Een gids voor de Galapagos eilanden

Een gids voor de Galapagos eilanden

De Galapagos eilanden zijn al lang een magneet voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de ecologie en geologie van de natuurlijke wereld. Deze afgelegen vulkanische archipel in de Stille Oceaan ligt ongeveer 1.000 km van de kust van Ecuador en ondersteunt een aantal van de meest diverse habitats ter wereld. Er zijn 13 hoofdeilanden en talloze kleinere eilanden, elk met hun eigen kenmerken. Voor iedereen die een reis naar de Galapagos plant, kunnen vakanties om dit meest unieke deel van de wereld te verkennen worden verbeterd door enkele van de kenmerken en snelle feiten erover te begrijpen.

Lees ook: De mooiste nationale parken op eilanden

Bartholomew

Hoewel het zeker niet het grootste is, is Bartholomew misschien wel het meest herkenbare eiland. Het landschap wordt gedomineerd door Pinnacle Rock, een van de meest iconische monumenten van de archipel. De hoge, puntige rots net voor de kust is te zien in talloze afbeeldingen van de regio en biedt een spectaculair decor voor het 360˚ uitzicht op het hoogtepunt. Bartholomew staat ook bekend als een van de beste locaties om de prachtige zeedieren te ontmoeten, waaronder Galapagos-pinguïns, zeeleeuwen, haaien en roggen.

Espanola

Ook bekend als Hood Island, is Espanola relatief vlak, met de hoogste van de kleine heuvels van ongeveer 675ft. Het is de thuisbasis van een overvloed aan dieren in het wild, waaronder een groot aantal zeeleeuwen en meer dan 12.000 paar gegolfde albatrossen – bijna de hele wereldbevolking van de vogelsoorten. De broedplaats aan Gardner Bay, aan de oostelijke oevers, is ook een uitzonderlijke plek om het onderwaterleven te verkennen en zeeleguanen tegen te komen die zonnen op de rotsachtige stranden.

 Galapagos eilanden

Isabela

De grootste van alle eilanden, Isabela, is in feite vijf kleine vulkanen die met elkaar zijn verbonden – die allemaal nog steeds actief zijn. Als zodanig is het landschap behoorlijk dramatisch en gevarieerd, van de dichte vegetatie van de zuidelijke hooglanden tot grimmige lavavelden en mangrovemoerassen op lagere hoogten. Voor bezoekers op Galapagos-vakanties heeft Isabela meerdere interessante locaties, waaronder de uitgestrekte wetlands, die een enorme verscheidenheid aan inheemse en broedende vogelsoorten ondersteunen.

Santa Cruz

Santa Cruz heeft zes verschillende vegetatiezones en de verbazingwekkende diversiteit van zijn leefomgeving wordt geëvenaard door de diversiteit en overvloed van zijn diersoorten. Samen met de mogelijkheid om de vele wilde reptielensoorten van de hooglanden te verkennen, is het een integraal onderdeel van de reisroute van de meeste Galapagos-vakanties, omdat het de locatie is van het Charles Darwin Research Station. De faciliteit is een belangrijke kweek-, onderwijs- en onderzoeksfaciliteit gewijd aan het behoud van de reuzenschildpad, een van de meest iconische soorten van de archipel.

Galapagos eilanden

Fernandina

Fernandina is de jongste van alle eilanden, met de laatste vulkanische activiteit die in 2009 werd geregistreerd vanuit het middelpunt, La Cumbre. Bekend om zijn prachtige landschap, wordt het beschouwd als een van ’s werelds meest ongerepte ecosystemen, zonder dat ooit wordt aangenomen dat er vreemde soorten aan de kust zijn aangekomen. Het is de thuisbasis van de broedplaats van de unieke vliegende aalscholvers, samen met de Blue Footed Booby en de ongrijpbare Galapagos Hawk.

Lees ook: 10 natuurlijke wonderen van Hawaï

Een unieke omgeving

De beste Galapagos-vakanties zijn die met een reisroute die zowel de grote als de kleinere eilanden van de archipel omvat, om een ​​compleet overzicht te krijgen van niet alleen de schoonheid, maar ook de verbazingwekkende diversiteit. Als een van de meest fascinerende plekken op aarde ontdekken wetenschappers en biologen elk jaar nog steeds nieuwe feiten over dit unieke deel van de wereld.