De 10 beste duikplekken op het Great Barrier Reef

De 10 beste duikplekken op het Great Barrier Reef

2.900 kilometer riffen en 5.208 kilometer kustlijn – het is niet eenvoudig om te beslissen waar je heen gaat op een duikvakantie in Queensland. Afhankelijk van het seizoen kun je duiken met walvissen, schildpadden, mantaroggen en haaien. Hier de 10 beste duikplekken op het Great Barrier Reef:

Lees ook: De prachtige stranden van Tahiti

De SS Yongala (nabij Townsville): duik bij het scheepswrak

De SS Yongala is een van de grootste en best bewaarde scheepswrakken op aarde. Jaar na jaar wordt het wrak uitgeroepen tot een van ’s werelds beste duikplekken. Het 110 meter lange stoomschip SS Yongala kapseisde tijdens een storm in 1911 en bleef bijna een halve eeuw onopgemerkt. Het ligt op een diepte van 28 meter en herbergt veel zeedieren. Duikers zien hier mantaroggen, adelaarsroggen, stierhaaien, schildpadden en barracuda’s. Op bepaalde tijden van het jaar zijn zelfs walvishaaien waargenomen. Dagtochten vertrekken elke dag vanuit Townsville (3 uur rijden) en het kleine stadje Ayr (30 minuten).

Haaien voeren op Osprey Reef

Haaien voeren op Osprey Reef

Bij het Osprey Reef in het noordelijke Great Barrier Reef kunnen duikers uitkijken naar 40 meter zicht. Het hoogtepunt zijn de hamerhaaien. Van dichtbij ervaren duikers een van de grootste haaienvoedingen op het rif. Duikcruiseschepe gaan wekelijks vanuit Cairns Harbour op expedities van vier tot zeven dagen naar het Osprey Reef. 

Lees ook: 10 ongerepte eilanden in Queensland

Steve’s Bommie (Riffon Reefs): Grote vissen en “kleine” walvissen

Een van de beste duikervaringen op het Great Barrier Reef is op de noordelijke Ribbon Reefs, weg van de drukte van dagjesmensen. Steve’s Bommie begint op 33 meter diepte en komt tot 3 meter onder het wateroppervlak – een droom voor macrofotografie en het observeren van grote vissen. Liefhebbers van kleine dieren zullen vijf verschillende soorten anemoonvissen vinden, zeenaalden, platwormen en naaktslakken, evenals vele harde en zachte koralen. Barracuda’s, rifhaaien en grootoogvijvers vertegenwoordigen de grote vissen – en in juni en juli deel je zelfs de zee met dwergvinvissen. Duikcruiseschepen vertrekken elke week uit Cairns (duur 4 tot 7 dagen). 

Scholen met gigantische tandbaarzen in Cod Hole

Het hoogtepunt bij Cod Hole voor Lizard Island is van gigantische omvang: hier strijden scholen van 150 kilo grote tandbaarzen en kleinere vissen om het sashimi-menu dat wordt geserveerd door een gids. Ook voor amateurfotografen is het gemakkelijk om de perfecte close-up te maken. In juni en juli krijg je met een beetje geluk ook de zeldzame dwergvinvissen voor je lens. Toeristen bereiken Cod Hole met de meeste duikcruisemaatschappijen tijdens een drie- tot zevendaagse expeditie vanuit Cairns. 

Heron Island: duiken direct vanaf het strand

Heron Island

Er zijn maar weinig plaatsen op het rif waar direct vanaf het strand kan worden gedoken – Heron Island is er een van. Omringd door duikers zijn zwartpuntrifhaaien, schildpadden en de cast van “Finding Nemo”. Jacques Cousteau zelf omschreef het boegbeeld van het eiland, Heron Bommie, als een van de 10 beste duikplekken ter wereld. Er zijn 16 duikplekken – die allemaal op minder dan tien minuten van het eiland liggen. Mantaroggen, rifhaaien en vele andere zeedieren komen regelmatig naar de ongerepte riffen van het eiland. De veerboot van Gladstone naar Heron Island duurt twee uur. Met de helikopter duurt het slechts 30 minuten. 

