Welk eiland kies je in de Kroatische regio Kvarner?

Welk eiland kies je in de Kroatische regio Kvarner?

Kvarner is een regio met een bonte hoeveelheid verhalen en krachtige emoties. Het is een ecologisch schoon gebied, vol cultuurhistorisch erfgoed en prachtige toeristische mogelijkheden het hele jaar door. Kvarner is een mix van onschatbare waarde met eilanden, mooie stranden en bergen in een piepkleine ruimte. Welk eiland kies jij in de Kroatische regio Kvarner?

Lees ook: Formentera: tips voor een vakantie met het hele gezin

Krk – De kleurrijke vakantiebestemming

Krk

Het eiland Krk, dat door een brug met het vasteland is verbonden, herbergt de meeste bevolkte plaatsen en hotels van de archipel. Rijeka Airport ligt in het noorden; Degenen die op het eiland verblijven, zullen kort na de landing op het strand zijn. 15 van de in totaal 37 blauwe vlaggen in de Kvarner-baai alleen al getuigen van een uitstekende waterkwaliteit. De Klimno-baai is ook uniek met zijn zwarte geneeskrachtige modder, die botpijn zou moeten verlichten, en waarin niet-zwemmers vooral graag ravotten omdat het water de eerste 100 meter hooguit hun kuiten bereikt. Krk is ook een centrum van de Kroatische cultuur en de thuisbasis van de meeste Kvarner-wijnmakers die hier de autochtone Vrbnička Žlahtina-wijn persen. Wie het wil proeven, zal enthousiast zijn over de historische wijnstad Vrbnik. Het behoeft geen betoog dat er veel goede restaurants en tavernes zijn gevestigd, evenals in de oude stad Krk, die de moeite waard is om te ervaren met zijn prachtige haven, de middeleeuwse kloosters, kerken en kapellen, winkelstraten, cafés en bars.

Cres – De “wilde” schoonheid

Cres

Het rustige Cres is ongetwijfeld het meest ongerepte bewoonde eiland van Kvarner. Met zijn magische Tramontana-bos in het noorden, waar volgens de legende de bosgeesten »Macmalići« leven. Met natuurlijke stranden en dromerige vissersdorpjes op kliffen. Met betoverend geurige wilde salieweiden. Met duizenden schapen, een professioneel verzorgde populatie van zeldzame witkopgieren en de middeleeuwse steden Beli en Lubenice, die beide idyllische stranden hebben, hoewel ze hoog boven de Adriatische Zee op de troon liggen. Op het eiland Cres ligt ook het vissersdorp Valun, bekend uit de jaren 80-serie “Towards the Sun”.

Lošinj – Actief in een genezend klimaat

Lošinj

In de Romeinse tijd in de 19e eeuw, gescheiden van het eiland Cres door een kanaal, woonden de beste zeevaarders van de Middellandse Zee op het eiland Lošinj. Van hun reizen brachten ze planten van over de hele wereld naar de toenmalige hoofdstad Veli Lošinj: dadels, bananen, eucalyptus- en cederbomen, die zich tot op de dag van vandaag net zo op hun gemak voelen in het milde, subtropische klimaat als mensen met luchtwegaandoeningen die gemakkelijk genezende behandelingen en gezinsvakanties op het eiland kunnen combineren. De diepblauwe zee bij Lošinj is net zo populair bij zeilers als bij dolfijnen. Wie de voorkeur geeft aan vaste grond onder zijn voeten, vindt campings, een groot waterpark en hotels – zelfs voor de hoogste eisen: drie 5-sterrenhotels bieden accommodatie in de prachtige Čikat-baai.

Lees ook: Eilandhoppen in Italië: de pareltjes

Rab – Natuurlijk blij

rab

Het meest zuidelijke van de grote vakantie-eilanden van Kvarner omschrijft zichzelf als de “bakermat van het nudisme aan de Adriatische Zee”. Immers, al in 1936 baadden mensen in de Kandarola-baai in Rab zonder dekmantel – Koning Edward VIII van Engeland liet zien hoe hij daarvoor toestemming had gekregen van de lokale autoriteiten. Kandarola is nog steeds een naaktstrand. Naast 30 stranden die aan zowat elke zwemvoorkeur voldoen (hier ook met echt zand en ondiepe toegang tot de zee, wat vriendelijk is voor kleine kinderen), biedt het eiland Rab talloze mogelijkheden voor recreatieve sporten, ongeveer 157 km goed bewegwijzerde fietspaden en 144 km wandelpaden in prachtige natuur. In de bijna onwerkelijk mooie oude binnenstad van Rab pulseert het leven tussen culturele schatten en millennia-oude gebouwen uit verschillende tijdperken, vooral in de zomer. Gastvrijheid en mediterrane levensvreugde hebben hier een lange traditie: “Felix arba”, het eiland van de gelukkigen, was de bijnaam die de Romeinen aan het eiland gaven. Met dit in gedachten vindt hier elk jaar in juli de Rabska Fjera, het grootste middeleeuwse festival in Kroatië, plaats.

Foto: Frank Heuer, Sandro Tariba, ART-redactie