De mooiste stranden in Tasmanië

De mooiste stranden in Tasmanië

In Tasmanië vindt je enkele van de mooiste stranden ter wereld. De kusten van de meest zuidelijke staat van Australië imponeren met poederwit zand, kristalhelder water – en hun afgelegen ligging. Ze zeggen: geluk komt in golven – in dit geval in de vorm van de Tasmaanse Zee. De aanblik van het turkooisblauw, kristalhelder water, de sneeuwwitte stranden en de dichte vegetatie van het eiland “under down under” verbaast de toeschouwer al snel met ongeloof. De kustlijn van de kleinste staat van Australië meet in totaal 4.882 kilometer en heeft 394 aangewezen stranden. Geen wonder dus dat er hier overal droomstranden te ontdekken zijn. Veel van de stranden hebben hun plaats in verschillende “World Top Beaches” lijsten. Ondanks zijn schoonheid vind je zelden grote toeristische bijeenkomsten aan de kust van Tasmanië, maar een snufje wildheid en schilderachtige natuur. Alleen wallaby’s en wombats houden hier regelmatig vakantiegangers gezelschap. 

Lees ook: Tips voor een vakantie naar het Great Barrier Reef

Wineglass Bay

Wineglass Bay

Op het schiereiland Freycinet, ongeveer drie uur ten noordoosten van Hobart, ligt een van de meest gefotografeerde stranden ter wereld: Wineglass Bay. Met zijn halvemaanvormige vorm, turkooisblauw water en fijn, wit poederzand staat het ook wel bekend als “de perfecte baai”. Wineglass Bay is een bestemming voor zeil- en boottochten; Je kunt de dolfijnen die in de baai leven ook van dichtbij meemaken tijdens een zeekajaktocht. Bijzonder populair is de relatief gemakkelijke Wineglass Bay Walk van twee en een half uur, die via een bosrijke omgeving naar het strand leidt. De veeleisende, ongeveer drie uur durende bergwandeling naar de berg Amos vanaf de top geeft het beste uitzicht over de baai. En de begeleide Freycinet Experience Walk – een vierdaagse wandeling over het schiereiland Freycinet – biedt alles wat het buitenhart begeert, inclusief bootshuttles, spectaculaire uitkijkposten en overnachtingen in de bekroonde Friendly Beaches Lodge.

Bay of Fires

Bay of Fires

Waarschijnlijk de meest indrukwekkende baai van Tasmanië is de Bay of Fires. De 50 kilometer lange rotsachtige en zanderige baai heeft zijn naam niet vanwege de gekleurde granieten rotsen die bedekt zijn met bijna fel oranjerood korstmos. Kapitein Tobias gaf de baai zijn naam. Overigens wordt de baai in de moedertaal Larapuna genoemd. Qua locatie strekt het Bay of Fires-reservaat zich uit van Binalong Bay in het zuiden tot Eddystone Point in het noorden. Terwijl de oranje rotsen in het Cosy Corner-gebied vooral populair zijn bij kampeerders en Instagrammers, is er verder naar het noorden langs Gardens Road een ongeveer 2 kilometer lang, fijn (familie) zandstrand. Tijdens de vierdaagse Wukalina Walk, die eindigt in de Bay of Fires, kunnen wandelaars meer te weten komen over de geschiedenis van niet alleen de baai, maar ook van de Australische aboriginals terwijl ze zich letterlijk een weg banen door de fascinerende natuurlijke wereld.

Lees ook: 4 verassende eilanden in Australië

Painted Cliffs

hope ground beach Maria island

Een ander natuurspektakel is te vinden op Maria Island: de Painted Cliffs. De ooit witte kalksteen is gedurende miljoenen jaren door het ijzerhoudende water verwerkt, waardoor er een veelvoud aan kleurnuances is ontstaan. Deze variëren van sterk rood tot oranje tot gele tinten en bieden een fascinerend kunstwerk, vooral in de middagzon. Om bij de Painted Cliffs te komen, maak je een wandeling langs het nabijgelegen strand, Hopground Beach – en heb je een schilderachtig uitzicht op de rotsformaties. Het helderwitte Hopground Beach is een ander droomstrand in Tasmanië, dat, zoals de meeste stranden in de meest zuidelijke Australische staat, vooral één ding is: eenzaam.