Zo krijg je de beste stoel in het vliegtuig

Hoe je je favoriete vliegtuigstoel kunt krijgen

Wat is de beste stoel in het vliegtuig? Dat hangt af van je voorkeur! Als je op de middelste stoel hebt gezeten op een langeafstandsvlucht tussen een peuter en een basketbalspeler met zijn knieschijf onder je laptop, weet je hoe marteling voelt. Niemand geeft de voorkeur aan de middelste stoel. Daar kunnen we het over eens zijn. Maar als je een persoon aan het gangpad bent, zul je verbaasd zijn dat tweederde van de zakenreizigers de voorkeur geeft aan stoelen bij het raam boven het gangpad.

Passagiers die de voorkeur geven aan een stoel aan het gangpad, zeggen dat het beter is omdat ze op en neer door het gangpad kunnen lopen wanneer ze willen, toegang hebben tot hun bagage boven hun hoofd en niet de klautervaardigheden van een koorddanser en de charme van een diplomaat nodig hebben om naar het toilet te gaan. Ze zijn de eersten die uit het vliegtuig stappen en hebben uitzicht op de kar wanneer de maaltijden aankomen.

Voorstanders van ramen houden van controle over de raamschaduw, een plek waarop ze hun slapende hoofd kunnen laten rusten en voldoende gelegenheid om hun Instagram-feed te vullen met verplichte shots van de vliegtuigvleugel in de wolken. Wat je voorkeur ook is, hier zijn vier tips om je gewenste stoel in het vliegtuig te krijgen.

Lees ook: Zo overleef je een lange vlucht

1. Loyaliteitskwesties

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij kan een klantenkaart economy-vliegers recht geven op een betere stoel. Je kaart werkt mogelijk bij een andere luchtvaartmaatschappij als deze een codeshare-overeenkomst heeft met jou vervoerder.

2. Inchecken op de luchthaven

Controleer of er stoelen bij het raam zijn vrijgekomen als gevolg van annuleringen. Als je een zelfbedieningskiosk gebruikt, kun je vaak je stoelkeuze bekijken en naar een andere stoel gaan.

3. Betaal ervoor

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je je eigen stoel kiezen wanneer je online een reis boekt, soms tegen een marginale meerprijs. Klik op een knop met de tekst ‘kies mijn stoelen’. Als je aansluitende vluchten hebt, klikt je op “volgende vlucht” zodat je ook een stoel in dat vliegtuig kunt kiezen.

4. Vraag ernaar

Als je de gewenste stoel niet hebt veiliggesteld voordat je door de beveiliging gaat, ga dan vroeg naar de gate en vraag de gate-agent of er een manier is om van stoel te wisselen. Zoek naar mensen die alleen reizen in het vliegtuig als je de gewenste stoel niet hebt kunnen scoren. Vraag iemand of ze bereid zijn te ruilen. Het kan geen kwaad om te vragen.

Lees ook:Tips voor lichtgewicht handbagage

En tot slot – voor degenen met een voorliefde voor risico – als er midden in een vliegtuig een lege rij is die niet vol is, ga dan op de middelste stoel zitten. Je zou wel eens de hele rij voor jezelf kunnen hebben. Of je kunt tussen een peuter en een basketbalspeler terechtkomen. Je wint wat je verliest wat.