Halloween is het oudste feest van Ierland!

Halloween is het oudste feest van Ierland!

Halloween is het oudste feest van Ierland, een krachtig mengsel van heidense en christelijke elementen en legenden. De vroegste vorm van Halloween was ‘Samhain’, een einde-van-de-zomerfeest, vaak het Keltische nieuwjaar genoemd, dat het begin van de lange winteravonden inluidde. Deze overgangstijd werd gekoppeld aan de dood en het hiernamaals. De Kelten ontstaken vreugdevuren om vriendelijke geesten te verwelkomen en hen op weg te helpen. Ze droegen kostuums en maskers om het slechte te verjagen.

Lees ook: 7 plekken in IJsland om het noorderlicht te zien

Waar begon Halloween?

Halloween begon waarschijnlijk in county Meath, Ierland’s vroegste basis van spirituele en politieke macht. Hoge Koningen regeerden vanaf de Hill of Tara, een centraal punt in het landschap van county Meath, dat nog steeds vol ligt met mysterieuze menhirs en andere voorchristelijke overblijfselen. Newgrange is een immens, 5000 jaar oud voorchristelijk grafmonument. Het is uitgeroepen tot Werelderfgoedplaats en doet jaarlijks nog steeds zo’n 200.000 bezoekers versteld staan.

Een van de belangrijkste spirituele centra in Meath was de top van Tlachtga (Hill of Ward) vlakbij het huidige Athboy. Op 31 oktober werden de vuren van het oude jaar gedoofd en het nieuwjaarsvreugdevuur voor Samhain werd ontstoken op de Hill of Ward. De fakkels van dit heilige vuur werden vervolgens naar zeven andere heuvels gedragen, waaronder de Hill of Tara, en nog verder om het hele landschap te verlichten.

Dit eeuwenoude ritueel is nieuw leven ingeblazen. Bij het vallen van de avond op Halloween wordt dit ieder jaar nagespeeld, te beginnen met de fakkeltocht van Athboy’s Fair Green naar de top van Tlachtga.

Halloween gebruiken

De volgende keer als je een masker opzet voor Halloween, denk dan aan het Ierland van de Kelten. Het eng verkleden begon namelijk hier. Ook veel andere Ierse Halloweentradities hebben zich over de hele wereld verspreid, waaronder het snijden van duivelse gezichten uit uitgeholde pompoenen.

halloween Ierland

De uitgeholde pompoen

In het oude Ierland werden deze Jack-o-lanterns van rapen gemaakt. Jack-o-lanterns komen uit een volksverhaal over Stingy Jack die de duivel een loer draaide. Als straf liet de duivel Jack eeuwig zwerven met slechts een brandend kooltje uit het hellevuur dat hij droeg in een raap om zijn weg te verlichten. De rapen werden door de pompoenen vervangen nadat de Ierse emigranten deze traditie meenamen naar Amerika.

Enge verhalen vertellen

Het vertellen van spookverhalen is ook zo Iers als maar kan. In Ieland is genoeg inspiratie te vinden voor deze verhalen. Je vindt er verlaten kastelen vol spinnewebben, eenzame kerkhoven, leegstaande abdijen met vleermuizen in de klokkentoren en zelfs pubs waar het schijnt te spoken.

Andere gebruiken zoals appels happen, spookplekken bezoeken en ’trick or treating’ die nu overal ter wereld plaatsvinden, begonnen op het eiland Ierland waar ze trouwens nog volop leven.

halloween Ierland
Derry Halloween Celebrations 2017 Teresa Whoriskey and Brian Burke, from Killea.

Lees ook: 5 x de mooiste stranden van Karpathos

Vier Halloween in Ierland

Overal in de steden en dorpen van Ierland is er inspiratie voor Halloween. Terwijl de jaarlijkse uitbundige verzameling van festivals, optochten en verkleedpartijen veel plezier opwekt (en natuurlijk de doden), is er geen plek zo betoverend als het land waar het allemaal begon. Dit jaar wordt Halloween anders gevierd. Kijk op de website van Ierland Tourism Board wat er allemaal te beleven valt.