Duiken in de Marianen

Duiken in de Marianen

De Marianen zijn een archipel van 14 eilanden – waaronder Saipan, Tinian en Rota – in de westelijke Stille Oceaan. De Marianen zijn de thuisbasis van de inheemse Chamorro en Carolinian mensen, evenals meer dan 20 verschillende etniciteiten van over de hele wereld die in dit harmonieuze tropische paradijs wonen en werken.

De eilanden Rota, Tinian en Saipan bieden allemaal unieke ervaringen voor beginnende duikers met een selectie van kust-, boot-, nacht-, grot- en wrakduiken. De gemiddelde watertemperatuur is ook redelijk constant met 28-30 Celsius. Een volledig wetsuit van 3 mm is voldoende voor alle seizoenen.

Lees ook: De fascinerende cultuur van Nieuw-Caledonië

Rota

Het eiland Rota, 1050 km ten zuiden van Tinian en 1217 km ten zuiden van Saipan, staat bekend om zijn duidelijke zichtbaarheid, zelfs in vergelijking met het al beroemde transparante water van de Marianen. Er is gezegd: “In de oceaan van Rota kun je zoveel zien als je kunt met je gezichtsvermogen. Je gezichtsvermogen is het zichtbereik”, en dit getuigt van Rota’s zichtbaarheid onder water. Het gemiddelde zicht onder water is 40 meter, op een goede dag zelfs tot 70 meter.

Rota Hole
Rota Hole

Hoewel mei-juli bekend staat als het optimale duikseizoen, is deze periode slechts een verwijzing naar de beste presentatie van “Spotlight”, de beroemdste functie van Rota Hole. Het warme klimaat van het eiland en het geweldige zicht maken duiken in het hele seizoen mogelijk, behalve tijdens de zeldzame tyfoon. De duikplekken van Rota kunnen in twee groepen worden verdeeld. Ten eerste zijn er punten langs het zuidwesten naar het noorden van Mountain Taipingot (ook bekend als Wedding Cake Mountain). Dan zijn er de andere punten in de zuidoostelijke regio, gelegen in Sasanhaya Bay, een watermassa die zachtjes wordt omhelsd door de bergen, gelegen aan de rechterkant van de berg Taipingot. Door de sterke noordenwind in januari tot maart kan de toegang tot bepaalde punten beperkt zijn; het is echter nog steeds een populaire tijd om te duiken, omdat dit seizoen het beste zicht biedt. De zuidoostelijke punten van de Mt Taipingot tot Pona Point zijn ook populair tijdens het winterseizoen. Alle duiken in Rota worden gedaan per boot en alle locaties zijn binnen 10 minuten reistijd.

Saipan

Saipan is 13 mijl lang en het grootste eiland van de Marianen. Saipan is de droom van elke duiker en is een geschenkdoos met goed zicht, uitgebreide koraalhabitat, tientallen pijlstaartroggen, unieke kenmerken van de onderwaterbodem, geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en een van ’s werelds beste grotduiken, Grotto. Bovendien kan Saipan alle niveaus van duikers tevreden stellen met zijn diversiteit aan duiktypes, de verschillende kenmerken van de zeebodem en watercondities die ideaal zijn om te duiken.

Een grondige reis maken langs alle duikplekken van Saipan duurt meer dan een week, maar een week op dit prachtige eiland omringd door koraalriffen voelt als slechts een dag. Saipan biedt strand- en bootduiken; met locaties op 5-40 minuten varen (als je met de boot in 40-50 minuten reist, kun je naar het nabijgelegen eiland Tinian).

Saipan is inderdaad een paradijs voor duikers. Hoewel er droge en regenachtige seizoenen zijn, blijft de temperatuur stabiel en blijft het zicht het hele jaar door helder voor de perfecte duikervaringen. Juni-augustus is het beste seizoen, hoewel dit ook het begin is van het regenseizoen en periodiek slecht weer. Plan dienovereenkomstig, aangezien boottochten mogelijk niet beschikbaar zijn bij slecht weer.

Grotto Saipan
Grotto Saipan

Lees ook: De diversiteit op Tahiti en zijn eilanden – een “must-see”

Tinian

Tinian ligt 5 km ten zuidwesten van Saipan en is het op een na grootste eiland van de Marianen. Net als de andere eilanden staat het bekend om zijn uitstekende zichtbaarheid onder water. Er zijn twee manieren om te genieten van duiken in Tinian: overnachten in Tinian of verblijven in Saipan en Tinian-punten bezoeken per boot. Veel duikers kiezen ervoor om een ​​dagduiktrip te maken in Tinian. De reis vanuit Saipan duurt slechts 40-50 minuten per speedboot, dus een dagtochtroute kan een vroeg vertrek naar Tinian, twee duiken en vervolgens een terugkeer naar Saipan omvatten. Voor dit schema kiezen de meeste duikers Tinian favorieten Fleming en Grotto als de twee duikplekken.

In tegenstelling tot de andere eilanden van de Marianen, heeft Tinian een vlak landschap. Zowel zandstranden als kliffen vormen een kustlijn waar golven uiteenspatten in witte fonkelingen. Vooral de onderwatertopografie is intrigerend. Vanwege het zeldzame, vlakke oppervlak was Tinian ooit de drukste luchtmachtbasis ter wereld, na een meedogenloze strijd op het eiland in de Tweede Wereldoorlog. Buiten de duidelijke zichtbaarheid van het water, dat een kenmerk is van de hele Marianen, heeft Tinian veel historische overblijfselen van de oorlog en andere historische perioden, met vele toeristische attracties, zowel onder als boven de zee. Tinian heeft aan land veel te bieden voor degenen die er meer dan een dag willen doorbrengen.

Het zachte klimaat van Tinian is het hele jaar door warm en helder en biedt het hele seizoen duikmogelijkheden, hoewel de wind een grote invloed kan hebben, aangezien het vlakke landschap de wind niet zoveel kan bufferen als op het naburige Saipan of Rota. Bovendien stelt de ronde kustlijn die een watermassa niet omzeilt, duikplekken volledig bloot aan tegenwind. Meestal is dit eiland sereen, onderbroken door een occasionele tyfoon tijdens het regenseizoen. Houd rekening met dergelijke overwegingen bij het plannen van duiken, aangezien reizen per boot moeilijk kan worden.

De meeste punten van Tinian zijn geschikt voor bootduiken en liggen dicht bij het eiland, behalve voor Goat Island. De reistijd varieert aanzienlijk omdat er maar één haven op het eiland is, maar de meeste punten zijn binnen 5 tot 20 minuten bereikbaar met snelle boten.