Calypso, kostuums en creativiteit: Carnaval in Antigua

Calypso, kostuums en creativiteit: Carnaval in Antigua

Opwinding arriveert eind juli op de prachtige bestemming Antigua en Barbuda met het langverwachte carnaval van dit jaar, met veel muziek en ‘Mas’. Mas, een afkorting van maskerade, is een zeer geliefde traditie die iedereen de kans geeft om te pronken met hun creativiteit door traditionele carnavalskostuums te dragen terwijl ze paraderen en dansen op hun muziekkeuze. Terwijl carnaval officieel begint, vermengen de levendige klanken van calypso, steelpans en soca zich met het gelach en gejuich van zowel de lokale bevolking als de bezoekers.

De geschiedenis van carnaval gaat terug tot de feesten op het hele eiland op 1 augustus 1834 toen de slavernij werd afgeschaft. Pas in 1957 had Antigua zijn eerste officiële carnavalsviering. Sindsdien is het festival gegroeid en geëvolueerd tot 13 vreugdevolle dagen vol muziek, dans en feestvreugde, compleet met straatmarsen, “jump-ups” en formele avondshows.

Carnaval is misschien wel de beste tijd voor bezoekers om hun uitje naar Antigua te plannen, om echt inzicht te krijgen in de cultuur en om de vreugde van Antiguanen te begrijpen en te delen. Lees hieronder verder om te zien waarom de reputatie van Carnival als “The Caribbean’s Greatest Summer Festival” inderdaad welverdiend is!

Lees ook: Top tien carnavals in het Caribisch gebied

Calypso, kostuums en creativiteit: Carnaval in Antigua

Het geluid van een feest

De traditionele muziek van het Caribisch gebied is een integraal onderdeel van het carnaval van Antigua en er zijn meer dan een paar verschillende soorten om de hele nacht op te dansen. Calypso is een van de oudste muziekstijlen in het Caribisch gebied. Het begon als een manier voor tot slaaf gemaakte mensen, die in het veld niet mochten spreken, om met elkaar te communiceren door middel van muziek. Het is een mix van de verschillende dialecten die in de regio worden gesproken, met improvisatievormen die grotendeels afhangen van de vaardigheid van de solist (of ‘calypsonian’), die de klanken van vele culturen tot een lyrisch geheel verweeft. Calypso-wedstrijden zijn altijd een hoogtepunt geweest van het Antigua-carnaval.

Steelpan-muziek ontstond in de vroege jaren 1900 toen afgedankte olievaten uit de ontluikende olie-industrie van Trinidad werden gerecycled als muziekinstrumenten. Tot dan toe werden bamboe percussie-instrumenten gebruikt om inheemse liederen te begeleiden, met wortels die teruggaan tot de beroemde pratende trommels van West-Afrikaanse culturen. Naarmate de populariteit van de ijzeren banden rond het Caribisch gebied groeide, begonnen de mensen van Antigua en Barbuda met bijzonder enthousiasme de instrumenten te gebruiken. Tegenwoordig zijn de eilanden de thuisbasis van veel van de beste steelbands van het Caribisch gebied.

Soca, een afkorting van de ziel van calypso, werd bedacht door een Trinidadiaanse zanger als tegengif tegen de invloed van de Jamaicaanse reggae, die calypso verving door de jongere generatie. Het vermengt calypso met soul en funk uit de Verenigde Staten en Oost-Indische ritmes. Vanaf het begin in Trinidad in de jaren zeventig tot halverwege de jaren tachtig was het een integraal onderdeel geworden van het Antigua-carnaval.

Calypso, kostuums en creativiteit: Carnaval in Antigua

Parades en praal

Op de openingsdag zijn de straten van de hoofdstad Saint John’s gevuld met kleurrijke kostuums, schoonheidswedstrijden, talentenshows en genoeg muziek voor iedereen. The Recreation Ground wordt omgedoopt tot Carnival City. Het is de bestemming voor de optochten die zich een weg banen door de stad, begeleid door groepen wild geklede dansers, extravagante praalwagens en hun veelheid aan bands en supporters die niet veel meer dragen dan verf en T-shirts.

De eerste en tweede dag van augustus zijn officiële feestdagen in Antigua, wanneer bijna twee weken van carnavalsvieringen op spectaculaire wijze worden afgesloten. J’ouvert wordt gevierd op de eerste dag van augustus. De term is afgeleid van het Creoolse woord voor het aanbreken van de dag wanneer het feest altijd in volle gang is. Emancipation Day markeert de datum in 1834 waarop de slavernij op het eiland werd afgeschaft. Er wordt gezegd dat elke Antiguan en Barbudan de straat op renden om hun hervonden vrijheid te vieren en de traditie gaat tot op de dag van vandaag voort.

De festiviteiten omvatten de Party Monarch- en Calypso Monarch-wedstrijden van calypsonians, waar entertainers die calypsos componeren en zingen wedijveren om te pronken met hun beste. De Panorama Steel Band-competitie brengt enkele van de beste in het Caribisch gebied samen. De spectaculaire Parade of Bands versmelt alle muziekstijlen met de toevoeging van fanfares voor een vrolijke parade waaraan iedereen kan deelnemen. De mooiste dames van de eilanden komen uit voor de Miss Antigua Pageant en de Caribbean Queens Competition. Naast deze grote activiteiten omvat de non-stop feestvreugde van het carnaval talloze kleinere festiviteiten, waaronder lokale concerten, food beurzen, optochten en culturele shows.

Calypso, kostuums en creativiteit: Carnaval in Antigua

Lees ook: Feest de hele nacht in St. Martin’s Les Mardi de Grand Case

Een feest voor iedereen

Er is iets voor elke leeftijd op het carnaval, waar de cultuur, geschiedenis en kunstzinnigheid van Antigua en Barbuda volledig en vreugdevol worden getoond. Hier is de volledige evenementenkalender voor 2023:
Zaterdag 22 juli – Mr. and Miss Teenage Pageant
Zondag 23 juli – Queen of Carnival
Donderdag 27 juli – Officiële opening
Vrijdag 28 juli – Youth Rave
Zaterdag 29 juli – T-Shirt Mas
Zondag, 30 juli – Junior Carnaval en Junior Calypso
Maandag 31 juli – Jaycees Queen Show
Dinsdag 1 augustus – Drue’s Day en Emancipation Watch Night
Woensdag 2 augustus – Junior Party Monarch
Donderdag 3 augustus – Caribbean Melting Pot
Vrijdag 4 augustus – Calypso Monarch
Zaterdag 5 augustus – Panorama
Zondag 6 augustus – Party Monarch
Maandag 7 augustus – J’ouvert en carnavalsmaandag
Dinsdag 8 augustus – Parade van de bands en laatste ronde

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie