10 bezienswaardigheden op Bonaire

bonaire

Van het diepe, heldere water tot de hoogste piek de Brandaris, je zult de magie van Bonaire voelen. Vanaf het moment dat je op Bonaire aankomt, zul je merken dat het gehaaste westerse tempo op Bonaire niet thuis hoort. Op Bonaire heerst een rustige sfeer. Drukte en stoplichten passen daar niet bij. De enige zorgen die je als toerist op Bonaire hebt, is hoe de dag besteed gaat worden. Hier 10 bezienswaardigheden op Bonaire.

Lees ook: Stranden van Aruba: 5 verborgen schatten

Slavenhutten & Obelisken

Deze hutten zijn gemaakt in 1850 gedurende de slavenperiode en dienden als kampeerplek voor slaven, die in de zoutpannen werkten om het zout, één van Bonaire’s belangrijkste exportproducten, te verzamelen en te verschepen. Deze hutten werden gebruikt als slaapplekken en de plek om persoonlijke bezittingen op te bergen. Elke vrijdagmiddag liepen de slaven 7 uur van Rincon om het weekend door te brengen met hun familie, om vervolgens op zondag terug te keren. Vier Obelisken op Bonaire werden gebruikt als navigatiepunt om binnenkomende schepen de weg te wijzen. De obelisken waren rood, wit, blauw en oranje geverfd (de kleuren van de Nederlandse vlag).

Grotten

Op Bonaire zijn veel grotten te vinden. Een aantal daarvan zijn goed toegankelijk. Sommigen liggen goed verstopt in de “knoek”, of zijn gevuld met water. De grotten, die gevuld zijn met water, zijn een onderdeel van een uitgebreid ondergronds stelsel. Dit systeem helpt boeren gewassen te verbouwen. De ondiepere grotten worden door geiten en ezels als waterbron gebruikt. Maar ook andere zoogdieren profiteren van de grotten. Zo hangen de vele vleermuizen er ondersteboven wachtend op de zonsondergang. Dat is namelijk het moment, waarop de vleermuizen hun schuilplaatsen verlaten en op zoek gaan naar eten.

Klein Bonaire

Klein Bonaire is een klein, onbewoond eiland net voor de kust van Bonaire. De afstand van Kralendijk tot het eiland is ongeveer 800 meter. Klein Bonaire is slechts 1.500 hectare groot. Er is al verscheidene malen geprobeerd om op Klein Bonaire te bouwen. De laatste poging dateert uit 1995. Klein Bonaire hoort bij het Bonaire Marine Park en wordt als zodanig beschermd. Het biedt een thuis aan broedende schildpadden.

Zoutpannen

In de geschiedenis is zout de oorzaak geweest van vele oorlogen en ruzies tussen Europese groeperingen. De bezetting van Bonaire door de Hollanders, zo’n vier eeuwen geleden, benadrukt nog eens de waarde van dit handelsproduct. In de jaren zestig van de twintigste eeuw blies een Amerikaanse organisatie de zoutindustrie nieuw leven in. Vandaag de dag is Cargill Corporation verantwoordelijk voor de zoutproductie en -industrie. In de zuidpunt van Bonaire liggen enorme bergen zoutkristallen. In dit zoutindustrielandschap ligt het Flamingo Reservaat. Flamingo’s, die door de wet beschermd zijn, kunnen vanaf de weg worden gespot. Toegang tot het park is verboden.

Washington Slagbaai Nationaal Park

Het Washington Slagbaai Nationaal Park ligt in het noorden van Bonaire. Het park bestaat uit twee voormalige plantages: Washington en Slagbaai. Samen goed voor een totale oppervlakte van 14.000 hectare. Ooit werden hier zout, aloë vera en kolen gewonnen. Men kweekte divi-divi bomen vanwege de peulvruchten. En er werden geiten gefokt voor de export naar Curacao en Europa. De laatste eigenaar van het Washington Park was Julio “Boy” Herrera. Hij verkocht het gebied voor zijn dood aan de regering. Met de wens dat het een natuurreservaat zou worden. Een wens die in 1969 in vervulling ging. In 1979 kwam de Slagbaai plantage bij het gebied. Het park wordt nu beheerd door STINAPA Bonaire.

Willemstoren Lighthouse

Bonaire’s eerste vuurtoren werd gebouwd in 1837. De lokale bevolking stoppen hier voor het verzamelen van stukken drijfhout in spectaculaire vormen en bouwen van fantasievolle piramides van objecten die zijn aangespoeld.

Seru Largu

Rij naar Seru Largu en geniet van de schoonheid van Bonaire vanaf dit fijne uitkijkpunt. Seru Largu betekent ‘grote berg’ en vanaf de top kun je de hoofdstad Kralendijk en het eiland Klein Bonaire zien liggen. Er is een monument op deze plek, waarop in het Papiaments staat ‘ Kristu, Ayera, Awe, Semper’ wat ‘Christus, Gisteren, Vandaag en Altijd’ betekent. Seru Largu is centraal gelegen op het eiland en is een bezoekje waard als je de schoonheid van Bonaire wilt ervaren vanaf adembenemende hoogte. Dit is de ‘place to be’ op nieuwjaarsavond. Het hele gebied staat dan vol met mensen, die het vuurwerk komen bekijken en het nieuwe jaar komen vieren vanaf dit punt.

Centrum van Kralendijk

Kralendijk is de hoofdstad en de belangrijkste haven van het eiland Bonaire. In het Nederlands betekent Kralendijk koraalrif of koraaldijk. In Papiaments wordt de stad vaak ‘Playa’ of ‘beach’ genoemd. Kralendijk heeft een levendig en kleurrijk Caribisch stadscentrum. Het hele jaar door kun je door de straten lopen genietend van de Caribische architectuur terwijl je winkelt in de hoofdstraat Kaya Grandi en het gebied daar omheen. Van november tot april liggen er cruiseschepen aan de Noord of Zuid Pier. Op deze dagen is er een markt op het Wilhelminaplein met producten, die gemaakt zijn op het eiland zelf.

Brandaris

De Brandaris is het hoogste punt van Bonaire, 241 meter hoog, gelegen in het Washington Slagbaai Nationaal Park. De Subi Brandaris tocht is een 45 minuten durende klimtocht naar de Brandaris. Het is een middelzware klim, en het uitzicht vanaf de top is een geweldige beloning voor het maken van de tocht. Op een heldere dag kun je het eiland Curaçao zien en op de uitzonderlijk heldere dagen de Santa Ana Berg in het Paraguana Peninsula van Venezuela en het gebergte ten zuiden van Puerto Cabello, Venezuela.

Lees ook: De stranden van Anguilla – 33 mogelijkheden

De Cadushy Distilleerderij

In deze traditionele distilleerderij kun je zien hoe ‘s werelds enige likeur van cactus wordt gemaakt. En natuurlijk kun je het zelf ook proeven! Ga en ontspan in de rustige, schaduwrijke tuin onder oude Kalebasbomen. Hier kun je genieten van een variëteit aan huisgemaakte likeurtjes, inclusief de beroemde Cadushy likeur van Bonaire.