Dominicaanse Republiek: een gids om culinair te genieten

Dominicaanse Republiek: een gids om culinair te genieten

De culturele diversiteit van de Dominicaanse Republiek wordt weerspiegeld in de gastronomische variëteit die in verschillende regio’s wordt aangeboden, variërend van zeevruchten en soepen tot desserts en fruit. Van de inheemse bevolking van Taínos tot Spaanse, Afrikaanse, Arabische, Amerikaanse en Engelse immigranten, ze droegen allemaal bij aan de vorming van de zogenaamde “Dominicaanse keuken”. Dit werd ook versterkt door de bevoorrechte geografische ligging van het land, omringd door de wateren van de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Er zijn veelzijdige ingrediënten zoals bananen en kokos, die in tientallen recepten kunnen worden gebruikt, evenals als traditionele gerechten geïnspireerd door de intense smaken van zee en land.

Lees ook: Tips voor een vakantie naar Barbados met een budget

Een gids voor de gastronomie van de verschillende regio’s 

Santo Domingo: Hoofdstad van de Caraïbische smaken 

Punta Cana: Smaken van de wereld à-la-carte

Santo Domingo biedt de beste smaken van het Caribisch gebied en meer: ​​hier vindt je Latijnse, Mexicaanse, Midden-Oosterse, Scandinavische, Franse, Duitse, Italiaanse, Spaanse, Chinese, Koreaanse en Japanse specialiteiten in de restaurants van de regio, die de kosmopolitische geest van stad weerspiegelen. Voor wie een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, is het aanbod ook ruim: tal van restaurants, bezorgers en zelfs foodtrucks bieden heerlijke gerechten gemaakt met producten van niet-dierlijke oorsprong.

Samaná en Puerto Plata: Geavanceerde smaken van de zee

Samaná en Puerto Plata: Geavanceerde smaken van de zee

Deze kustbestemmingen zijn ideaal om te genieten van de beste smaken van de oceaan. De restaurants in Samaná zijn er trots op dat ze de meest exquise gerechten serveren op basis van vis, garnalen en zeevruchten. Het belangrijkste ingrediënt in de regio is kokos, dat wordt gebruikt in zoete en hartige bereidingen. Vis met kokos, het typische lokale gerecht, is een must om te proberen. Coconetes – een koekje met een heel karakteristieke smaak door het gebruik van kokos en gember -, cocada’s en zoete aardappelbroodjes – gemaakt met zoete aardappelen, melk, eieren, kokos, rozijnen en kruiden – zijn karakteristieke desserts. In Puerto Plata zijn een van de meest populaire gerechten de knoflookoctopus en de beroemde yaniqueques, een gebakken en knapperige pasta die wordt geserveerd in restaurants en eetstalletjes op het strand.

Punta Cana: Smaken van de wereld à-la-carte

Punta Cana: Smaken van de wereld à-la-carte

Als beroemde wereldwijde bestemming, bezocht door toeristen uit alle hoeken van de wereld, biedt Punta Cana de beste gerechten uit de internationale keuken. De elegante restaurants van de hotelcomplexen hebben buffet- of à-la-cartemenu’s, bereid door wereldberoemde chef-koks. Er zijn resorts met Dominicaanse restaurants, waar je kunt genieten van de beroemde recepten van het land, waaronder zoete gerechten zoals zoete bonen en majarete, een licht dessert gemaakt met maïs, kokosmelk, vanille en suiker. Punta Cana heeft ook veel vegetarische en veganistische opties, naast dat het de ideale bestemming is om te genieten van smoothies en exotische sappen op basis van ananas, papaja en zapote (typisch Dominicaans fruit).

La Romana: Europese smaken met een lokale touch 

Op deze bestemming aan de oostkust van het land hebben chef-koks het grote voordeel dat ze dicht bij een van de belangrijkste vleesproductiecentra van het land en het gebied met de grootste meloenboerderijen zijn. De kleinere restaurants serveren vis van de dag en lokale specialiteiten, zoals gekookt vlees, rijst en bonen en tostones. Veel Italianen en Spanjaarden kozen ervoor om in deze regio te wonen en openden kleine restaurants voor toeristen. La Romana is ook de perfecte bestemming om de Dominicaanse bizcocho te proberen, een zacht gebakje dat bijna smelt in je mond, gevuld met ananasjam en bedekt met suspiro (een glazuur).

Lees ook: 5 minder bekende plekjes van Guadeloupe

Constanza, Montecristi en Jarabacoa: Rijke smaken van de aarde

Punta Cana: Smaken van de wereld à-la-carte

Sancocho, een soep gemaakt met verschillende soorten vlees en andere ingrediënten, is een symbolisch gerecht van de Dominicaanse keuken en wordt veel gegeten in Jarabacoa en Constanza. Daarnaast is het frisse klimaat van de regio ideaal voor sappige gerechten, zoals paella met kip en konijn. Constanza is ook een paradijs voor vegetariërs en biedt gerechten op basis van groenten en fruit uit de regio, zoals wortelen, bieten, aardappelen, broccoli en smakelijke aardbeien. Montecristi, aan de noordkust, staat bekend om zijn vis en zeevruchten, hoewel de grote ster de chivo liniero (geitenvlees) gekruid met oregano, is.