Paradijselijke eilanden in Thailand die wél toegankelijk zijn

Maya Beach op Koh Phi Phi – uitermate populair bij toeristen dankzij de film ‘The Beach’ met Leonardo Di Caprio – is helaas (voorlopig) gesloten. Maar Thailand kent meer minstens even mooie, maar veel minder toeristische, alternatieven dan het populaire Maya Beach. Alleen is niet ieder eiland geschikt voor elk seizoen. Daarom hier enkele richtlijnen en suggesties zodat je strandbeleving in Thailand nog beter wordt.

Lees ook: Vijf bestemmingen voor ontspannen eilandhoppen

Thailand kent over het algemeen twee seizoenen: een droog seizoen van oktober tot maart en een regenseizoen van april tot september. Maar de beleving van die seizoenen is anders naargelang van de regio waarin je je bevindt. Zo is het bijvoorbeeld niet aangewezen om naar de Andaman Zee te gaan tijdens het regenseizoen, omwille van de vele regen en sterke winden. Een eiland als Koh Phi Phi bezoeken in deze periode is dan ook sowieso geen goed idee. De toeristische dienst van Thailand raadt daarom toeristen aan om tijdens het regenseizoen de eilanden aan de Golf van Thailand aan te doen.

Mu Koh Ang Tong

Mu Koh Ang Tong

Op zowat 32 kilometer ten noorden van Koh Samui vind je de archipel van Mu Koh Ang Tong terug. 42 eilanden, waarvan een groot aantal onbewoond zijn. Het hele gebied is een beschermd natuurgebied. Dit betekent dat er nauwelijks bebouwing is en de eilanden dus ideaal zijn voor trekking, hiking, maar ook zwemmen en zonnebaden op een afgelegen strand. Het eiland Koh Mae Koh staat bekend voor haar smaragdgroene lagune en op Koh Wua Ta Lap heb je een schitterend uitzicht op de gehele archipel. Verblijven kan je in een van de ecovriendelijke homestays in Koh Paluay.

Koh Mat Sum

Koh Taen en Koh Mat Sum

Op enkele kilometers ten zuiden van Koh Samui vind je de tweelingeilanden Koh Taen en Koh Mat Sum, beide gezegend met prachtig goudgele stranden en helderblauw water. Ideaal om te snorkelen of te zonnebaden, weg van de massa. Verblijven kan je er in kleinschalige boetiekhotels.

Koh Talu

Koh Talu

Voor de duikliefhebbers is er Koh Talu, op zowat 20 minuten met de speedboat van Prachuab Khiri Khan. Het kleinschalige eiland heeft heel wat grotten en afgelegen stranden. De onderwaterwereld is er prachtig, terwijl het eiland ook heel wat vogelsoorten telt. Koh Talu heeft slechts één hotel, een 3* eco-resort. Ideaal voor wie houdt van rust en privacy.

Droge seizoen

Wie tijdens het droge seizoen reist, tussen oktober en maart, kan dan weer best de Noord-Oost kust van Thailand aandoen of de Andaman Zee. Ook hier heeft de toeristische dienst enkele suggesties voor wie de drukte wilt vermijden.

Koh Yao Yai

Koh Yao Yai en Koh Yao Noi

Deze twee eilanden liggen te midden van de Phang Nga baai en zijn zowel vanuit Phuket, Phang Nga als Krabi binnen de twintig minuten met de speedboat te bereiken. Koh Yao Noi kent prachtige stranden en een dramatische kustlijn, met mooie panoramazichten. Koh Yao Yai is dan weer zeer levendig en authentiek met enkele charmante vissersdorpjes. Hier moet je absoluut een van de vismarktjes bezoeken en verse kreeft eten. Ook met een kayak door de mangrove varen is een absolute must-do.

Koh Muk

Koh Muk

Dit eiland is een van de verborgen parels van de provincie Trang. Witte stranden, helderblauw water en een authentieke sfeer is wat dit eiland zo uniek maakt. Koh Muk staat ook bekend voor haar smaragdgroene grot, die volledig oplicht wanneer de middagzon op het groene water schijnt. De fauna en de flora zijn er zeer rijk en het is een van de enige plaatsen waar je de Doejong of Indische zeekoe kunt spotten.

Koh Mak

Lees ook: 8 mooie stranden met een schaduwplek

Koh Mak

Op zo’n 40 minuten vanuit de provincie Trat ligt het rustige Koh Mak. Bezoekers komen hier voor de rust en privacy. Met haar turkooize water en fijne zandstranden is het een gedroomde bestemming voor romantici. Vanuit Koh Mak kan je met een bootje naar het nabijgelegen Koh Kham, dat met haar kristalheldere water en fijn zandstrand zo mogelijk nog idyllischer is dan haar grotere broertje Koh Mak.