De Marquesaseilanden: Ua Pou, Hiva Oa en Nuku Hiva

De Marquesaseilanden: Ua Pou, Hiva Oa en Nuku Hiva

De Marquesaseilanden behoren tot de meest afgelegen archipels van de eilanden van Tahiti, ongeveer 3 uur en 30 minuten vliegen vanaf de hoofdstad Papeete. Omlijst door torenhoge kliffen, zijn de kusten een mix van zwarte stranden en hemelse baaien. De groene bossen van het achterland zijn daarentegen de suggestieve bedding van de talrijke pre-Europese overblijfselen en archeologische vindplaatsen die het grote verleden vertellen van een volk dat nog steeds nauw verbonden is met hun tradities, ook door de lokale kunsten: creatie van juwelen, creatie van prachtig handwerk en gravures, evenals de onmiskenbare Marquesan-tatoeages.

Lees ook: De fascinerende cultuur van Nieuw-Caledonië

Onder de belangrijkste eilanden van de archipel vinden we:

Hiva Oa

Hiva Oa

Volgens de legende is Hiva Oa de thuisbasis van de goden, een klein paradijs gemaakt van ruige landschappen, zwarte zandstranden en hoge kliffen die zich in de Stille Oceaan storten. De bergen en valleien bezaaid met archeologische vindplaatsen en overblijfselen hebben de grootste tiki-beelden in Frans-Polynesië (inclusief “Takaii”, 2,5 meter hoog en het enige lachende standbeeld), terwijl in Atuona, het belangrijkste dorp, de Franse schilder Paul Gauguin en de De Franse dichter, zanger en acteur Jacques Brel koos voor het leven, op zoek naar authenticiteit en de zogenaamde “innerlijke rust”. Wandelen in de voetsporen van deze kunstenaars omvat ook een bezoek aan de begraafplaats, waar ze allebei rusten voor de baai van Taaoa, beschermd door de zoete geur van frangipani, en aan het “Maison du Jouir”, de reproductie van het huis van Gauguin ten tijde van zijn verblijf op de Marquesas eilanden. Gauguin schilderde hier enkele van zijn beroemdste schilderijen, waarbij hij zich liet inspireren door het dagelijkse leven van de eilandbewoners en door de legendes en oude religieuze tradities van deze mythologische landen. De schoonheid van Hiva Oa kan worden verkend met trektochten, paardrijtochten of off-road trips om volledig unieke watervallen, bergtoppen, doorwaadbare plaatsen en rivieren te ontdekken.

Nuku Hiva

Nuku Hiva

Nuku Hiva is herkenbaar aan zijn duizelingwekkende vulkanische toppen en prachtige hellingen die het diepe blauw van de oceaan begeleiden.
Nuku Hiva is, net als de archipel in het algemeen, niet een van de belangrijkste bestemmingen om te duiken, maar het aanbod blijft even interessant dankzij de geografische isolatie waardoor de biodiversiteit zich heeft kunnen ontwikkelen. In de open oceaan kun je mantaroggen, haaien van verschillende soorten, tonijn, dolfijnen en zwaardvissen ontmoeten. Een rijke archeologische en culturele geschiedenis completeert het profiel van het eiland samen met de buitengewone geest van lokale gastvrijheid.

Ua Pou

Ua Pou

In de legende van het eiland symboliseert Ua Pou de ingangspilaren van Gods huis en is het de op twee na grootste van de 12 eilanden. Enorme basaltkolommen reiken tot aan de hemel en bevatten de namen van legendarische krijgers: Poutetaunui en Poumaka. De hoogste van deze pilaren en het hoogste punt van alle Marquesas eilanden is de berg Oave. In 1888 inspireerden deze pilaren de dichter Robert Louis Stevenson, die naar hen verwees als “vulkanische pijlen die eruitzien als een kerkklokkentoren”. Ze kijken trots uit over de baai van Hakahau Village, het belangrijkste dorp op het eiland.

Lees ook: 4 verassende eilanden in Australië

De Marquesas-eilanden in het kort:

Routebeschrijving: De archipel kan worden bereikt met binnenlandse vluchten van Air Tahiti die tussen 3u30 en 4u duren, of met verbindingen over zee. Een leuke manier om de eilanden te ontdekken is tijdens een cruise.
Accommodatie: op de eilanden Hiva Oa en Nuku Hiva zijn twee driesterrenhotels en enkele Tahitiaanse pensions.
Activiteiten: trektochten, excursies te paard of off-road; bezoek aan archeologische vindplaatsen; duiken; bezoek aan het Paul Gauguin huismuseum en aan de begraafplaats waar de Franse schilder begraven ligt, samen met de beroemde singer-songwriter Jacques Brel.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie