Onbekende kanten van Martinique

Onbekende kanten van Martinique

Het Franse juweel Martinique betovert met ongerepte natuur, gevarieerde landschappen en veel cultuur en gastvrijheid. Maar het Caribische eiland heeft nog vele andere facetten die het ontdekken waard zijn: van een duurzame wellness-oase midden in het bos tot tijdreizen naar de geschiedenis van Martinique tot wandelingen door tropische oerwouden – vakantiegangers hebben talloze mogelijkheden om de verschillende gezichten van het overzeese departement te leren kennen.

Lees ook: Vijf redenen voor een vakantie naar St. Kitts

Geschiedenis met uitzicht

Maison du Bagnard Martinique
Martinique – Diamant – la Maison du Bagnard

Niet ver van de stad Le Diamant met zijn imposante rots “Rocher du Diamant” die uit de zee steekt, staat een pittoresk houten huisje dat bijna op een kunstwerk lijkt. Het geel-blauwe gebouw uit de jaren 60 was ooit het huis van de plaatselijke kunstenaar en beeldhouwer Médard Aribot. Het artistieke talent van de autodidact zorgde er uiteindelijk voor dat hij in 1933 tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld wegens zijn vermeende deelname aan de gebeurtenissen van de “Diamantoorlog”. Na een aantal jaren in Frans-Guyana gevangen te hebben gezeten, werd hij in 1945 vrijgelaten nadat de gevangenis uiteindelijk was gesloten. Acht jaar later keerde hij eindelijk terug naar Martinique, waar hij het huidige “Maison du Bagnard” bouwde en hier tot het einde van zijn leven in 1973 woonde. Hier kun je genieten van het kleine houten huisje dat een schilderachtig uitzicht biedt op het turkooisblauwe water en de “Rocher du Diamant”. 

Een monument tegen vergetelheid

Anse Cafard Slave Memorial martinique
Martinique – Le Diamant

Op korte loopafstand van het “Maison du Bagnard” vindt je de Cap 110 een bijzondere plek. Vijftien witte stenen sculpturen tronen hoog op een heuvel en kijken in stilte en met opgetrokken schouders uit over het strand van Diamant en de Caribische Zee. Ze herinneren aan de tragedie van 9 april 1830, toen een slavenschip voor Martinique zonk vanwege een storm. De lokale beeldhouwer Laurent Valère slaagde erin de passagiers van het schip op artistieke wijze te herdenken met de bijna 2,5 meter hoge sculpturen. Gebaseerd op de Atlantische driehoekshandel, werden de beelden, die bestaan ​​uit gestort beton en zand, ook opgesteld in de vorm van een driehoek. Vakantiegangers kunnen op elk moment het “Anse Cafard Slave Memorial” bezoeken en eerbiedig met de sculpturen de zee in kijken.

Op naar het groen

route de la trace Martinique
Martinique –

Martinique staat bekend om zijn witte zandstranden en zijn onderwaterparadijs. In het noorden laat het eiland weer zijn tropische kant zien. Het groene hart van Martinique ontdek je het best tijdens een wandeling. De “Trace des Jésuites” neemt buitenliefhebbers mee naar het tropische woud van het eiland met zijn diverse flora en fauna. De rivier Lorraine, die schilderachtig door het bos slingert, wordt meerdere keren overgestoken. Kleurrijke paradijsvogelbloemen, frangipani, boomvarens, bamboe en vele andere tropische planten bloeien langs het vijf kilometer lange wandelpad. Als je wilt, kun je de wandeltocht starten in Gros-Morne en het eiland verder verkennen via de “Route de la Trace”, waar de route eindigt. De “Route de la Trace”, voor het eerst geopend in de 17e eeuw door de jezuïeten, verbindt de hoofdstad van het eiland Fort-de-France met de gemeente Morne-Rouge over 29 kilometer en leidt wandelaars tot een hoogte van 600 meter.

Een hart voor het eiland

Anse Grosse Roche
Martinique – Anse Grosse Roche

In het zuiden van het Caribische eiland vindt je een van de meest ongerepte stranden van Martinique. “L’Anse Grosse Roche” strekt zich bijna een kilometer uit tussen Cap Beauchêne en Cap Macré en biedt het perfecte vakantiegevoel met een wit zandstrand omzoomd met kokospalmen. Als je dit geheime juweel wilt ontdekken, bereik je “Anse Grosse Roche” na 20 minuten lopen. Maar het echte hoogtepunt van het bijna verlaten strand is niet in het zand te vinden, maar in een imposante rots die in zee uitsteekt. Binnenin is een hartvormig gat verborgen, dat door de natuur is gemaakt – een ideaal motief voor amateurfotografen en romantici.

Lees ook: 8 x lekker barbecuen in de Caraïben

Biologisch voor de ziel

Duurzaamheid en verbondenheid met de natuur zijn al jaren in opkomst en zijn een belangrijke trend geworden. David Dondin herkende dit ook en vervulde in 2012 zijn droom om een ​​eigen biologische boerderij te hebben. Naast de teelt van zeldzame groenten zoals Okinawa-spinazie, postelein of ramboetan, kunnen bezoekers van de “Bouliki Bio Farm” zich letterlijk onderdompelen in de natuur van Martinique, aangezien de boerderij zich heeft ontwikkeld tot een kleine biologische wellness-oase. Het landgoed in Saint Joseph ligt niet ver van de rivier Coeur Bouliki, midden in het Rabuchon-bos. Na te hebben gezweet in de “Saunamam” (een mix van sauna en hamam), kunnen mensen die op zoek zijn naar ontspanning afkoelen onder een waterval. Een klein privéstrand, hangmatten, heerlijke snacks, een fish spa en de “Tisanecuzzi” (een 45 graden Celsius whirlpool gemengd met kruiden en bloemen) maken het aanbod compleet. De toegang is 70 euro per persoon.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie