Rurutu: buiten de gebaande paden

Rurutu: buiten de gebaande paden

Ongeveer 600 km ten zuiden van Tahiti ligt een archipel die dankzij zijn isolement een diepe authenticiteit en puurheid heeft kunnen behouden, bestaande uit adembenemende landschappen, belangrijke archeologische vindplaatsen en een gastvrije lokale gemeenschap van ambachtslieden, vissers en boeren die hun ambacht van generatie op generatie doorgeven.

Lees ook: Instagram-favoriet Magnetic Island

De Austral archipel

Dit is de Austral archipel, 7 eilanden (waarvan er slechts 5 bewoond zijn) die verder gaan dan de klassieke reisroutes. De eilanden zijn verbonden met Tahiti door binnenlandse vluchten en het verblijf kan worden verzorgd in een van de zeer lokale Tahitiaanse pensions of in kleine hotels.

Een van de meest voorkomende redenen voor een bezoek aan deze eilanden is de interesse in walvissen spotten: van augustus tot oktober bereiken de walvissen de Australeilanden om zich voort te planten en hun jongen te baren.

Onder de belangrijkste eilanden van de archipel vinden we Rurutu, in het Tahitiaans “stromende rots”, een naam vanwege de vulkanische oorsprong van het eiland. De natuurlijke omgeving biedt ruige koraalriffen met prachtige grotten van duizend legendes, basaltrotsen met ongelooflijke stalactieten en stalagmieten en een rijk koraalrif.

Dit zijn weelderige gebieden vol met verschillende mogelijkheden voor liefhebbers van trektochten, die de verschillende plantages, de suggestieve baaien en de lange witte zandstranden die het eiland kenmerken, zullen kunnen waarderen.

De kleine lokale gemeenschap (iets meer dan 2.400 mensen) zet zich sterk in voor het behoud van haar tradities en cultuur, nauw verbonden met de weefkunst en de productie van handgemaakte voorwerpen die met de hand worden gemaakt met de lokale producten waarmee de karakteristieke hoeden, manden of geweven tapijten, evenals de kleurrijke tīfaifai-stoffen.

Lees ook: Samoa: een paradijs voor foodies

Rurutu in het kort:

Hoe kom je er: Rurutu kan worden bereikt met binnenlandse vluchten van Air Tahiti die 1u30 duren (als de vlucht rechtstreeks is).

Accommodatie: in Rurutu zijn enkele Tahitiaanse guesthouses.

Activiteiten: snorkel- en duikexcursies, walvissen spotten, bezoeken aan grotten en archeologische vindplaatsen op het eiland.