Handige tips voor stressvrij reizen met baby’s en jonge kinderen

Handige tips voor stressvrij reizen met baby's en jonge kinderen

Weinig dingen zijn zo leuk of opwindend als een vakantie met het gezin, maar reizen via een luchthaven met jonge kinderen kan soms een uitdaging zijn. We delen hier tips voor een stressvrij uitje wanneer je met baby’s en jonge kinderen reist, met advies over het plannen van je reis, wat je moet inpakken en hoe je je kleintjes tijdens de vlucht kunt vermaken.

Lees ook: 5 redenen om Aruba te kiezen voor je volgende familievakantie

Neem voldoende tijd

Voeg geen extra laag stress toe aan je reis door net op tijd te komen. Kom op het vroegste tijdstip dat je luchtvaartmaatschappij aanbeveelt – normaal gesproken is dit twee uur voor vertrek voor een korteafstandsvlucht, of drie uur van tevoren voor een langeafstandsreis.

Plan je reis naar de luchthaven van tevoren – zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele wegwerkzaamheden die van invloed kunnen zijn op je route, en als je met het openbaar vervoer reist, houdt je de dienstregeling nauwlettend in de gaten.

Als je kind nog niet eerder heeft gevlogen, leg dan uit wat hij/zij kan verwachten

Luchthavens zijn een heel andere omgeving dan waar jonge kinderen in hun dagelijkse leven aan gewend zijn, en hoewel de ervaring voor velen opwindend is, kan het overweldigend zijn voor anderen.

Zorg ervoor dat je kind begrijpt wat het kan verwachten bij het inchecken, het passeren van de beveiliging en het instappen in het vliegtuig.

Wat moet je meenemen als je met een jong kind reist?

Voor jonge kinderen, zorg ervoor dat je wat van hun favoriete speelgoed inpakt, samen met boeken of puzzels om ze bezig te houden terwijl je op vakantie bent. Reizen kan vermoeiend zijn voor jonge kinderen, dus neem een reiskussen mee en zorg ervoor dat je ook natte doekjes bij de hand hebt voor het geval er iets misgaat. Harde snoepjes kunnen helpen bij het gevoel van klapperende oren wanneer het vliegtuig opstijgt en landt, dus neem er wat mee voor je kind om op te zuigen – of, als alternatief, een fopspeen voor baby’s of zeer jonge kinderen.

Wat moet je meenemen als je met een baby reist?

Zorg er voor baby’s voor dat je fopspenen, luiers, vochtige doekjes en extra kleding in je handbagage stopt, zodat je verzekerd bent voor de geplande reis. Plastic zakken zijn ook handig om gebruikte luiers in weg te gooien en om vuile kleding in te wikkelen.

Moedermelk kan worden meegenomen in de handbagage in verpakkingen van maximaal 2000 ml, en je kunt ook flesvoeding, koemelk, sojamelk, gesteriliseerd water, babyvoeding en verkoelende gelpakketten meenemen.

Overweeg waar je in het vliegtuig het beste kunt zitten en reserveer stoelen van tevoren. Een stoel aan het gangpad in de buurt van een toilet is misschien wel de handigste optie als je met een baby reist. Bij jonge kinderen kan een stoel bij het raam helpen om ze bezig te houden, maar het kan ook desoriënterend of zelfs verontrustend voor ze zijn als ze niet gewend zijn om te vliegen of hoogtevrees hebben, dus overweeg wat de beste optie is voor je gezin. Het is het beste om de stoelen te boeken die aan jouw behoeften voldoen, in plaats van het risico te lopen willekeurig toegewezen te worden aan stoelen die niet geschikt zijn.

Lees ook: Tips voor een vakantie naar Ibiza met kinderen

Neem iets mee om de kinderen bezig te houden

Boeken, speelgoed of spelletjes voor tijdens de vlucht zijn de moeite waard om mee te nemen, vooral als je met een goedkope luchtvaartmaatschappij reist, omdat ze mogelijk geen entertainment tijdens de vlucht bieden.