Tips voor een actieve vakantie op Porto Santo

Tips voor een actieve vakantie op Porto Santo

Pak je koffer in en ga op avontuur op het water of op het land: Porto Santo is als klein, Portugees eiland en zonovergoten buurman van Madeira niet alleen een echte geheime tip, maar ook de ideale bestemming voor alle avontuurlijke watersport- en wandelliefhebbers. We hebben hier daarom de beste insider-informatie voor unieke reiservaringen in het natuurlijke paradijs van de “Heilige Haven”.

Christoffel Columbus vestigde zich ooit in de stad Vila Baleira, de inwoners leven van de visserij en er zijn slechts twaalf hotels en ongeveer 20 restaurants en strandbars op het hele eiland. Maar ondanks zijn rustige grootte biedt Porto Santo een verrassende verscheidenheid aan buitenactiviteiten.

Lees ook: 8 redenen voor een vakantie naar Sardinië

Het eldorado van watersporters: van duiken tot surfen

Porto Santo wordt door zijn inwoners ook liefkozend het “Gouden Eiland” genoemd en niet zonder reden, het goudgele strand gaat immers schilderachtig over in de Atlantische Oceaan. Het fijne, minerale zand zou zelfs geneeskrachtige eigenschappen hebben, maar wat zeker is, is dat de negen kilometer lange Campo de Baixo, weg van de toeristische drukte, je verwelkomt met zijn sprankelend blauwe, heldere water. Al in de ochtend zijn er aangename temperaturen als surfers hun uitrusting ophalen bij een kleurrijk strandhuis. Surfen en windsurfen is het hele jaar door mogelijk – vooral in de wintermaanden, maar de perfecte golven wachten op hun veroveraars. In de zomer kan de uitgestrekte wateroppervlakte daarentegen rustiger worden verkend met stand-up peddelen. Porto Santo biedt ook spannende activiteiten onder water. 20 duikplekken rond het eiland betoveren met hun overvloed aan vissen en mystieke gebieden. Duik bijvoorbeeld naar een scheepswrak op 34 meter diepte of ontdek gezonken kanonnen tijdens een archeologische duik.

Onvergetelijke wandelingen: tussen zandstranden, weilanden en vulkanische rotsen

Er hangt een betoverende geur van dennen in de lucht wanneer je op pad gaat op de paden van Porto Santo. Elke hoek van het elf kilometer lange eiland kan gemakkelijk worden verkend, omdat de gemakkelijke wandelroutes allemaal op een zeer aangename hoogte liggen – ideaal als de zon fel schijnt. Desalniettemin is het op het Atlantische eiland niet te warm met het hele jaar door milde temperaturen van maximaal 26 graden met weinig regen om door de brede vallei van de Serra de Dentro te wandelen en de uitgestrekte landschappen en verborgen baaien te ontdekken. Het gaat langs oude molens, historische wijnpersen en indrukwekkende rotsformaties tot een van de vele “Miradouros” (uitkijkpunten) voor een prachtig 360 graden panoramisch uitzicht. Meerdere toppen kunnen op één dag worden beklommen – de hoogste: de 517 meter hoge Pico do Facho van vulkanische oorsprong in het oosten van Porto Santo.

Maar ook de zuidhelling van de Pico de Ana Ferreira in het westen is met zijn basaltkolommen van afgekoelde lava een echt wandelhoogtepunt. Na een tocht door het afwisselende landschap van bergen, zee en strand en bloeiende weilanden in het voorjaar, ontbreekt het alleen nog aan een stop bij de gastvrije Portugezen om de fantastische indrukken te laten bezinken met een goed glas wijn.

Lees ook: Ervaar natuur en cultuur op de Faeröer

Golfen op het eiland

Porto Santo biedt golfers het hele jaar door de beste speel- en trainingsomstandigheden dankzij het milde klimaat. Het gebied met 18 holes loopt over het eiland, zodat golfers de parel van het eiland van alle kanten kunnen leren kennen en kunnen genieten van een indrukwekkend uitzicht over de regio en de zee bij het afslaan.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie