5 onbekende stranden van Hong Kong

5 onbekende stranden van Hong Kong

De metropool Hong Kong verrast bezoekers keer op keer met zijn grote aantal en variatie van ongeveer 40 stranden. Op een steenworp afstand van de dichtbevolkte hoogbouwjungle in het noorden van Hong Kong Island, ligt de ene baai na de andere in het zuiden van het eiland. Goudkleurig zand en kalm water nodigen uit om het hele jaar door te relaxen en te zwemmen. Vooral het Big Wave Bay-strand, populair bij surfers, het rustige vissersdorpje Shek O, het toeristische Stanley en het rustigere Chung Hom Kok-strand zijn bekend. Zien en gezien worden is de naam van het spel in de populaire Repulse Bay. Er zijn ook enkele populaire stranden op Lamma Island en Lantau. De stranden op de ongeveer 240 andere eilanden van Hong Kong en in de dunbevolkte New Territories zijn grotendeels onbekend. Hier zijn de top 5 onbekende stranden:

Lees ook: 5 redenen voor een vakantie naar het tropische eiland Hainan

1. De stranden in het UNESCO Global Geopark Sai Kung

 Sai Kung

De afgelegen zandstranden in Sai Kung East Country Park kunnen concurreren met die van het Caribisch gebied of Zuidoost-Azië, maar zijn vaak alleen per boot of via een lange wandeling te bereiken. Het beste voorbeeld is het zachte, witte zand van Long Ke Wan in Tai Long Wan Bay, dat als een halve maan ligt voor dichtbeboste heuvels en turkooisblauw water. Het vormt de opmaat naar een hele reeks afgelegen stranden langs Tai Long Wan Bay. Vanaf het High Island Reservoir in het nationale park is het ongeveer 30 minuten lopen naar het eerste strand.

Ook in het Sai Kung Geopark in het verre oosten van de Speciale Administratieve Regio van Hong Kong ligt het afgelegen maar nog steeds populaire Ham Tin Wan Bay met zijn vier stranden Sai Wan, Ham Tin Wan, Tai Wan en Tung Wan, elk gescheiden door groen, beboste heuvels. Als je veel tijd hebt, kun je langs de vier stranden wandelen en jezelf onderweg verfrissen in de rotspoelen van de Sheung Luk-beek. Het grootste strand, Ham Tin Wan, biedt ook openbare voorzieningen zoals toiletten, verhuur van watersporten en een kleine kiosk. Het kwartet is te bereiken vanuit het dorp Sai Kung. Vanaf hier kun je een veerboot of minibus nemen naar het Sai Wan Pavilion, het startpunt van de wandeling.

Aan de noordkust van het Geopark trekt Hoi Ha Wan Beach, nabij het al even mooie dorp Ha Tsuen, vooral watersportliefhebbers. Meer dan 120 vissoorten en 60 koraalvormen leven in het zeereservaat met mangrovebossen. Het dorp en het strand zijn te bereiken met een minibus vanuit het dorp Sai Kung. Half Moon Bay of Hap Mun Wan, op het eiland Sharp Island, met zijn gouden zand en helder water, is ongetwijfeld een van de mooiste stranden in de Speciale Administratieve Regio, maar ook een van de meest afgelegen. De beste manier om er te komen is per boot.

2. Lo So Shing op Lamma Island

Lamma Island

Deze rustige baai Lo So Shing ligt aan de westkust van Lamma Island, dat enigszins in de schaduw ligt van meer bekende stranden zoals Hung Shing Ye of Power Station Beach. Het strand, dat meestal dunbevolkt is, kan het fijne zand en het turquoise water meer dan bijhouden. De weg ernaartoe vereist echter een korte wandeling van ongeveer 20 minuten. De beste manier om er te komen vanaf Central is met de veerboot via het vissersdorpje Sok Kwu Wan.

3. Turtle Cove op Hong Kong Island

Turtle Cove

Zelfs op het dichtbevolkte Hong Kong Island is er nog een juweeltje qua stranden. De kleine Turtle Cove-baai ligt ten zuiden van het Tai Tam-reservoir, verscholen tussen bomen aan de voet van 200 treden. Het goudgele zand en het uitzicht op het heuveltoppanorama van Hong Kong maken het strand ook een waardevol fotomoment. Openbare voorzieningen zoals een barbecueplek, een kiosk en toiletten zijn beschikbaar en tijdens het badseizoen zijn er strandwachten aanwezig. Turtle Cove is te bereiken met de bus (halte Tai Tam Reservoir).

4. Tung Ping Chau-eiland in de New Terretories

Tung Ping Chau

Een van de beste plekken om te snorkelen in Hong Kong is ver weg in het noordoosten van de New Territories in Mirs Bay. Het eiland Tung Ping Chau staat bekend om zijn bizarre rotsformaties, helder zeewater en rotspoelen. De overtocht met de veerboot naar Tung Ping Chau vanaf Ma Liu Shui duurt ongeveer 1,5 uur.

Lees ook: 10 redenen voor een vakantie naar Taiwan

5. Tong Fuk strand op Lantau

Tong Fuk strand op Lantau

Lantau, het grootste eiland van Hongkong, is vooral populair voor excursies naar het platteland. Naast de beroemde Big Buddha en het fotogenieke dorp Tai O, heeft het eiland ook enkele van de mooiste stranden van Hong Kong te bieden. Iets minder bekend is Tong Fuk Beach aan de zuidkust. Het strand heeft ongebruikelijk grijs zand en helder water. Er is geen andere infrastructuur dan toiletten. Het strand is met de bus te bereiken vanaf de veerbootterminal in Mui Wo.

Beeld: @Hong Kong Tourism Board