Rum, cacao en sigaren: de drie Dominicaanse smaken die de wereld verleiden

Rum, cacao en sigaren: de drie Dominicaanse smaken die de wereld verleiden

De Dominicaanse Republiek is een ervaring om met alle zintuigen te beleven. Naast de natuurlijke schoonheid, het gematigde klimaat en de paradijselijke stranden heeft het land unieke smaken: uitstekende rum, de lekkerste cacao en sigaren die wereldwijd worden erkend. Tijdens verschillende rondleidingen kun je meer te weten komen over de geschiedenis en het productieproces van deze lokale producten die internationaal bekend staan ​​om hun hoge kwaliteit.

Lees ook: 7 x doen in Isla Mujeres

Rum

De Dominicaanse Republiek staat wereldwijd synoniem voor rum. Een klassieke tour is om te genieten van de smaak van enkele van de beroemde Dominicaanse rums tijdens een bezoek aan het land waar deze hoogwaardige drank wordt geproduceerd. Rum, alleen of gemengd in cocktails, is het Dominicaanse product bij uitstek, dankzij de ontwikkeling die de suikerrietindustrie, geïntroduceerd door de Spanjaarden in 1493, kende sinds de 19e eeuw.

In het hart van San Pedro de Macorís, de suikerrietregio, bevinden zich twee van de belangrijkste en meest erkende distilleerderijen: Ron Barceló en Brugal. Beide bieden rondleidingen om meer te weten te komen over de geschiedenis, bereiding en varianten van deze drank; naast het proeven en verkopen van producten.

Chocolade

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is ook een paradijs voor chocoladeliefhebbers. Bij een bezoek aan het land kun je niet alleen ongelooflijke zoetigheden proeven, maar ook de geschiedenis en het productieproces van het basisbestanddeel, cacao, ontdekken, een van de grote bijdragen van het pre-Spaanse Amerika aan de wereld.

Cacao komt van een boom genaamd theobroma cacao, wat “voedsel voor de goden” betekent. De Azteken waardeerden cacao als een goddelijk geschenk en noemden “xocolatl” de drank die werd verkregen uit de zaden. Momenteel is de Dominicaanse Republiek een van de belangrijkste cacaoproducenten in Latijns-Amerika.

Er zijn verschillende rondleidingen die de uitgestrekte cacaoplantages doorkruisen en waar je kunt leren over het proces van het planten en oogsten van de boom, de fermentatie en het drogen van de zaden en hun transformatie tot chocolade. Zowel de Ruta del Cacao de Yamasá, in de provincie Monte Planta, als de Sendero del Cacao, in San Francisco de Macorís, zijn opties dicht bij Santo Domingo. Ondertussen biedt in Ciudad Colonial, een museum gewijd aan Dominicaanse cacao en chocolade, workshops waar je je handen vuil kunt maken en je eigen chocolade kan maken.

Sigaren

Dominicaanse Republiek

Ten slotte moeten we de buitengewone Dominicaanse sigaren noemen. Zijn bekendheid is geen toeval: producenten, vooral die in Valle del Cibao, werken al eeuwen met de voortreffelijkheid van tabaksblad. Genieten van een goede sigaar met een drankje in een sigarenbar, met een intieme en ontspannen sfeer, is een van de meest aangename ervaringen voor sigarenexperts.

De kunst van het maken van een sigaar is nog steeds intact en dit is een van de belangrijkste redenen om een ​​Dominicaanse tabakswinkel te bezoeken: kijk hoe ervaren ambachtslieden elke sigaar met de hand maken met dezelfde oude technieken als hun voorouders.

Lees ook: Tips om te ontspannen op het Caribische eiland Nevis

Gelegen in de provincie La Romana, Tabacalera de García en La Matilde, de laatste, de grootste en bekendste sigarenfabriek van het land, bieden de mogelijkheid om meer te weten te komen over het productieproces van tabak, van het planten tot het verpakken. In Santiago de los Caballeros ligt La Aurora, het oudste tabaksbedrijf van de Dominicaanse Republiek, dat actief is sinds 1903 en exporteert naar de vijf continenten. Alle rondleidingen zijn inclusief de mogelijkheid om te proeven en te winkelen.