Puur natuur: de verrassend groene kant van Hong Kong

Puur natuur: de verrassend groene kant van Hong Kong

Hong Kong – miljoenenmetropool, financieel centrum en stedelijke jungle – voor zover de associatie. Maar het feit dat Hong Kong ook een groene kant heeft, verrast zelfs de lokale bevolking keer op keer: omdat tweederde van Hong Kong eigenlijk onontwikkeld is – waarvan 40 procent zelfs beschermd is. Ongeveer 240 eilanden behoren tot de Speciale Administratieve Regio, waarvan er vele onbewoond zijn. De beste manier om het groene Hong Kong te ontdekken, zijn de talloze wandel- en fietsroutes.

Lees ook: Top 10 mooiste eilanden van Vietnam

Avontuur en relaxen op het strand

Hong Kong strand

De eilanden, heidevelden en rivierlandschappen worden doorkruist door honderden kilometers wandel- en fietspaden. Het landschap verandert van rustieke eucalyptusbossen en bamboebossen naar groene berghellingen met uitzicht op zee. Zwemliefhebbers en watersporters vinden in Hong Kong meer dan 40 stranden, waarvan er vele alleen te voet of per boot te bereiken zijn. Deze kunnen zeker concurreren met de beeldschone stranden in Thailand en Vietnam en je bent vaak helemaal alleen op het poederwitte zandstrand.

Tip: Wie meer wil weten over de natuurlijke schatten van Hongkong, kan een kijkje nemen op www.discoverhongkong.com. Er is onder andere een wandelgids van 60 pagina’s met veel ideeën voor een andere Hong Kong-ervaring, weg van de drukte van het stadscentrum.

Tai Mo Shan –  hoogste berg van Hong Kong

Tai Mo Shan

Je kunt een indruk krijgen van de verrassende natuurlijke schoonheid van Hong Kong zo dicht bij de grote stad als je de Tai Mo Shan beklimt, de hoogste berg van Hong Kong in het hart van de New Territories, 957 meter boven zeeniveau. Vanaf hier opent een panoramisch uitzicht van 360 graden naar het Chinese vasteland.

Tropisch paradijs Global Geopark

MacLehose Trail

Een tropische paradijswereld opent zich ongeveer 20 kilometer naar het oosten in het UNESCO Global Geopark van Sai Kung. Veel kleine groene eilandjes met eenzame zandstranden steken uit de turkooisblauwe zee. Ze verbergen de historische erfenissen van de Hakka-kolonisten, die lang geleden de roep van de grote stad hebben beantwoord. De eilanden zijn geologisch interessante getuigen van vulkanisme en erosie. Toegang is alleen mogelijk te voet of per boot.

Lantau – het grootste eiland van Hong Kong

Lantau

Een reis naar Lantau, het grootste eiland van Hong Kong, is een must voor elk bezoek aan Hong Kong. De bekendste bezienswaardigheid is het Tian Tan Boeddhabeeld en het bijbehorende Po Lin klooster. Het Wijsheidspad en het paaldorp Tai O liggen in de directe omgeving.

Het rustige Lamma Island

Lamma Island

Op Lamma Island is het zelfs nog rustiger. Het eiland, dat wordt gekenmerkt door vissen, staat niet alleen bekend om zijn uitstekende visgerechten, maar ook om de talrijke wandelpaden, mountainbikeroutes en stranden.

Lees ook: 5 redenen voor een vakantie naar het tropische eiland Hainan

Dragon’s Back: een populair wandelpad

Dragon's Back: een populair wandelpad

Op een steenworp afstand van de drukte van Hong Kong ligt Dragon’s Back op Hong Kong Island. Veel andere wandelpaden, waaronder de 100 kilometer lange MacLehose Trail, leiden inwoners en bezoekers van Hong Kong naar een andere wereld ver weg en toch heel dicht bij de grote stad.