Kaapverdië – Wandelen in het subtropische winterparadijs

Kaapverdië - Wandelen in het subtropische winterparadijs

Wandelen in de winter bij een milde 25 graden, dromerige zandstranden en een spectaculair vulkanisch landschap inbegrepen? Kokospalmen, suikerriet- en koffieplantages, wijn- en nevelwouden erbij? Een wandelvakantie in Kaapverdië is slechts 6 uur vliegen vanaf Nederland en een echte insidertip voor de wintermaanden. De beste tijd om te gaan wandelen in Kaapverdië is van september tot mei.

Lees ook: Dingen om te doen op vakantie in Madagaskar

Van de negen bewoonde eilanden heeft elk zijn eigen speciale kenmerken – Fogo, Santiago en Santo Antao zijn populair om te wandelen in Kaapverdië vanwege hun weelderige groene vegetatie. Het eiland Sao Vicente is een goede bestemmingsluchthaven voor een wandeltocht naar Kaapverdië gecombineerd met eilandhoppen. Het eiland Sao Vicente verwelkomt Kaapverdische reizigers met koloniale charme en de soms opzwepende en soms melancholische muziek van de onsterfelijke Kaapverdische zangeres Cesaria Evora. Vanuit Sao Vicente brengt een veerboot natuurliefhebbers en wandelaars naar Santo Antao, de op een na grootste van de Kaapverdische eilanden, om in iets minder dan een uur te wandelen.

Wandelen en Creoolse levensvreugde op Santo Antao

Santo Antao

De originaliteit van de bergen in het noordwesten van Santo Antaos laat het hart sneller kloppen bij het wandelen. Onderweg in tropische valleien met uitzicht op bizarre kloven en indrukwekkende rotsformaties, ontmoet je tijdens het wandelen vrolijk passerende schoolkinderen in nette uniformen. Het hoogtepunt is het pittoreske dorpje Fontainhas, omringd door spectaculaire terrasvormige velden. De Kaapverdische wandeling eindigt in Ponta do Sol – met een beetje geluk precies wanneer de vissers met hun felgekleurde houten boten terugkomen van de vangst. ’s Avonds ontmoeten de lokale bevolking en Kaapverdische vakantiegangers elkaar om te luisteren naar Kaapverdische livemuziek in een van de havenbars.

Een van de wandelhoogtepunten op Kaapverdië is het geplaveide pad, dat meer dan 1200 meter naar beneden leidt en soms in nauwe kronkels loopt, en dat begint bij de Cova-krater. Onderweg geeft een lokale gids uitleg over het uitgekiende irrigatiesysteem van het landelijke Kaapverdische eiland, waar suikerriet, zoete aardappelen, mango’s en papaja’s groeien. Suikerriet wordt grogue: de door ossen aangedreven trapiche van de suikerrietmolen op de bestemming van de Kaapverdische wandeling in Vila das Pombas is trots op het distilleren van een van de beste in Kaapverdië. Wandelaars worden uitgenodigd om het te proberen.

Koloniale flair en wandelen bij de vulkaan op Fogo

Fogo

Iedereen die bij het raam aan de rechterkant zit terwijl het kleine propellervliegtuig het eiland Fogo nadert, zal onmiddellijk gefascineerd zijn door de aanblik van de majestueuze kegelvulkaan, de 2829 m hoge Pico do Fogo. Om de actieve vulkaan te beklimmen, heb je fysieke fitheid en voldoende water nodig. De weg naar de top leidt over een bergkam, velden met as en uiteindelijk over kronkelige wegen door losse puinhopen. De zweterige Kaapverdische wandeling wordt beloond met een adembenemend uitzicht op het naburige eiland Brava, het bizarre maanlandschap gedompeld in zwarte lava rond de laatste uitbarstingsplaats bij Cha das Caldeiras en de Hell’s Mouth.

Of het nu in een kleine groep is of op individuele tochten – bij het wandelen in Kaapverdië op Fogo is het raadzaam om met een lokale wandelgids te gaan. De meeste wandeltochten zijn niet gemarkeerd en je moet de route en de aard van het pad kennen. Iedereen die ontmoetingen met het land en zijn mensen op prijs stelt, heeft de mogelijkheid om de wijncoöperatie of een koffieplantage te bezoeken. Een reisleider kan deuren openen die voor andere toeristen vaak gesloten zijn. Bijvoorbeeld de Sobrados, de liefdevol gerestaureerde herenhuizen in koloniale stijl uit de 18e en 19e eeuw die een feelgood-sfeer verspreiden in Sao Filipe, de hoofdstad van Fogo.

Lees ook: De top vijf van Mauritius….Meer dan het strand!

Wandelen tussen vervet apen en drakenbomen op Santiago

Serra da Malagueta

Het hart van Kaapverdië klopt op het hoofdeiland Santiago. Afrikaanse invloeden zoals trommeldansen en kleurrijke markten, een rijke geschiedenis en spannende verhalen over piraten, zeevaarders en rebellen evenals de natuurparken van de Serra da Malagueta en rond de Pico da Antonia kenmerken het eiland. Tijdens het wandelen in Kaapverdië op Santiago kun je de zeldzame vervet apen, de endemische Kaapverdische pijlstormvogel en de zeldzame drakenbomen ontdekken. Reistip: Aan het einde van de Kaapverdische wandelvakantie is het een goed idee om nog een paar dagen te genieten op de witte zandstranden van Santiago.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie