Paradijs om te snorkelen – ontdek de onderwaterwereld van het Caribisch gebied

Paradijs om te snorkelen - ontdek de onderwaterwereld van het Caribisch gebied

Als je de kleurrijke, oogverblindende onderwaterwereld van het Caribisch gebied wilt ervaren, hoef je niet per se een zuurstoffles te pakken. Je kunt het fascinerende onderwaterleven zelfs zonder duikuitrusting benaderen: een masker, snorkel en idealiter een paar flippers zijn voldoende om je er middenin te krijgen, zelfs zonder duikcursus en dure uitrusting.

Guadeloupe

Bijvoorbeeld op Guadeloupe, waar je kleurrijke koralen vindt in lagunes of pijlstaartroggen en kleurrijke engel- en papegaaivissen tegenkomt. Er is een grote keuze aan thema-excursies voor geïnteresseerde snorkelaars.

Of op de Pigeon Islands, die ook wel “Cousteau Reserve” worden genoemd sinds de cultfilm “The World of Silence” daar werd opgenomen door Jacques Cousteau. Maar ook de grotten van Port-Louis of de majestueuze schildpadden van Marie-Galante staan ​​garant voor spannende onderwaterexcursies.

Lees ook: De negen beste plekken om te snorkelen in Tobago

Bonaire

Op Bonaire komen snorkelaars niet alleen kleurrijke koraalriffen tegen, je hebt ook de kans om tot 469 soorten vissen te ontdekken. Zoveel werden daar gedocumenteerd door een milieustichting.

Voor een betere oriëntatie zijn de beste snorkelplekken op het eiland gemarkeerd met gele stenen op de kustwegen. Op deze manier kunnen zelfs de handigste toegangspunten tot onderwaterplezier worden gevonden.

Paradijs om te snorkelen - ontdek de onderwaterwereld van het Caribisch gebied

Barbados

In tegenstelling tot Bonaire heeft Barbados geen aangewezen snorkelgebieden, maar het eiland is een waardevolle bestemming voor deze vorm van watersport. Een bijzonder hoogtepunt zijn de talrijke catamarantochten die vanuit Bridgetown worden aangeboden en die onderweg meerdere stops maken. Naast kleurrijke vissen en zeedieren is zwemmen met zeeschildpadden een onvergetelijke ervaring 

Over stoppen gesproken. Een jachtvakantie biedt natuurlijk de beste gelegenheid voor spontane stops om te snorkelen. Je glijdt door kristalhelder water, langs idyllische baaien en onderbreekt de bocht waar je wilt.

Tobago

Op Tobago vindt je een werkelijk uniek koraalrif bij Buccoo Reef, dat het beste kan worden verkend aan boord van een boot met glazen bodem. Daar aangekomen deelt de kapitein duikbrillen, snorkels en vinnen uit en fungeert hij als onderwatergids voor zijn passagiers.

Boottochten naar deze en tal van andere koraalriffen vertrekken vanuit Store Bay, Pigeon Point of Buccoo Village. Hobbyduikers kunnen ook hun uitrusting huren en de levendige onderwaterwereld ervaren op het strand van de sprankelende Englishman’s Bay.

Een echte pot met goud is de Pirate’s Bay. Voor deze eenzame baai is het raadzaam om je eigen uitrusting en eten mee te nemen.

Buccoo Reef

De Kaaimaneilanden

De USS Kittiwake, die voor Seven Mile Beach zonk, is een van de absolute onderwaterhoogtepunten van de Kaaimaneilanden. Het 2200 ton wegende voormalige reddingsschip voor onderzeeërs inspireert ook snorkelaars. Deze raken de bovenbouw van het schip, dat nu begroeid is met koraal en dient als schuilplaats voor veel zeedieren, nog geen vijf meter onder het wateroppervlak.

Curaçao

Met een zicht onder water tot 45 meter en meer dan 70 duikplekken, is Curaçao een van de meest prominente duikgebieden in het Caribisch gebied. Het eiland biedt ook ideale omstandigheden voor snorkelaars. Koraalriffen liggen vaak op slechts 15 meter van het strand en zijn daardoor goed te bereiken.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de ondiepe Jan Thiel Lagune. Hier vinden snorkelaars gorgonen, koralen, sponzen en veel kleurrijke vissen. Ook bijzonder fascinerend is de Tug Boat, een scheepswrak dat al meer dan 25 jaar op een diepte van slechts 5 meter ligt. De plek is erg populair bij snorkelaars en biedt geweldige fotomomenten.

Grenada

Zelfs als Grenada aantrekt met talloze snorkelplekken en 50 duikgebieden, is de duiksensatie van het eiland het nu wereldberoemde onderwaterbeeldenpark in Molinere Bay.

Sinds 2006 werken de daar op een diepte van 5 tot 12 meter verzonken kunstvoorwerpen ook als magneet voor snorkelaars. En als kunstmatig rif dat een ideale leefomgeving biedt voor koralen en vissen. Dankzij het heldere water zijn de kunstwerken ook vanaf het oppervlak goed te zien.

Molinere Bay

Puerto Rico

Puerto Rico is omgeven door talloze scheepswrakken, die gelukkig niet allemaal tot onbereikbare diepten zijn gezonken. Snorkelaars kunnen ook genieten van onderzeese avonturen.

Het eilandtrio Icacos, Lobos en Ratones zijn enkele van de beste plekken om te snorkelen. Vanuit de jachthavens van Fajardo zijn de eilanden per boot te bereiken. De aanbieders zorgen meestal ook voor de benodigde snorkeluitrusting.

Caja de Muertos heeft het enige onderwater natuurpad van Puerto Rico. Op een diepte van ongeveer drie meter zie je 15 borden met foto’s en uitleg van het Caribische onderwaterlandschap. Levende exemplaren zijn meestal in de buurt te vinden.

Dominica

Het Champagne Reef in het zuidwesten van het eiland wordt beschouwd als de beste duikplek in Dominica. De plek is ook zonder boot vanaf de kust te bereiken en biedt perfecte omstandigheden om te snorkelen. Dankzij vulkanische bronnen ontstaan ​​er fijne luchtbellen, die door kleine spleten in de rots opstijgen en zo het rif zijn naam gaven.

Ten zuiden van Champagne Reef is een ander fascinerend paradijs voor snorkelaars. Scotts Head Bay is een oude vulkanische krater die een fantastisch uitzicht biedt op de onderwaterwereld.

Lees ook: Duiken in het paradijs van Cozumel

Saint Lucia

Als je jezelf wilt onderdompelen in de fascinerende onderwaterwereld van Saint Lucia zonder zuurstofflessen op je rug, moet je Snuba proberen. Het combineert het gemak van snorkelen (SNorkelen) met de onafhankelijkheid van duiken (scUBA). De duiker ademt lucht in die via een langere middendrukslang vanaf de oppervlakte wordt aangevoerd. Een snuba-tour begint op een zacht glooiend strand en bereikt een maximale waterdiepte van zes meter.

De Bahamas

De Bahamas bieden een fantastisch snorkelgebied met de 365 Cays of the Exumas. De meeste eilanden zijn onbewoond en met hun riffen, grotten en stranden zijn ze een populaire stop tijdens zeiltochten.

Een heel speciale uitdaging wacht de dapperen in het kleine Marina Compass Point. Elke dag “ontspannen” verschillende verpleegsterhaaien hier voordat ze op nachtelijke jacht gaan. Als je durft, kun je het water in gaan en met ze snorkelen. Om je gerust te stellen: verpleegsterhaaien worden over het algemeen beschreven als vreedzaam en niet-agressief…