Tips voor een vakantie naar het Great Barrier Reef

Tips voor een vakantie naar het Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef, door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, is rijk aan biodiversiteit en natuurlijke wonderen. Wie het rif bezoekt en waarde hecht aan duurzaamheid, kan zowel actief als passief bijdragen aan het behoud van het mariene ecosysteem.

Het Great Barrier Reef strekt zich uit van Cape York, het noordelijkste punt van Australië, tot aan Lady Elliott Island en is met een lengte van 2.300 kilometer het grootste koraalrifsysteem op aarde. We laten drie manieren zien waarop je je ecologische voetafdruk kan verkleinen bij een bezoek aan het rif:

Lees ook: 10 ongerepte eilanden in Queensland

Geef de voorkeur aan rifvriendelijke en lokale bedrijven

Master Reef Guide

Het goede nieuws: elke bezoeker van het Great Barrier Reef draagt ​​automatisch bij aan de bescherming van het rif door middel van een milieuheffing die wordt geheven op riftochten. Deze vergoeding ondersteunt verschillende rifherstelprojecten. Wie bij een bezoek aan de regio ook kiest voor lokaal geleide bedrijven, levert al weer een belangrijke bijdrage. Dit kunnen restaurants zijn die gespecialiseerd zijn in lokale ingrediënten (bijv. Julaymba Restaurant in de Daintree Ecolodge) of touroperators met eco-certificering en hoge normen die informatie over rifbescherming integreren in hun touraanbiedingen (bijv. zeiltochten met Passions of Paradise). Organisatoren gerund door Aboriginals en Torres Strait Islanders hechten ook veel belang aan het doorgeven van hun traditionele kennis over hoe ze het milieu voorzichtig moeten behandelen (bijv. Dreamtime Dive & Snorkel).

Tip: Vakantiegangers kunnen ’s werelds grootste koraalrif het beste ervaren met getrainde rifambassadeurs. Met ’s werelds eerste ‘Master Reef Guide’-programma zet de staat Queensland nieuwe standaarden in de opleiding van mariene biologen. De rifambassadeurs laten je het koraalrif van dichtbij ervaren tijdens duik- en snorkelexcursies en vertellen spannende verhalen over het natuurlijke werelderfgoed.

Actief helpen om het rif in stand te houden

Het Museum of Underwater Art (MOUA) in het Great Barrier Reef, geopend in 2020, biedt de mogelijkheid om actief mee te werken aan het behoud van het rif. Samen met zeewetenschappers worden tijdens de duik jonge koralen in de Coral Greenhouse geplant om een ​​koraaltuin tot leven te brengen. Citizen science-projecten bieden ook de mogelijkheid om bij te dragen aan de langetermijnbescherming van het Great Barrier Reef. Het grootste milieu-initiatief ooit om het Great Barrier Reef te behouden werd in oktober 2020 gelanceerd onder de titel “The Great Reef Census”. Voor het eerst verenigt het project de krachten van lokale gemeenschappen, de wetenschap en de toeristenindustrie en was het oorspronkelijk het resultaat van een burgerinitiatief. Citizen science-initiatieven die gemakkelijk toegankelijk zijn, zijn onder meer de gratis Eye on the Reef-app, waarmee je informatie kan invoeren over de gezondheid van het rif, het leven in zee, incidenten, etc. na een bezoek aan het rif, bijvoorbeeld op een snorkeltour. Deze gegevens vloeien vervolgens naar duurzaam rifbeheer.

Lees ook: 4 avontuurlijke ervaringen in het onontdekte Fiji

Boek milieuvriendelijke accommodaties

Lady Elliot Island
Mantaroggen
Lady Elliot Island

Het Great Barrier Reef is de thuisbasis van enkele van de mooiste eco-lodges van Australië. Ze streven ernaar om de impact op de natuurlijke omgeving van het rif zo laag mogelijk te houden en de spectaculaire mariene flora en fauna te beschermen. Het luxueuze Elysian Retreat in Whitsundays is het eerste resort op zonne-energie van het Great Barrier Reef. Lady Elliot Island, bekend om zijn talrijke mantaroggen, aan de zuidpunt van het rif, was het eerste resort op het Great Barrier Reef dat plastic waterflessen verbood. Het volgende doel van het eiland is om 100 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Op het paradijselijke privé-eiland Victor Island in het zuidelijke deel van het Great Barrier Reef hebben de eigenaren al 100 procent accommodatie op zonne-energie gecreëerd voor maximaal acht bezoekers en halen ze, naast lokaal eten, groenten en fruit uit hun eigen tuin.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie