Gastronomische specialiteiten van het Franse Caribische eiland Martinique

Gastronomische specialiteiten van het Franse Caribische eiland Martinique

Caribische, Franse, Creoolse en Afrikaanse invloeden creëren een verscheidenheid aan smaken en tradities op het bloemeneiland Martinique. Van de BBQ Donuts Boot tot de rumroute en lokale lekkernijen – het eiland heeft de juiste ervaring klaar voor een breed scala aan smaken.

Lees ook: Prikkel je zintuigen met de keuken van Jamaica

Een barbecue in zee

BBQ Donuts Boat Matinique

Vakantiegangers die op zoek zijn naar een BBQ-avontuur op het water, huren de BBQ Donuts Boat. De boot biedt plaats aan maximaal tien personen in de vorm van een donut met een houtskoolgrill in het midden. Er is geen vaarbewijs nodig om te navigeren; Uitgerust met een walkietalkie kun je op elk moment contact opnemen met de aanbieder aan wal. Door zijn platte ontwerp is de boot ook bijzonder geschikt voor ondiepe wateren – ideale omstandigheden om te water gelaten te worden in de gemeenten Robert en François. Daar ontmoete je de Fonds Blancs, ondiepe wateren voor de zuidkust van Martinique, op enkele honderden meters van het strand. Ze bieden een ideale speeltuin voor waterratten, die zich hier kunnen vermaken in de zee tot hun middel, terwijl er daarna gegrilde specialiteiten op de boot wachten. Een dagexcursie (zeven uur) is beschikbaar vanaf 350 euro – lokale grillspecialiteiten kunnen worden meegebracht of tegen een toeslag worden verstrekt. Met vestigingen in de Cap Est-lagune, Turtle Bay (Les Anses d’Arlet) en Marina Bay nodigt BBQ Donuts Boat geïnteresseerden uit om drie verschillende regio’s van het eiland vanaf het water te verkennen.

Alle wegen leiden naar rum

Distillerie depaz, rhum , plantation de la Montagne Pelé, Saint Pierre, Martinique, France

Wat wijn is voor de Fransen op het Europese continent, is rum voor de Martinicanen in het Caribisch gebied. Martinique heeft het grootste aantal rumdistilleerderijen in het oostelijke Caribisch gebied en een eigen rumroute. De distilleerderijen produceren de beroemde Rhum Agricole, die wordt aangeboden als witte rum of gerijpt, vergelijkbaar met de grote cognacs met de referenties VO (Very Old), VSOP (Very Superior Old Pale) of XO (Extra Old). In plaats van melasse, zoals elders gebruikelijk, wordt rum in Martinique gemaakt van vers suikerrietsap, waardoor het zijn speciale smaak krijgt. Likeurliefhebbers gaan op een rumtour rond het eiland en bezoeken een groot aantal distilleerderijen – of het nu gaat om de Saint James-distilleerderij, die jaarlijks vier miljoen flessen produceert, of de oudste nog bestaande distilleerderij in de Island, JM-distilleerderij in Macouba, verborgen in het regenwoud aan de voet van de vulkaan Mont Pelée. Aan het einde van de tour door een distilleerderij kun je altijd genieten van een rumproeverij.

Lees ook: Barbados – De culinaire hoofdstad van het Caribisch gebied

Martinicaanse specialiteiten

Martinicaanse specialiteiten

De inwoners van Martinique serveren Accras graag als voorgerecht – een soort reuzel gemaakt van gezouten vis, verfijnd met kruiden. Lambis (Creools voor zeeslak), die worden gegrild, gefrituurd, geserveerd met rijst en groenten, gegeten als tartaar of als bijgerecht bij een crêpe, zijn ook populair. Kipboucané – gegrilde kip die wordt verkocht bij straatstalletjes of strandstalletjes rond het eiland – is ook bijzonder typisch. Gedrenkt in citroensap, knoflook en sjalot gedurende enkele uren van tevoren, wordt de kip gegrild boven een open vuur onder een deksel met houtskool en sintels die het vlees op smaak brengen. Vervolgens besprenkelt de kok het met Sauce Chien, een pittige grillmarinade gemaakt van kruiden. Op het drankenfront zijn versgeperste tropische vruchtensappen, het lokale La Lorraine-bier en Ti-punch erg populair bij de Martinicanen: een cocktail gemaakt van Rhum Agricole, suikerrietstroop en limoen.