5 x doen op Christmas Island

5 x doen op Christmas Island

Zeg Christmas Island en de reactie die je waarschijnlijk krijgt is: “Eh? Bestaat dat een echt?’ De feestelijke naam van het eiland roept steevast visioenen op van een winterwonderland, maar ironisch genoeg is het echte Christmas Island waarschijnlijk het verst verwijderd van die fantasie. Dit externe gebied van Australië, een weelderig tropisch regenwoud pal in de Indische Oceaan, ligt ten zuiden van Java, Indonesië, en geniet het hele jaar door van warm, zonnig weer. Hoewel het niet bepaald de meest voor de hand liggende keuze is voor een vakantie, biedt het eiland een verscheidenheid aan bezienswaardigheden en ervaringen die het tot een unieke bestemming voor ecotoerisme maken voor reizigers die wat anders dan anders willen. Van de warme lokale bevolking tot de unieke flora en fauna, er zijn schijnbaar eindeloos veel redenen om het eiland te bezoeken. Als je dat van plan bent, vind je hier de drie belangrijkste dingen die je moet doen als je op Christmas Island bent.

Lees ook: 5 mooie stranden in Nieuw-Caledonië

Observeer de jaarlijkse migratie van rode krabben

Christmas Island maakt zich op voor een buitengewoon natuurverschijnsel: de jaarlijkse migratie van rode krabben op tijd voor Kerstmis. Vorig jaar vond de migratie plaats in oktober, maar in 2023 zal deze boeiende gebeurtenis naar verwachting een betoverend rood spektakel creëren, perfect op tijd met de feestelijke sfeer van Kerstmis in december. Het is een ongelooflijk gezicht als miljoenen verrassend grote landkrabben aan een ongelooflijke migratie beginnen en het eiland in een levendige rode tint bedekken. Deze ontzagwekkende vertoning spreekt tot de verbeelding van mensen over de hele wereld en geeft je het gevoel alsof je midden in een echte documentaire zit, tussen een van de grootste migraties ter wereld. Hoewel de rode krabbenmigratie een buitengewone gebeurtenis is die de natuurlijke wonderen van Christmas Island laat zien, zijn de beroemde rode krabben van het eiland het hele jaar door te zien en een maand na de migratie kun je de baby’s zien terugkeren uit de zee.

Christmas Island migratie rode krabben

Bewonder de natuur

Dit paradijselijke eiland, genesteld in het hart van de Indische Oceaan, is een paradijs voor natuurliefhebbers. De weelderige regenwouden, de gevarieerde flora en fauna, adembenemende landschappen, ongerepte stranden en ongelooflijke onderwaterervaringen maken het tot een droombestemming voor bezoekers die het minder bereisde pad zoeken. Je kunt de unieke ecosystemen van het eiland verkennen, duiken in kristalhelder water vol met zeeleven en natuurlijk uit de eerste hand getuige zijn van de migratie van rode krabben die zelfs de meest doorgewinterde natuuronderzoekers heeft betoverd.

Duiken

Christmas Island staat ook bekend om zijn duiken van wereldklasse, uitstekend kristalhelder zicht en toegankelijke diepte voor duikers van alle niveaus. In de warme tropische wateren rondom het eiland vinden duikers een gezond koraalrif, dat een enorme biodiversiteit aan mariene soorten ondersteunt, waaronder veel endemische soorten, die nergens anders ter wereld voorkomen. Naarmate de krabben dichter bij de randen van het eiland komen, om hun eieren aan te vullen, te paren of los te laten, is er altijd een extra kans op een gedenkwaardige natuurlijke ontmoeting in de oceaan met een walvishaai of een oceanische manta die rond de kustlijn van het eiland cirkelt.

dolly beach Christmas Island

Geniet van de ongerepte stranden

Christmas Island is eigenlijk de platte top van een onderwaterberg (die zelf vroeger een vulkaan was), dus een groot deel van de kustlijn bestaat uit steile, steile kliffen. Als gevolg hiervan zijn de stranden hier niet jouw typische witte zandstranden. Wat je in plaats daarvan krijgt zijn dramatische rotsformaties die uit het water tevoorschijn komen, getijdenpoelen om te verkennen en veel waterleven om te spotten. De meeste van deze stranden vereisen enige inspanning om te bereiken, dus de toegevoegde bonus is dat je getuige zult zijn van de ruige natuur in zijn volle, ongerepte glorie. Enkele stranden zijn: Dolly Beach, het enige strand met echt zand en palmbomen, Lily Beach en Ethel Beach die naast elkaar gelegen zijn en verbonden door een promenade.

Lees ook: Rurutu: buiten de gebaande paden

Maak een wandeling

63% van Christmas Island is aangewezen als nationaal park, dus het is geen verrassing dat het eiland beschikt over een aantal routes, variërend in moeilijkheidsgraad en afstand. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen: een adembenemend exotisch landschap dat ze tot een absoluut genot maakt. Hoogtepunten zijn onder meer:

De blaasgaten

De reis daarheen voert je door hoge regenwouden vol rode krabben, en zodra je aankomt, kun je vanaf de uitkijkplatforms langs de rand van de klif genieten van een panoramisch uitzicht op de zuidelijke kustlijn. Kleed je voor nat weer, want de pluimen zeewater die uit de gaten in de grond stromen, kunnen je op spectaculaire wijze doordrenkt maken.

De Grotto

De Grotto, een van de 42 grotten op Christmas Island, is een kustgrot die ook wel ‘The Mouth of the Dragon’ wordt genoemd, vanwege de tandachtige stalactieten die dreigend vanaf het dak naar beneden hangen. De wateren hier worden gevoed door zowel de zee als een natuurlijke bron, en zijn een welkome afwisseling na een zware dag wandelen.

Martin Point

Ga naar Martin Point om vogels te spotten, aangezien een aantal zeevogels hun nesten maken in de kliffen. Martin Point kijkt ook uit over de westelijke kustlijn en is een goede plek als je een fotografieliefhebber bent en een aantal prachtige zonsondergangfoto’s wilt maken. Op een dag dat de zee kalm is, kun je zelfs ondergedompelde rifformaties onderscheiden in het heldere turquoise water.