10 x doen op de Turks- en Caicoseilanden

10 x doen op de Turks- en Caicoseilanden

De Turks- en Caicoseilanden zijn vooral bekend als een bestemming voor de rijken en celebrities, met luxe resorts langs de wereldberoemde stranden. Maar de eilanden hebben nog een andere persoonlijkheid – een die speelt voor mensen die op zoek zijn naar een rustige, ontspannen vakantie die geen fortuin kost. We geven hier 10 tips over wat te doen op de Turks- en Caicoseilanden.

Lees ook: Top 10 dingen om te doen op St. Maarten

Drink een Bambarra Rum

Bambarra Rum is de enige blended rum van Turks & Caicos. Probeer het 8-jarige reservaat on the rocks. Een heerlijke rum, met een link naar een deel van de geschiedenis van de eilanden. Verkrijgbaar bij de meeste bars en restaurants.

Relax op de mooie stranden

Zonder twijfel zijn de beste attracties in de Turks- en Caicoseilanden de ongelooflijke stranden. De beste strandaanbevelingen zijn Governor’s Beach, het Cruise Center Beach (SunRay Beach), Cockburn Town Beach en Pillory Beach. Als je geen auto wilt huren, is het Cruise Center Beach toch prachtig. Ga naar het noorden (in de richting van de vrachtpier op 800 km afstand) voor een kleiner publiek en een beter strand.

Koop wat lokale kunst of ambachten

Lokaal gemaakte kunstnijverheid is een leuk souvenir om mee naar huis te nemen. Ga naar het Grand Turk Museum & Gift Shop Hours voor de leukste souvenirs van de Middle Caicos Co-op, een coöperatie die lokaal gemaakte manden en andere spullen verkoopt.

Boek een privéstrandexcursie naar een afgelegen cay

Ooit gedroomd van een romantisch uitje op je eigen privé-eiland? Leef de droom, tenminste voor een dag, en charter een boot om je naar een van de afgelegen baaien van TCI te brengen voor een ongestoorde dag van ontspanning en rust. De meeste operators bevatten alles wat je nodig hebt, inclusief een picknicklunch.

Verken de grotten van Middle Caicos

Volg een rondleiding door spectaculaire grotformaties op het pittoreske en vredige eiland Middle Caicos. Er zijn tours voor een hele dag avontuur, met vervoer, lunch, rondleidingen en mountainbikeverhuur.

Beleef een piratenavontuur

De zeerovers van Outback Adventures toeren al 20 jaar door de verborgen grotten en zoeken naar piratenschatten. Doe mee met het plezier op een boot met glazen bodem die naar de afgelegen zuidkant van Provo vaart. Avontuur van een hele dag inclusief BBQ-lunch, snorkelen en onbeperkte drankjes. 

Zoek naar de verzonken kanonnen bij Fort George Cay

Het kleine eiland Fort George cay, tussen Pine Cay en Parrot Cay, had in de 19e eeuw ooit een klein Brits fort. Vanwege de hoge mate van piraterij in het gebied, werd het beschermd door kanonnen, waarvan de overblijfselen te vinden zijn in ondiep water net buiten de noordkant van het eiland.

Ontdek Blue Hills

De oudste nederzetting in Providenciales is een groot kustgebied dat een paar kilometer kronkelt aan de noordwestkant van de eilanden. Bezoek lokale restaurants voor een heerlijke maaltijd. 

Lees over het scheepswrak Trouvadore

De slavenhandelaar Trouvadore trof het rif bij East Caicos in 1841 en al zijn overlevenden – slaven die aan Cuba werden afgeleverd – begaven zich naar het eiland Middle Caicos waar ze zich vestigden in het dorp dat ze Bambarra noemden. Ze kregen vrijheid zodra ze aan land zijn gekomen, aangezien de slavernij jaren eerder in de Britse kolonie was afgeschaft. Veel hedendaagse Turkse eilandbewoners gaan terug naar de overlevenden van dit scheepswrak. 

Natuurlijke en historische bezienswaardigheden

De zeezoutindustrie was een bepalend onderdeel van de geschiedenis van de Turks-eilanden, en de overblijfselen van deze onderneming, de ondiepe zoute salina’s, waterinlaatpoorten en windmolenpompbases, zijn vandaag de dag nog steeds te zien. De salina bij Cockburn Town biedt de best overgebleven zoutinfrastructuur, en Hawkes Nest Salina bij het Cruise Centre heeft de beste weergave van gekristalliseerd zeezout.

Het kleine Cockburn Town aan de oceaan is ook leuk om te verkennen. Er zijn kleine stranden met kristalhelder water, Britse Bermuda-koloniale architectuur en oude villa’s.

Lees ook: Tips om te ontspannen op het Caribische eiland Nevis

Een ritje over Lighthouse Road is ook de moeite waard. De weg volgt de noordelijke bergkam van Grand Turk, en er zijn geweldige uitzichten op de zee en Gibbs Cay is ook te zien in het oosten. Aan het einde van deze route staat de Grand Turk Lighthouse. Er is een kleine vergoeding om het terrein en het klifpad langs de kust te betreden (aanbevolen), maar dit bouwwerk uit 1852 is goed te zien vanaf de weg.

De ondiepten en wetlands aan de westelijke kant van de inham naar North Creek zijn ook prachtig, en een geweldige plek om de vriendelijke Grand Turk-ezels te zien. North Creek is ook een leuke plek om kustvogels te zien.