10 weetjes over Texel

10 dingen die je misschien niet wist over Texel

Paspoort, zonnebrandcrème, veerbootticket…: Om goed voorbereid op vakantie te gaan naar Texel, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het voorbereiden van je reis. Misschien weet je al wat je gaat doen of ben je er vaker geweest. Maar wat weet je niet over Texel? In antwoord op deze vraag heeft de VVV Texel tien Texelse weetjes – met een knipoog – op een rijtje gezet.

Lees ook: 3 dromerige eilanden in Duitsland

1. Texel heeft maar één verkeerslicht

En het ligt direct aan de veerhaven om de doorstroming van het verkeer van en naar de veerboot te regelen. Dus op elke reis kom je er minstens twee keer langs.

2. Jeruzalem van het noorden

Het dorp Oosterend had vroeger deze bijnaam, omdat hier een grote verscheidenheid aan religieuze gemeenschappen gevestigd was. Van de oorspronkelijke zeven kerken zijn er vandaag nog drie bewaard gebleven.

3. Carnaval in de winter

Elk jaar op 12 december viert Texel “Ouwe Sunderklaas”. Verkleed en gemaskerd als op een kermis, zwerven de eilandbewoners door de straten en verbeelden op humoristische wijze gebeurtenissen die zich in de loop van het jaar op het eiland hebben afgespeeld.

4. Eén naam voor iedereen

Let op verwarringsgevaar! De eilandbewoners worden “Texelaars” genoemd. Dit is precies de naam van het schapenras dat van het eiland komt. De menselijke Texelaar noemt zijn schaapachtige tegenhanger in het eilanddialect kort ‘Skeep’ (schaap).

5. Zwem mee, ingehaald

Dat was het motto van de eendenvangers die vroeger op Texel werkten. Ze vingen de dieren in kleine wateren verborgen in het bos om ze te verkopen aan pluimveehandelaren. Ze gebruikten tamme eenden als lokaas, wat hun wilde soortgenoten aantrok.

6. Texel en de rest van de wereld

De Texelaars beschrijven in één woord alles wat niet Texel is: “Overkant”. Dit gebied begint aan de andere kant van de veerverbinding in Den Helder en kan naar wens worden uitgebreid. Dus elke niet-Texelaar is een “overkanter”.

7. De wereld als gast

Reis je met het vliegtuig naar het Waddeneiland, dan landt je op “Texel International Airport”. Ook al doet de simpele grasbaan dat niet vermoeden, toch komt de internationale luchtvaartscene hier samen voor evenementen als de vliegtuigbioscoop en de Texel Airshow.

8. Twee in één

Achter de rode muur van de Texelse vuurtoren staat een tweede vuurtoren. Het was in de Tweede Wereldoorlog zo zwaar beschadigd dat er een nieuwe “jas” omheen moest worden gebouwd. Op de vierde verdieping kun je je vergapen aan de kogelgaten van toen.

9. Tussen twee eilanden

In het noorden van Texel ligt het Eierland. Tot de 17e eeuw was dit een apart duineiland, dat door middel van dijken verbonden was met het oude land van Texel. Het dankt zijn naam aan de meeuweneieren die hier werden verzameld en verkocht aan de bakkerijen in Amsterdam.

Lees ook: 6 eilanden aan de Franse Atlantische kust

10. Zweinstein ontmoet Texel

In het centrum van Den Burg ligt de kleinste openbare kruidentuin van Nederland. Veel zeldzame planten groeien hier – bijna in het geheim. De ster onder hen: de ‘magische kruid’ mandragora, die dankzij de Harry Potter-boeken wereldwijde bekendheid verwierf.