Top 10 dingen om te doen in Bonaire

Top 10 dingen om te doen in Bonaire

Het kleine eiland Bonaire maakt deel uit van de ABC-eilanden in de zuidelijke Caraïben en heeft alles wat je zou willen in een Caribisch uitje: warm weer, kristalhelder water en een overvloed aan zeeleven. De echte trekpleister van Bonaire is het duiken en snorkelen – het eiland heeft zichzelf zelfs “Divers Paradise” genoemd. Bonaire heeft geen regenseizoen – het weer is constant warm en tropisch – waardoor het het hele jaar door een populaire bestemming is. Nederlands is de officiële taal op Bonaire, maar veel van de lokale bevolking geeft de voorkeur aan het dialect Papiaments. Valuta is de Amerikaanse dollar. Hier 10 dingen om te doen op Bonaire.

Lees ook: 10 dingen om te doen in Nassau

Bonaire National Marine Park

Bonaire National Marine Park is de topattractie van het eiland, een unieke en kostbare hulpbron die duikers en snorkelaars in staat stelt kilometers ongerept koraalrif te verkennen. Het beschermde gebied beslaat de hele kust van het eiland, inclusief Klein Bonaire, tot een diepte van 60 meter. Tussen de twee eilanden zijn er nu meer dan 100 genoemde duikplekken, waarvan er vele vanaf de kust bereikbaar zijn. Zoek naar de geschilderde gele rotsen die de duikplekken markeren.

duiken Bonaire

Washington Slagbaai Nationaal Park

Het nationale park van Bonaire ligt op 14.000 hectare aan de noordwestkant van het eiland. Het park biedt mountainbiken, wandelen, snorkelen en duiken, plus veel prachtige landschappen! Het was het eerste natuurreservaat van de Nederlandse Antillen. Het is een veilige leefomgeving voor de bedreigde diersoorten van Bonaire zoals papegaaien, flamingo’s, parkieten, leguanen en vele andere soorten vogels en reptielen. De stranden in het park zijn een belangrijke broedplaats voor alle vier soorten zeeschildpadden die in het Caribisch gebied voorkomen.

Gotomeer

Aan de rand van het Washington-Slagbaai National Park trekt deze grote zoutwaterlagune in het binnenland zwermen flamingo’s aan, vooral tijdens het broedseizoen (januari tot juni). Je kunt niet dichtbij deze verlegen gevederde vrienden komen, maar je kunt er meestal wel een paar zien vanaf het observatiegebied en zelfs vanaf de weg. Neem de verharde weg richting het westen van Rincon gedurende ongeveer 4 km.

Spot de roze flamingo’s van Bonaire

Bonairianen houden van roze flamingo’s – zelfs de luchthaven van het eiland is naar hen vernoemd. De vogels krijgen hun levendige kleur van het bètacaroteen dat wordt aangetroffen in de artemia en de groene algen waar ze van smullen; hoe ouder de flamingo, hoe rozer hun veren. De twee beste plekken om roze flamingo’s te spotten op Bonaire zijn Goto Lake in het noorden van het eiland en Pink Beach bij de zoutvlakten. Flamingo-broedgebieden worden streng beschermd door de lokale overheid en zijn verboden terrein voor het publiek, dus blijf in je auto. Maar met een beetje geluk – om nog maar te zwijgen van een goede verrekijker – kun je er veel zien!

The Donkey Sanctuary bonaire

The Donkey Sanctuary

The Donkey Sanctuary Bonaire biedt onderdak aan meer dan 700 ezels en is een van de leukste dingen om te doen op Bonaire! Het pand is enorm, dus ze hebben voldoende ruimte om vrij rond te dwalen. Terwijl je door de Sanctuary rijdt, zullen de ezels zachtjes om eten vragen en hun gezichten langs je autoraam schuiven. Koop zeker een paar zakken wortelen bij de hoofdingang, zodat je ze kunt voeren. Er zijn hier heel veel ezels, dus bewaar wat wortels voor de jongens aan het einde!

Kiteboarden en Windsurfen

De koele Caribische passaatwinden van Bonaire bieden bijna 365 dagen per jaar de juiste omgeving om te kiteboarden. Het kiteboardinggebied bevindt zich op het zuidwestelijke puntje van Bonaire en is te vinden door de felgekleurde vliegers te volgen die door de lucht zweven. Sorobon, aan de oostkant, biedt een prachtig strand gelegen in een grote beschermde baai. Bonaire is een ‘duikersparadijs’, maar het is ook wereldberoemd geworden om te windsurfen! Sorobons combinatie van aanhoudende wind, weer, zonneschijn en warme ondiepe wateren zorgen voor de meest idyllische windsurfomstandigheden. Vergeet niet een Nature Tag mee te nemen of aan te schaffen.

Zoutpiramides

zoutpiramides bonaire

Bonaire is al eeuwenlang het centrum van de zoutindustrie in het Caribisch gebied. De oprichting van de meest gewaardeerde export van het eiland begint wanneer zout water uit het Caribisch gebied in een reeks verdampingsvijvers wordt gezogen. In de loop van 12 maanden neemt het zoutgehalte van de pekel toe naarmate de zon en wind het water verdampen. Het resultaat? Prachtige roze gekleurde vlakken die ongeveer een tiende van de totale oppervlakte van het eiland beslaan

Stranden op Bonaire

Verwacht geen uitgestrekte, schitterende witte zandstranden. De stranden van Bonaire zijn klein, maar er zijn er 22; de kust bestaat voornamelijk uit koraal- en rotsuitstulpingen. Het beste hotelstrand is bij Harbour Village Bonaire of Flamingo Beach bij Divi Flamingo Beach Resort. (Als je het zat bent om in de zon te liggen, is het enige casino van het eiland vlakbij.) Neem de zuidelijke schilderachtige route naar Pink Beach waar je goed kunt snorkelen en duiken. Lac Bay/Sorobon Beach is het windsurfstrand. No Name Beach op Klein Bonaire is bereikbaar per watertaxi. Er is geen schaduw, dus neem zonnebrandcrème, een hoed en water mee, maar er is goed te snorkelen vanaf het strand en er worden vaak schildpadden gespot.

Slavenhutten

slavenhutten bonaire

Langs de kust zie je de erfenis van een gemeen hoofdstuk uit het verleden van Bonaire. De stenen hutten ter grootte van een dwerg werden halverwege de 19e eeuw gebouwd als woningen voor de tot slaaf gemaakte mensen die in de zoutmijnen werkten. De permanente huizen (en gezinnen) van de slaven bevonden zich in Rincon, dus elke vrijdagmiddag maakten ze een wandeling van 10 uur naar het andere uiteinde van het eiland om een ​​dag thuis door te brengen en op zondag terug te keren naar hun zware werk.

Lees ook: 8 excursies in Antigua en Barbuda

Maak een tour door het droge bos van Bonaire

Bonaire herbergt een verscheidenheid aan reptielen, amfibieën en vogels, van kleine gekko’s tot zilverslangen tot geelschouderpapegaaien uit de Amazone – de bedreigde diersoort van het eiland. Op 30 minuten rijden van Kralendijk ligt Echo Conservation Centre, een non-profitorganisatie die zich inzet voor een stabiele en groeiende populatie van Bonairiaanse papegaaien. Het toegewijde team van Echo organiseert elke woensdag om 16.30 uur rondleidingen door het droge bos van Bonaire, en het is een essentiële ervaring voor natuurliefhebbers