Gerechten die je niet mag missen in Nieuw-Caledonië

Locale gerechten die je niet mag missen in Nieuw-Caledonië

Gastronomie in Nieuw-Caledonië, rijk aan kleuren en smaken, combineert diverse culinaire invloeden uit de vele culturen die in het land zijn gevestigd. Deze gevarieerde invloeden zijn op elkaar afgestemd om als geen ander een verfijnde keuken te creëren. Tegenwoordig creëren chef-koks in Nieuw-Caledonië nieuwe smaken met zowel lef als virtuositeit, in de vele restaurants, lodges, tables d’hote en foodtrucks. Enkele lokale producten die je niet mag missen!

Lees ook: De mooiste stranden in Tasmanië

Kreeft, een gewaardeerde delicatesse

Dit schaaldier komt niet uit Nieuw-Caledonië, maar is perfect aangepast aan de zoetwateromgeving. Licht gegrild en vergezeld van een zonsondergang in Nieuw-Caledonië – perfectie!

Obisblue, een luxe garnaal gemaakt in Nieuw-Caledonië

Deze soort is zeer gewild bij zowel kenners als toonaangevende chef-koks over de hele wereld, vanwege het stevige vlees dat zowel delicaat als licht zoet is. Ook wel de «blauwe garnaal» genoemd, wordt dit 20 cm lange schaaldier in de lagune van Nieuw-Caledonië geteeld door een tiental lokale producenten.

Mangrove krab

De krab wordt de “bewaker van de mangrove” genoemd en leeft in de Nieuw-Caledonische mangroven en maakt integraal deel uit van de traditionele Kanak-gewoonte. De legende schrijft voor dat de schaal het gezicht van een vrouw vertegenwoordigt en niet mag worden doorboord. De krab wordt gevuld geserveerd of vergezeld van aioli of een vinaigrette-dressing.

Kokosnoot krab

Bekend om zijn vermogen om kokosnoten te breken met behulp van zijn klauwen, is deze geleedpotige die leeft in de bossen verspreid over de eilanden (Loyalty Islands, Belep, Isle of Pines) een belangrijk kenmerk van familiemaaltijden of ceremonies.

Lees ook: Ontdek Frans-Polynesië en zijn eilanden onder water

Bougna, traditioneel Kanak gerecht

bougna

De bougna is het traditionele gerecht van de Melanesische bevolking in Nieuw-Caledonië. Het wordt onder de grond gestoomd, gewikkeld in bananenbladeren, en in een oven gemaakt van brandende hete stenen. Het gerecht heeft verschillende variaties afhankelijk van de groenten van het seizoen. Het recept bestaat uit vis of vlees, kokosmelk, Kanak-kool en taro, yam of cassave. De bougna is het gastronomische embleem van Nieuw-Caledonië en wordt geserveerd in de traditionele Kanak-dorpen. Restaurants kunnen het gerecht bereiden voor een speciale gelegenheid of een “kookpot” -versie aanbieden in de vorm van een ovenschotel.