Tien buitengewone feiten over Tasmanië

Tien buitengewone feiten over Tasmanië

Op het eiland “under down under” leven niet alleen exotische dieren, maar ook adembenemende natuurwonderen, goede wijnen en vooruitstrevende kunst lokken bezoekers. De kleinste staat van Australië zit vol contrasten. Tasmanië heeft ongerepte witte stranden voor ruige bergketens en dichte regenwouden worden afgewisseld met zachte heidevelden. Maar dat is nog niet alles: de Tasmaniërs zijn kosmopolitisch, trots en hun eiland zit vol wonderen waar wij Europeanen vaak nog nooit van hebben gehoord. Deze tien feiten over Tasmanië zullen je ogen openen en ervoor zorgen dat je deze prachtige hoek van de wereld in het zuidelijkste puntje van het Australische continent wilt verkennen:

Lees ook: Instagram-favoriet Magnetic Island

#1 Te voet: de geur van de eucalyptusbomen

eucalyptusbomen Tasmanië

Wandelen, ademen, buiten zijn – Tasmanië is een paradijs voor buitenliefhebbers. Meer dan 880 wandelingen leiden door ruige bergen, over alpenvlaktes en eindeloos weidse heidelandschappen. Of het nu gaat om een ​​korte wandeling of een meerdaagse trektocht met overnachting in een hut, voor elke natuurminnende wandelaar is er de juiste tocht. Maar bovenal zullen alle natuurliefhebbers vergezeld gaan van de kruidige geur van de eucalyptusbomen. Er groeien immers zo’n 700 soorten eucalyptus op het eiland.

#2 Haal diep adem: Snuif de schoonste lucht op aarde op

westenwinden Tasmanië

Veel mensen hebben last van smog en fijnstof. Niet in Tasmanië. Het meetstation van Cape Grim verzamelt daar luchtkwaliteitsgegevens en heeft sinds 1976 regelmatig verklaard dat het eiland de “schoonste lucht ter wereld” heeft: in plaats van de gemiddelde 500.000 vuildeeltjes per kubieke meter, zoals op het noordelijk halfrond, zijn er slechts 0 tot 200 deeltjes in de lucht. Dit komt door stormachtige westenwinden die met maritieme neerslag over het eiland razen en de lucht zuiveren. Overigens zijn daar zogenaamde regenboeren die de neerslag uit de zuiverste lucht op aarde opvangen en verkopen aan mineraalwaterbedrijven.

#3 Port Arthur: Een smeltkroes van culturen en een UNESCO Werelderfgoedlocatie

Port Arthur Tasmanië

De kleinste staat van Australië diende tussen 1830 en 1877 als veroordeelde kolonie voor het Britse Rijk. Meer specifiek was Port Arthur de locatie van het eerste gevangenenkamp van Australië, een van de meest ontsnappingsbestendige, wreedste en grootste veroordeelde kolonies van het land. Tegenwoordig staat de voormalige gevangenis op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en legt geïnteresseerden uit waarom de Tassies als bijzonder kosmopolitisch worden beschouwd. Door dit verleden is het kleine eiland een smeltkroes van culturen geworden en zijn de bewoners open en sociaal.

# 4 Buitengewone dieren in het wild: van wombat tot Tasmaanse duivel

wombat Tasmanië

Van met sneeuw bedekte bergen tot witte zandstranden tot weelderige regenwouden – het eiland tussen het hete Australië en het koude Antarctica verrast niet alleen met de extreem verschillende, maar ook adembenemend mooie landschappen op één plek. Naast kangoeroes en pinguïns voelen ook de beroemde “Tasmanian Five” zich thuis in deze verschillende gebieden: Tasmaanse duivels, wombats, wallaby’s, vogelbekdieren en gevlekte quolls leven gedeeltelijk alleen in Tasmanië en kunnen daar ook in het wild worden waargenomen.

#5 Mals wild, heerlijke zalm, verse oesters: genieten met al je zintuigen

eten Tasmanië

De ware ziel van Tasmanië komt niet alleen tot uiting in de wilde natuur, maar ook in de culinaire ontdekkingen. Van uitstekende zeevruchten en heerlijke wijnen tot gin, whisky en olijfolie. Dankzij de voedselrijke bodem, het zuivere water, maar ook dankzij de schone lucht en het gematigde klimaat is de kwaliteit van de producten altijd betrouwbaar hoog. Dat wordt ook gewaardeerd door de bijen die in het Tasmaanse regenwoud de nectar verzamelen van de leerboom. Gastronomische chef-koks over de hele wereld waarderen de krachtige en bloemige toon van deze honing en geven zo hun sterrengerechten een speciaal tintje.

