Vier kerst op Curaçao met Canadese dennenbomen, ijsblokjes en advocaat

Vier kerst op Curaçao met Canadese dennenbomen, ijsblokjes en advocaat

Waarom vier je dit jaar niet gewoon Kerst op een heerlijke, zonovergoten plek? Dat met name Curaçao de ideale bestemming is voor een Caribisch kerstavontuur komt vooral door een centraal punt: Curaçao is een culturele smeltkroes, kersttradities van over de hele wereld worden hier voortgezet en jaar na jaar gevierd. De prachtige stranden en zomerse temperaturen zijn natuurlijk ook inbegrepen voor feestelijke ontspanning. Bon Pasku (Merry Christmas) en Felis Anja Nobo (Happy New Year) op Curaçao, is wat men zal wensen in de moedertaal Creoolse taal Papiamentu! Dit is wat je kunt verwachten als je kerst op Curaçao viert.

Lees ook: 6 x mooie stranden in Puerto Rico

kerst op Curaçao

Feestelijk versierd met een dennenboom en kerstverlichting

Hoewel de stranden van Curaçao omzoomd zijn met palmbomen, wordt één ding voor de eilandbewoners onvermijdelijk geassocieerd met Kerst en, net als in Nederland, is het onderdeel van het festival: kerstbomen. Omdat deze van nature niet groeien op het 444 vierkante kilometer grote eiland, worden ze geïmporteerd uit Canada. Om de bomen de feestdagen in volle glorie te laten overleven, heeft de lokale bevolking een heel speciaal trucje bedacht: ze vullen de pot gewoon regelmatig met ijsblokjes, die in december voor de nodige verkoeling zorgen bij gemiddeld 28 graden. Ook de andere kerstversieringen zullen een gevoel van thuis oproepen: huizen kleurrijk versierd met kerstverlichting zijn in veel hoeken te vinden, waardoor het ontspannen Caribische kerstgevoel zich snel verspreidt naar de dagelijkse gestresste bezoekers. De drijvende pontonbrug Koningin Emmabrug is ieder jaar bijzonder mooi.

Kerstdelicatessen op het poederwitstrand

kerst op Curaçao

Op Curaçao wonen mensen met wortels uit vele landen, wier tradities door de eeuwen heen zijn gecombineerd tot een unieke, veelzijdige eilandcultuur. Ook de kerstperiode op het grootste van de drie ABC-eilanden weerspiegelt de vele verschillende invloeden. Net als overal ter wereld worden de feestdagen gekenmerkt door culinaire hoogtepunten. Deze komen voornamelijk uit Zuid-Amerika. Het traditionele feest op “Noche Buena” (kerstavond) vindt zijn oorsprong in Venezuela, op slechts 70 kilometer afstand: “Pan de Jamón” (zoete deegrolletjes gevuld met ham, olijven en spek), “Ayakas” (dumplings gewikkeld in bananenbladeren, gevuld met vlees en groenten), “Pernil” (geroosterd varkensvlees) en de lokale variant van advocaat “Ponche Crema” zorgen voor volle magen en blije gezichten aan de familietafels.

Nieuwe verflaag voor het kerstfeest

kerst op Curaçao

Met Kerstmis, zoals over het algemeen in het Caribisch gebied bij feestelijke gelegenheden, verkleden mensen zich graag. Maar niet alleen de bewoners maken zichzelf chic in deze tijd van het jaar, de kleurrijke huizen die zo typerend zijn voor Curaçao, worden traditioneel elk jaar tussen Kerst en Nieuwjaar opnieuw geverfd in wisselende kleuren. Dit zorgt ervoor dat de stad zich elk jaar in nieuwe kleuren presenteert. Het gaat niet primair om een ​​nieuwe kleurstelling, maar om noodzakelijke onderhoudsmaatregelen: De koraalsteen in de gebouwen zweet de pigmenten snel uit en ook de zoute zeebries draagt ​​bij aan het versnelde verweringsproces.

Feeststemming rond de jaarwisseling

kerst op Curaçao

Eindelijk, rond de jaarwisseling, is er veel te beleven op Curaçao. Terwijl de kerstdagen helemaal over het gezin gaat, is het even later feest, feest, feest. Op oudejaarsavond ontmoeten mensen elkaar tijdens de lunch in de straten van Willemstad om te dansen, drinken en eten met livemuziek. Typische Creoolse snacks mogen natuurlijk niet ontbreken, maar de Nederlandse oliebollen zijn een integraal onderdeel van elk oudjaarsfeest. Het centrale element van de dag is echter het verbranden van lange rode snaren met vuurwerk, de pagara’s.

Lees ook: 7 tips om te genieten van het beste van St. Martin

Aan het begin van het jaar is het niet verwonderlijk voor een eiland omringd door een turquoise zee, dat mensen eerst het water ingaan. De Nederlandse traditie van nieuwjaarszwemmen wordt gevierd op Jan Thiel Beach, en op de eerste zondag van het nieuwe jaar komt het hele eiland samen met zeilboten, jachten, opblaasbare boten, vlotten of luchtbedden in Fuik Bay voor een levendig feest inclusief een DJ. De Fuikdag is oorspronkelijk een traditie van de lokale vissers.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie