De mooiste nationale parken op eilanden

De mooiste nationale parken op eilanden

Wild, weids en vooral mooi: zo presenteren alle nationale parken over de hele wereld zich, die niet alleen hun omgeving beschermen, maar ook keer op keer fascineren met hun landschappelijke charmes. Meestal gelegen in afgelegen, nauwelijks bevolkte gebieden, doen kristalheldere meren, woeste rivieren en diepe bossen zich gelden tegen eindeloze graslanden of gevarieerde wetlands. Niet alleen verschillende inheemse dier- en plantensoorten, waarvan de meeste endemisch of bedreigd zijn, voelen zich thuis in de beschermde gebieden, maar ook actieven en rustzoekers die de natuurschatten gebruiken als diverse recreatiegebieden. We zetten hier de mooiste nationale parken op eilanden op een rij.

Lees ook: De mooiste stranden van de Britse maagdeneilanden

La Palma: Caldera de Taburiente

Caldera de Taburiente

Het Nationaal Park Caldera de Taburiente is zeker de grootste natuurlijke attractie van La Palma. Het gebied herbergt een grote schat aan geologische en biologische diversiteit en werd al in 1954 uitgeroepen tot Spaans Nationaal Park. Tussen de vele bergen bevindt zich ook de hoogste berg van het eiland, de Roque de los Muchachos (2.426 meter), vanaf het hoogste punt kunnen alle bergbeklimmers genieten van een adembenemend uitzicht over de caldera. De lijst met mogelijke activiteiten is vrijwel eindeloos – of het nu gaat om excursies om ’s nachts de sterrenhemel te observeren, wandelpaden die naar het binnenste van het kraterlandschap leiden of baden onder een waterval van 1000 kleuren. Een ding is zeker: om de geheimen van de Caldera de Taburiente te ontdekken, moet je zeker je wandelschoenen aantrekken. Afhankelijk van je fitnessniveau en tijd zijn er tal van rondleidingen beschikbaar.

Seychellen: Vallée de Mai

Seychellen: Vallée de Mai

Op het eiland Praslin ligt een van de meest populaire excursiebestemmingen op de Seychellen – de Vallée de Mai, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het dichte palmbos is een van ’s werelds kleinste nationale parkgebieden, maar wordt vanwege de ongerepte natuur en weelderige vegetatie vaak de “Tuin van Eden” genoemd. Veel endemische dier- en plantensoorten zoals de zeldzame zwarte papegaai of de coco de mer palm noemen de Vallée de Mai hun thuis. Dit laatste droeg er toe bij dat het oerwoudgebied sinds 1983 onder natuurbescherming staat. Een barrièrevrije en bewegwijzerde rondweg, de Glacis Noire Trail, leidt je in ongeveer twee uur over geschikte paden door het gebied van 18 hectare.

Tokio: Ogasawara

Tokio: Ogasawara

Van megametropool tot paradijselijk eiland: de meer dan 300 eilanden in de Stille Oceaan die bij Tokio horen, zijn nog steeds een geheime tip onder reizigers naar Japan. Naast de meer dan 100 Izu-eilanden, die in slechts twee uur met de veerboot vanuit Tokio te bereiken zijn, imponeren de Ogasawara-eilanden, ongeveer 1.000 kilometer ten zuiden van het stadscentrum, met bijzondere natuurlijke hoogtepunten. Naast smaragdgroen water en fijne zandstranden maakt het gelijknamige nationale park, dat bijna de hele archipel omvat, indruk met zijn unieke flora en fauna. Aangezien de archipel nooit deel uitmaakte van een continent, hebben zich hier talrijke endemische planten- en diersoorten gevestigd, die het cultureel werelderfgoed de titel “Galapagos van het Oosten” hebben opgeleverd. Daarnaast zorgt de diverse onderwaterwereld van de vulkanische eilanden met bultruggen, dolfijnen, groene zeeschildpadden, koraalriffen en tropische vissoorten voor veel afwisseling.

Dominicaanse Republiek: Los Haïtises

Los Haïtises

Van de 29 nationale parken van de Dominicaanse Republiek is Los Haïtises relatief klein met zijn 1.600 vierkante kilometer, maar het is een van de meest spectaculaire plekken in de eilandstaat vanwege zijn 30 meter hoge rotsformaties. De populaire excursiebestemming in het noordoosten van het land biedt een schat aan dier- en plantensoorten die ontdekt kunnen worden tijdens boot- of kajaktochten. Talrijke vogelkolonies, waaronder pelikanen, fregatvogels en smaragdgroene kolibries, dichte mangrovebossen en uitgestrekte grottensystemen geven niet alleen een overzicht van de lokale flora en fauna, maar ook inzicht in het historisch erfgoed: eeuwenoude rotstekeningen en schilderijen in vele plaatsen getuigen van de inheemse Taíno-bevolking. Als een van de laatste regenwouden in de Dominicaanse Republiek heeft het landschap van het nationale park al gediend als filmset voor Jurassic Park.

Hawaï: Haleakalā

Haleakalā

Het Haleakalā National Park op Maui, het op een na grootste eiland van Hawaï, is niet alleen een van de mooiste en meest fascinerende nationale parken in de VS vanwege het Marsachtige landschap, maar maakt ook indruk met een ander, zeldzaam kenmerk: het ‘Huis van Zon “, volgens de Hawaïaanse vertaling, de locatie maakt het een van de minst lawaaierige plekken ter wereld. Met meer dan 3.000 meter vertegenwoordigt de slapende vulkanische berg het hoogste punt van Maui, het eilandgebied wordt ingenomen door ongeveer 75 procent van de vulkaan. Bij zonsopgang, wanneer de eerste zonnestralen de heilige berg raken, begeleid door een gezang en de gezichten van de bezoekers raken, is een excursie naar Haleakalā bijzonder populair. Het Huis van de Zon is echter op elk moment van de dag of het jaar een indrukwekkende plek om te wandelen, fotograferen en kamperen. Een comfortabeler alternatief voor een overnachting is de Bed & Breakfast The Plantation Inn in Lāhainā. Vanaf hier is het ongeveer 75 minuten met de auto via talrijke haarspeldbochten naar het bezoekerscentrum.

Lees ook: De stranden van Anguilla – 33 mogelijkheden

Hong Kong: Sai Kung National Park

Sai Kung National Park

Slechts een paar kilometer verwijderd van de glinsterende hoogbouwgevels van Hong Kong Island, toont het gebied zijn groene kant. Sai Kung, het op een na grootste gebied van de metropool qua landmassa, staat bekend als de “tuin van Hong Kong” en biedt stranden, kleine eilanden, bizarre landschappen, lange wandelpaden en kleine vissersdorpjes. Het grootste deel van het gebied bestaat uit natuurreservaten, van het UNESCO Global Geopark, bekend om zijn diverse vulkanische rotsformaties, tot Sai Kung Country Park in het oosten en westen. De beste manier om de vele eilanden te verkennen is per boot en te voet. De afgelegen zandstranden in Sai Kung East Country Park kunnen gemakkelijk wedijveren met die van het Caribisch gebied of Zuidoost-Azië. Het beste voorbeeld is het zachte, witte zand van Long Ke Wan in de baai van Tai Long Wan, dat als een maansikkel neerdaalt voor dichtbeboste heuvels en turkooisblauw water. Het vormt de opmaat naar een hele reeks afgelegen stranden langs Tai Long Wan Bay.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie