De leukste culturele attracties van Santo Domingo

De leukste culturele attracties van Santo Domingo

Naast zijn grote symbolische, architectonische en historische waarde, verrukt de koloniale stad Santo Domingo bezoekers met culturele, artistieke en recreatieve attracties voor alle leeftijden en interesses. Straatoptredens, rondleidingen door musea en kunstgaleries, muziekshows, culturele festivals, dans en theater zijn enkele van de activiteiten die het hele jaar door kunnen worden genoten in deze prachtige buurt van de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek.

De koloniale stad is, na zon en strandbestemmingen, de meest bezochte plaats door toeristen die in het land aankomen. Door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, is het in deze buurt dat de geschiedenis van Amerika begon; de eerste stad die de Kroon van Spanje het Koninklijk Handvest verleende en veranderde in de centrale zetel van het bestuur van de Nieuwe Wereld.

De verschillende gebouwen in de gotische en Elizabethaanse stijl van de koloniale stad vormen een enorm historisch erfgoed dat verre van statisch is, en levend blijft door vele culturele activiteiten. De volgende zijn enkele van de meest prominente culturele attracties:

Lees ook: 4 x doen op de Berry Islands in de Bahamas

Jazzavonden in de buurt

Jazzavonden Santo Domingo

Van november tot mei dienen de prachtige trappen aan de El Conde-straat elke donderdag als podium voor de meest prominente exponenten van verschillende stromingen, stijlen en generaties jazzmuzikanten. Het optreden van hoge kwaliteit maakt deel uit van het programma ter bevordering van toerisme in de koloniale stad Santo Domingo en is een ontmoetingspunt geworden voor muziekliefhebbers in de hoofdstad – zowel lokaal als buitenlands.

De lange nacht van musea

Van 9 uur ’s morgens tot middernacht openen musea, culturele ruimtes en karakteristieke gebouwen hun deuren voor het publiek, na de reguliere openingstijden kunnen ze genieten van rondleidingen, workshops, debatten onder het maanlicht, tentoonstellingen, concerten, lezingen en folkloristische presentaties, naast andere artistieke en educatieve activiteiten. Het Alcácer de Colombo, de Casa de Tostado, het Museum van de Koninklijke Huizen, het Trampolín Museum, de Capela dos Remédios, het Cultureel Centrum Banreservas, het Santo Domingo Fort, het Duarte Park, het Relógio do Sol-plein, de Maria de Toledo en Plaza España zijn enkele van de plaatsen die deelnemen aan deze traditionele avond.

Santo Domingo de Festa

Elke vrijdag en zaterdag vanaf 20.00 uur delen verschillende artiesten de Dominicaanse dansen en ritmes in een fantastische gratis openluchtshow op Plaza España. Onder de presentaties valt het Folkloristische Ballet van het Ministerie van Toerisme op, dansritmes zoals mangulina, bambulá, zarandunga en pri pri. Trio’s, gevormd door Trio Santo Domingo en Trio La Hiedra, troubadours die verschillende muziekgenres tot leven brengen, nemen ook deel aan het feest.

Santo Domingo kathedraal

Kunstgaleries en culturele centra

Door middel van tentoonstellingen, exposities, workshops en lezingen bieden veel artistieke ruimtes in de stad het publiek toegang tot het creatieve werk van lokale en internationale kunstenaars in hun meest uiteenlopende vormen van expressie. Het aanbod varieert van opkomende en hedendaagse kunst, via artistieke projecten uit populaire sectoren, de verspreiding van werken van gerenommeerde nationale kunstenaars en de uitwisseling en verspreiding van artistieke uitingen uit andere landen.

Het muziekfestival

Pleinen, bars, straten en het culturele centrum van de stad trillen twee dagen lang met dit geweldige feest dat alle muzikale genres brengt. Er kan genoten worden van artiesten, concerten, workshops, projecties en muzikale cursussen. Er zijn ook voorstellingen van onder meer jazz, hiphop, traditionele, klassieke en akoestische muziek, fusie van rap en rock.

Lees ook: Eet als een local: ervaar Lolos in St. Maarten

Grupo Bonyé in de ruïnes van São Francisco

Grupo Bonyé

Elke zondag in het hart van de prachtige ruïnes van São Francisco de Assis is het mogelijk om te genieten van een leuke show vol muziek en dans met presentaties van typisch Dominicaanse ritmes: merengue, bachata en salsa. Naast de permanente presentatie van Grupo Bonyé, passeren mensen die verbonden zijn met andere kunstuitingen, zoals poëzie, korte verhalen en dansen, evenals bekende Dominicaanse artiesten, meestal op het podium.