Duiken in Martinique

Duiken in Martinique

Martinique heeft een reputatie opgebouwd als een vooraanstaande locatie voor duiken in de regio. Er zijn bijna twintig locaties die als topkwaliteit worden beschouwd rond de rotsachtige kusten en zandstranden; dramatisch in hun landschappelijke aantrekkingskracht en meeslepend met hun energieke bewoners. Voor de beste zichtbaarheid wordt de periode tussen december en mei als optimaal beschouwd. Wanneer je er ook voor kiest, kun je je verheugen op zeer warm water, waardoor duiken hier zelfs voor de meest gevoelige zwemmers toegankelijk is.

De overvloedige onderwaterflora en -fauna onderscheidt Martinique echt van zijn buren. Prachtige koralen, felgekleurde zeewaaiers en massa’s sponzen bedekken de riffen en de oceaanbodem. Allerlei briljante tropische vissen, nieuwsgierige schildpadden en speelse dolfijnen zullen de vriendelijke beginnende duiker verwelkomen en verrukken. Bovendien liggen er meer wrakken voor de kust van Martinique dan waar dan ook in de regio, bedekt met zeegroei en sprankelend van populaties juweelachtige vissen, toegankelijk voor de meeste recreatieve duikers. Ervaren en gevorderde duikers kunnen dramatische grotten en onderwatertunnels verkennen op grotere diepten en in meer uitdagende omstandigheden die goede zwemvaardigheden vereisen voor opwinding die nergens anders te vinden is.

Met zoveel blauw dat op je wacht, kan het plannen van je onderwaterodyssee intimiderend lijken. Wees niet bang: hieronder trekken we onze duikuitrusting aan en verkennen vijf van de mooiste duikplekken op Martinique.

Lees ook: Duiken in het paradijs van Cozumel

Nahoon scheepswrak

Scholen jacks en barracuda’s nodigen je uit naar hun huis, het wrak van de Nahoon, net ten noorden van Les Anses-d’Arlet. Dit driemastschip van 40 verdiepingen is een fantastisch rif geworden – werkelijk magisch voor duiken in de avond. Kleurrijke sponzen en koralen hebben de Nahoon opgeëist als hun persoonlijke koninkrijk, waardoor de houten buitenkant is getransformeerd in een waterschilderij in helder geel, rood en paars. Het stuur van het schip staat nog steeds en is een populaire foto-opname, als je eraan denkt een waterdichte camera mee te nemen.

De baai van Saint-Pierre

Toen Mount Pelée meer dan 120 jaar geleden uitbarstte, werden 14 schepen die voor anker lagen in de haven overweldigd en tot zinken gebracht. Nu bieden de overblijfselen van deze wrakken geweldige mogelijkheden voor verkenning, hoewel sommige alleen diep genoeg zijn voor de meest gevorderde duikers.

Twee buitengewone door de mens gemaakte sculpturen voegen een visueel statement toe aan het water van de haven en rusten op de bodem op een diepte van ongeveer 9 meter. Manman Dlo is een zeemeerminsculptuur van 20 ton die in 2004 op de zeebodem werd geïnstalleerd. In 2015 kreeg de zeemeermin gezelschap van Yémaya, een enorm 12 meter hoog beeldhouwwerk van een wellustige vrouw. Snorkelaars kunnen beide sculpturen duidelijk zien, evenals de hordes tropische vissen die nu hun thuis vinden op de aangrenzende riffen. Op de omliggende zeegrasbedden zijn vaak zeeschildpadden en pijlstaartroggen te vinden, die majestueus door de oogverblindende diepte glijden.

duiken in Martinique

Le Rocher du Diamant (Diamond Rock)

Na een korte boottocht voor de zuidkust rijst deze dramatisch gevormde, immense plug van massief basalt 180 meter recht uit de zee op. Het is het enige dat overblijft van een miljoen jaar oude vulkaan. Of je deze nu vanaf het land bekijkt of per boot bezoekt, de rots is een van de mooiste bezienswaardigheden van het eiland en een natuurlijk monument voor het vulkanische erfgoed.

Duiken is hier het hele jaar door mogelijk, en er is geen gebrek aan locaties die duikers van alle ervaringsniveaus zeker zullen boeien. Hoewel de rots zich in het zuiden van het eiland bevindt en is blootgesteld aan de open zee, kunnen boten meestal een beschutte plek vinden waar duikers hun uitrusting kunnen aantrekken. Onder water heeft de vulkanische aard van de rots een reeks grotten en richels, steile afgronden, ondiepe rifvlakten en rotsachtige canyons gecreëerd, vol met planten, vissen en wezens.

La Piscine is een relatief ondiepe camping op ongeveer 7 meter hoogte en is geschikt voor beginners. Voor gevorderde duikers is de bekendste plek La Cathédrale, een enorme grot die geheel onder het eiland doorloopt. De ingang bevindt zich op een diepte van 13 meter, de tunnel is 30 meter lang en alleen de meest ervaren zwemmers kunnen de stroming beheersen. Een onverwacht kenmerk is het buitengewone geluid, terwijl de zee zichzelf door de doorgang dringt, waarbij de golf aan de fundamenten van de rots lijkt te trekken.

Pointe Burgos rif en muur

Het uitgestrekte plateau aan de zuidwestelijke punt van Martinique, op een diepte van ongeveer 12 meter, is ideaal voor beginners en wordt beschouwd als een van de ecologisch meest diverse duikplekken op het eiland. Enkele van de meest fascinerende en zeldzame soorten maken hier hun thuis, waaronder maanvissen, spinkrabben, zeeschildpadden en murenen. Veelkleurige rotsformaties bieden een welkome beschutting aan de bewoners van het rif en maken een onuitwisbare indruk op de nieuwsgierige toeschouwer. Ervaren duikers kunnen de sensatie ervaren van een duik in de diepte over het verticale rif van de muur.

Lees ook: Wereldberoemde onderwaterwerelden: duiken in Maleisië

La Pointe Borgnèse

Deze punt, een van de meest bezochte plekken op het eiland, beschermt een lagune die wordt gekoloniseerd door koralen en wilde dieren. De vlakke zandbodem heeft een gemiddelde diepte van 5 meter, geschikt voor beginnerstraining. Daarna valt het geleidelijk weg naar een muur met een diepte van ongeveer 20 meter, waar ervaren duikers de vele wonderen die er te zien zijn kunnen verkennen. Vissen en aanmeren is in dit gebied verboden, waardoor de vissen in groten getale kunnen floreren.

Ga voor meer informatie naar www.martinique.org.