De kleurrijke natuur van de Filipijnen

De kleurrijke natuur van de Filipijnen

Of het nu klein of groot is, op het land of onder water – het belangrijkste is dat de Filipijnse fauna buitengewoon is. Naast de verschillende natuurlijke wonderen van de Filipijnen, kom je in het bos schuwe primaten, majestueuze adelaars en wilde zwijnen tegen, terwijl de grote walvishaai of talloze sardines en kwallen zich onderwater op hun best presenteren. Ondertussen voeren steeds meer locals campagne voor de bescherming van habitats – met succes.

Lees ook: De top 4 strandparadijzen van Maleisië

Koboldmakis: glimmende ogen om verliefd op te worden

Koboldmakis filipijnen

Waarschijnlijk de beroemdste bewoners van het eiland Bohol in de regio Visayas zijn de spookdieren, ook wel bekend als Koboldmakis. Net zo groot als een hand en met ogen groter dan je hersenen, kunnen ze ’s nachts licht van tak naar tak springen en jagen op insecten, amfibieën, kleine vogels en reptielen. Je kunt de primaten bezoeken in speciale natuurreservaten waar de dieren in hun natuurlijke omgeving leven. Omdat de dieren overdag slapen, blijven ze meestal op één plek – en zijn daarom gemakkelijk te vinden. Gidsen, die door het heldere terrein leiden, zorgen ervoor dat de gevoelige dieren niet gestoord worden door harde geluiden of door zwaailichten. We raden een bezoek in de late namiddag aan, omdat de dieren dan hun te grote ogen in volle glorie presenteren.

Walvishaaien: vreedzame reuzen van de zeeën

Walvishaaien

Zwem eens in je leven met een walvishaai – een punt dat op het verlanglijstje van veel wereldreizigers staat. De Filippijnen is een van die landen waar een ontmoeting met de grootste vis ter wereld onder natuurlijke omstandigheden mogelijk is. Tussen november en december en mei en juni is Donsol in het noorden van Luzon de beste plek om te snorkelen met walvishaaien. De grootste vis ter wereld kan tot 13 meter lang zijn en tot twaalf ton wegen – een ontmoeting onder water is als een ontmoeting tussen David en Goliath. Om het welzijn van de zachtaardige haaien, die op de rode lijst van bedreigde diersoorten staan, niet in gevaar te brengen, zijn er ter plaatse strikte regels die slechts een bepaald aantal boten en snorkelaars toelaten. 

Filippijnse adelaar: de koning van het regenwoud

Filippijnse adelaar

Het troont hoog op 40 meter hoogte en midden in het regenwoud: het eyrie van de Filippijnse adelaar. Hier waakt het Filippijnse nationale dier over zijn grondgebied van ongeveer 100 vierkante kilometer. Met een spanwijdte van maximaal twee en een halve meter glijdt het zachtjes op zijn uitstapjes over de weelderige groene vegetatie van Oost-Luzon, Samar, Leyte en Mindanao. Naar schatting leven er nog maar zo’n 400 paar adelaars in het wild. Het Philippine Eagle Centre werd in 1987 in Davao City opgericht om de bedreigde diersoorten te beschermen en de populatie te reguleren. In het dierenwelzijnscentrum kun je de imposante roofvogels van dichtbij observeren en alles te weten komen over hen. Het onderzoeks- en natuurbeschermingsteam is actief op drie gebieden: adelaarsonderzoek, bebossing en bescherming van het regenwoud en bewustwordingsprogramma’s.

Filipijns pustuleuze varken: vol gas door de jungle

Filipijns pustuleuze varken

“Supersnel”, robuust en wilde manen op het hoofd – we hebben het over het Filipijnse pustuleuze varken met de wratachtige of pustuleuze zwellingen op het gezicht waaraan het zijn naam dankt. De kleine endemische zoogdieren maken indruk met hun donkerbruine tot zwarte kleur en de kenmerkende manen van de nek, die tot aan de achterkant kunnen reiken. Voorheen wijdverspreid, leven de bedreigde dieren nu in kleine groepen in afgelegen bosgebieden. Als alleseters omvat hun dieet fruit, wortels, insecten en kleinere gewervelde dieren. Nauwe verwanten zijn de wat gespierde Visayas en Mindoro pustuleuze varkens, die vernoemd zijn naar hun verspreidingsgebied. 

Sardines: Gigantische scholen voor de kust

Aan de westkust van Cebu ligt het vissersdorp Moalboal, dat tot op de dag van vandaag zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden en onder kenners een populair startpunt is voor duik- en snorkelexcursies. Onderwaterduikers zijn het hele jaar door een waar spektakel, want vlak voor de kust zwermen miljoenen sardines om hen heen. Als een enkele sardine slechts ongeveer 30 centimeter lang is, is een hele zwerm met een diameter van enkele meters indrukwekkend. Maar niet alleen de grootte is indrukwekkend, de onderwaterwereld schittert zilver zodra de zwerm beweegt. Moalboal is de enige plek ter wereld waar deze formidabele natuurlijke gebeurtenis van dichtbij kan worden gedoken of gesnorkeld.

Lees ook: 10 nieuwe ervaringen in Phuket om te ontdekken

Kwallen: omgeven door ongevaarlijke schoonheid

Op het eiland Siargao vindt je niet alleen ideale surfomstandigheden, maar ook een rustige, turkooiskleurige idylle omringd door groene eilandjes: de Tojoman-lagune, iets verder naar het zuiden. Het is des te levendiger onder het wateroppervlak, want er zijn miljoenen bruine, niet-prikkende kwallen die de lagune de bijnaam “Jellyfish Lagoon” hebben gegeven. Als je eenmaal naar binnen bent gepeddeld, staat niets een duik met de ongevaarlijke dieren meer in de weg. Om de dieren te beschermen en de populatie in stand te houden, werd de lagune uitgeroepen tot natuurreservaat.