Lady Elliot Island: het huis van de mantaroggen

Lady Elliot Island met zijn duikplekken op het zuidelijke Great Barrier Reef is een plek voor echte avonturiers. Het eiland staat bekend om een ​​zichtbaarheid van 30 meter – het hele jaar door! – en de mantaroggen die hier leven. Duikers en snorkelaars ontmoeten de vreedzame reuzen vooral bij de populaire “schoonmaakstations” en tijdens de zogenaamde “Feeding Frenzies”. Grote groepen mantaroggen op het wateroppervlak eten het plankton, dat vooral tussen half mei en half augustus overvloedig aanwezig is. Lady Elliot Island is bereikbaar met vluchten vanaf de Gold Coast, Brisbane, de Sunshine Coast, Hervey Bay en Bundaberg. 

HMAS Brisbane: Scheepswrak voor de Sunshine Coast

De 133 meter lange kanonvernietiger werd in 2005 tot zinken gebracht als een kunstmatig rif voor duikers en snorkelaars voor de Sunshine Coast. Het casco is op veel plaatsen open zodat er altijd een uitgang beschikbaar is. De HMAS Brisbane wordt beschouwd als een van de meest toegankelijke scheepswrakken ter wereld. Hier leven grote roggen en adelaarsroggen, schildpadden, scholen geelstaartjagers, octopussen en grote tandbaarzen uit Queensland. Het wrak ligt rechtop op een diepte van 27 meter, het dek begint op zo’n 15 tot 18 meter. “Sunreef” en “Scubaworld” bieden dagtochten aan naar het wrak vanuit Mooloolaba, sommige duikcentra in Brisbane bieden ook all-inclusive dagtochten aan. 

Lees ook: Instagram-favoriet Magnetic Island

Bedreigde zandtijgerhaaien paren bij Wolf Rock

Als je op zoek bent naar grote vissen, dan ben je hier aan het juiste adres. Vier vulkanische pinakels rijzen uit het beschermde Great Sandy Marine Park bij Wolf Rock vanaf een diepte van 36 meter – een onvergetelijk zicht. Dit is een van de weinige bekende paringsgebieden van de met uitsterven bedreigde zandtijgerhaaien – en adelaarsroggen, mantaroggen en walvissen komen vaak voorbij. Je kunt ook gigantische makreel en enorme scholen barracuda’s zien. Wolf Rock Dive biedt dagelijkse rondleidingen aan vanaf Double Island Point in de buurt van Rainbow Beach. 

Flinders Reef: duiken vanuit Brisbane

Er is veel meer te zien aan de kust van Queensland dan alleen het Great Barrier Reef. Vijf kilometer ten noordwesten van Moreton Island bij Brisbane ligt Flinders Reef, al jaren een goed bewaard geheim van lokale duikers. Met meer vissen en koraalsoorten dan welk rif op het Great Barrier Reef dan ook, zou deze duiklocatie op het lijstje van elke duiker moeten staan. De bewoners zijn tropische vissen, schildpadden, tapijthaaien en luipaardhaaien. Mantaroggen en walvissen stoppen tijdens het seizoen ook bij het rif en bronzen haaien bezoeken graag de oostkant. Er is een dagelijkse boottocht van Brisbane naar Flinders Reef. 

Great Barrier Reef

Lees ook: Gerechten die je niet mag missen in Nieuw-Caledonië

Duiken en surfen op North Stradbroke Island

North Stradbroke Island is een van de weinige plaatsen in Queensland met constant goede surf- en duikomstandigheden. Shag Rock en Flat Rock, met een grote populatie luipaard- en zandtijgerhaaien, zijn het bekijken waard, terwijl Manta Bommie tussen november en februari onvergetelijke ontmoetingen met mantaroggen biedt. Zelfs niet-duikers komen hier aan hun trekken: tijdens het surfen op Point Lookout of tijdens een verkenningstocht in een voertuig met vierwielaandrijving over het zandeiland. Er rijdt elke 30 minuten een veerboot tussen Cleveland, Brisbane en North Stradbroke Island. De meeste duikplekken liggen op 10 minuten varen van het strand. 

Photo Credit: “Tourism and Events Queensland“