#6 Kunst en creativiteit: verbeeldingskracht aan het einde van de wereld

mona tasmanie

Soms provocerend, soms mooi – wie had gedacht dat aan het einde van de wereld de grootste privaat gefinancierde kunstcollectie van het zuidelijk halfrond te vinden is. Om preciezer te zijn: naast vele bezienswaardige galeries verrast de hoofdstad van het eiland, Hobart, sinds 2011 bezoekers met het controversieel besproken Museum of Old and New Art, of kortweg Mona. De talrijke kunst- en cultuurfestivals van de creatieve scene van Tasmanië zijn ook wereldwijd bekend. Het eiland is ook een uitstekende broeinest van talent en het Tasmanian College of the Arts is een goede reden voor veel getalenteerde jonge kunstenaars om naar Hobart te komen. Sommigen blijven voor altijd.

#7 Tasmania’s Untamed Wilderness: Oog in oog met flora en fauna

Cradle Mountain Lake St. Clair National Park

Eindeloze stranden, wild regenwoud, ruige bergketens en glooiende heidevelden met helderblauwe meren. De Tasmaniërs beschermden hun natuur al vroeg en Tasmania’s Wildlife Service beheert nu in totaal 19 nationale parken, die ongeveer 40 procent van de oppervlakte van het eiland uitmaken. UNESCO heeft op zijn beurt 20 procent hiervan aangewezen als natuurlijk werelderfgoed en sinds 1982 is “Tasmanian Wilderness” met 15.000 vierkante kilometer een van de laatste grote, ongerepte gebieden op aarde. Dat geldt ook voor delen van het Cradle Mountain Lake St. Clair National Park, dat dankzij de inspanningen van de Oostenrijkse natuuronderzoeker Gustav Weindorfer in 1922 tot nationaal park werd uitgeroepen.

#8 Reis naar het Zuiderlicht: Aurora Australis

Aurora Australis

Wist je dat het beroemde noorderlicht Aurora Borealis een zusje heeft? Het zuiderlicht, ook wel Aurora Australis genoemd, is de tegenhanger op het zuidelijk halfrond. Lichtvervuiling is grotendeels onbekend in Tasmanië en in de lokale winter (mei tot augustus) schittert deze weergave van groen, blauw, paars en rood bijzonder schitterend. Op slechts 30 minuten rijden van Hobart, is de lange trap van Bruny Island, The Neck, een populaire plek voor zuiderlicht.

#9 Strandparadijs: alleen in de mooiste baai ter wereld

Wineglass Bay tasmanie

Wie denkt dat de mooiste stranden ter wereld op Tahiti of Thailand liggen, is nog nooit in Tasmanië geweest. Of beter gezegd, hij heeft de eenzame Wineglass Bay in Freycinet National Park nog niet gezien. Gelegen in de buurt van Hobart aan de oostkust, is het een van de mooiste natuurgebieden van Australië, met helderblauw water, wit zand en grijze en roze kliffen. Maar dat is niet het enige adembenemend mooie strand in Tasmanië. De kustlijn van het eiland is in totaal 4.882 kilometer lang en beschikt over 394 mooie stranden. En velen van hen verschijnen regelmatig in de lijsten “World Top Beaches”.

Lees ook: Samoa: een paradijs voor foodies

#10 Tussen wildernis en eenzaamheid: een unieke en oude cultuur

#10 Tussen wildernis en eenzaamheid: een unieke en oude cultuur

Wist je dat de cultuur van de inheemse bevolking van Tasmanië, de Palawa, duizenden jaren teruggaat? Tours georganiseerd en geleid door de Palawa-bevolking bieden reizigers tegenwoordig de mogelijkheid om meer te leren over de Tasmaanse Aboriginal-verbinding met hun land, verhalen, kennis en cultuur. Deze omvatten de Wukalina Walk in het Larapuna-gebied aan de noordoostkust, de takara nipaluna historische wandeltocht in Hobart en culturele tours met kooparoona niara-tours in Launceston en Cataract Gorge.