Eilandhoppen op Martinique

Eilandhoppen op Martinique

De Franse overzeese regio Martinique staat bekend als het bloemeneiland – maar heel weinig mensen weten dat het eiland eigenlijk een archipel is. Voor het hoofdeiland, vooral aan de Atlantische kust van Martinique, liggen ongeveer 20 kleine eilandjes, de zogenaamde Îlets, die je door eilandhoppen kunt verkennen tijdens dagtochten of gewoon voor een paar uur. De baaien van Robert en François en het gebied rond Sainte-Anne zijn populaire excursiegebieden voor eilandliefhebbers. Hier wachten je talloze verrassingen, van de zeldzame leguaan tot het droomstrand.

Lees ook: De mooiste bestemmingen voor eilandhoppen over de hele wereld

Zeldzame leguanen en eenzame zandbanken – Robert’s Bay

leguaan Iguana Delicatissima

Met 1,6 vierkante kilometer is Îlet Chancel het grootste van de kleine eilanden in Martinique. Het wordt bewoond door een enkele eenzame martiniquais, maar biedt ook onderdak aan een zeer zeldzame dierlijke bewoner: de leguaan Iguana Delicatissima heeft hier een beschermd paradijs gevonden en is alleen te vinden op het Îlet Chancel wereldwijd. Het eiland is vanuit Pointe Savane gemakkelijk per boot of kajak te bereiken. Een bezoek aan het streng beschermde Îlet Loup Garou, dat vier kilometer uit de kust van Robert ligt en vanwege de stroming alleen benaderd mag worden door ervaren watersporters, belooft een Robinson Crusoe-gevoel. Het bestaat alleen uit een zandbank met kokospalmen die zachtjes in de wind waaien. Omgeven door witte stranden, kun je door de zee navigeren in een sfeer met ansichtkaarten.

Over cactussen en schildpadden – een bizar paradijselijk eiland bij Sainte-Anne

Cap Chevalier

De gemeente Sainte-Anne in het zuidoosten van Martinique is wereldberoemd vanwege de kilometerslange stranden met kokospalmen. Vanaf het schiereiland brengt een pendelboot bij Cap Chevalier je in slechts een paar minuten naar het Îlet Chevalier, waar je dichte, ongerepte vegetatie tegenkomt op 500 meter van de kust van Martinique. Terwijl een smal pad je uitnodigt om het binnenland van het eiland te verkennen, doet het strand van Îlet Chevalier, beschermd door een koraalrif, niets onder voor de beroemde stranden van Sainte-Anne met zijn fijne witte zand en turkooisblauwe water. Schaduwrijke struiken nodigen uit voor een picknick en kandelabercactussen in het midden van het verder tropische regenwoud geven de charme van het Wilde Westen aan het eiland. Om de flora en fauna van het eiland te beschermen, zijn bezoeken alleen toegestaan ​​tot 18.00 uur. In de veiligheid van de nacht leggen lederschildpadden elk jaar hun eieren op het Îlet Chevalier.

Lees ook: Tips voor een dagtocht naar Pinel Island in St. Martin

In middelhoog water tussen lucht en zee – rond Le François

martinique

Na een boottocht van tien minuten kun je Îlet Thierry bereiken, op slechts een steenworp afstand van het beroemde “Fonds Blancs” van de Baignoire de Joséphine. De getijden en stromingen creëren hier ondiepten en stellen zwemliefhebbers in staat om rond te spetteren in ondiep water van amper een meter diep. De lagune van het Îlet Thierry wordt ook gekenmerkt door zeer vlakke oevers, terwijl je in het binnenland een mozaïek van verschillende landschappen kan verwachten op een gebied van ongeveer 15 hectare – van kliffen gemaakt van vulkanisch gesteente tot kleine baaien en steile hellingen tot een grot van 35 meter lang, die bezaaid is met  kiezelstenen. Als je voor een langere periode wil genieten van de tropische diversiteit aan flora en fauna, kun je verblijven in het pension van het eiland. Laat je ’s ochtends wakker maken door het gezoem van de kolibries en’ s avonds bij zonsondergang geniet je van knapperige acras, een martiniquais snackspecialiteit, met het Caribische drankje Ti-Punch.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie