3 prachtige alternatieve UNESCO locaties van Kroatië

3 prachtige alternatieve UNESCO locaties van Kroatië

Zie je jezelf als een kenner van Kroatië? Wil je weer eens wat anders? Wij houden van niets anders dan het ontdekken van de minder bekende pareltjes van een ogenschijnlijk bekende bestemming; Die anticipatie op het verkennen van nieuwe plaatsen is zeker wat reizen in de eerste plaats zo aantrekkelijk maakt. Dus hier is onze gids voor drie UNESCO-werelderfgoedlocaties van Kroatië die, ondanks hun status en uitzonderlijke schoonheid, de drukte van Split en Dubrovnik nog moeten aantrekken. Waar je ook gaat, vergeet niet enkele Kroatische delicatessen te proeven.

Lees ook: 6 redenen voor een vakantie naar Santorini

Šibenik

 Sint-Jacobskathedraal Šibenik

De Sint-Jacobskathedraal in de middeleeuwse stad Šibenik is een van de meest aantrekkelijke bezienswaardigheden van het land. Zowel extern als intern verbaast de kathedraal. Het gewelfde dak en de koepel, op adembenemende wijze bij elkaar gehouden door in elkaar grijpende stenen platen, domineren de skyline van de oude stad, terwijl er middeleeuwse en renaissanceschatten liggen, zoals de 71 stenen hoofdsculpturen langs de muren.

Als contrast raden we ook een bezoek aan de middeleeuwse mediterrane tuin aan bij het St. Lawrence klooster: de ordelijke rijen geneeskrachtige planten en kruiden zijn gerangschikt in de vorm van een kruis.

Lees ook: Hidden gems in Kroatië die je niet mag missen

Porec

Porec

Herinneringen aan de Romeinse overheersing in de regio zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar, en niet meer dan in de stad Porec. Loop rond het Marafor-plein en je zult de bewaard gebleven bestrating van het oude Romeinse forum zien, evenals de overblijfselen van tempels naar Mars en Neptunus.

De belangrijkste attractie van Porec is echter ongetwijfeld het bisschoppelijk complex van de Euphrasiusbasiliek, een Byzantijns complex waarvan de prachtige architectuur en versieringen de stad de UNESCO-status hebben bezorgd. Je zult je verbazen over de mozaïeken van bijbelse taferelen die de vloeren en muren van de basiliek sieren. 

Lees ook: De vijf mooiste natuurparken van Kroatië

Trogir

Trogir

Het middeleeuwse stadje Trogir, gelegen op een klein eiland, is gezegend door zowel een prachtige locatie als een betoverende mix van architecturale stijlen, waaronder romaanse kerken en gotische paleizen. De stad is zo goed bewaard gebleven dat het net zo helder is als de wateren van de Adriatische Zee, waarom de stad de UNESCO-status heeft gekregen.

St Lawrence’s Cathedral belichaamt de verschillende historische en culturele krachten die hun invloed op de stad hebben uitgeoefend. Gebouwd door Venetiaanse kolonisten, is het middelpunt de prachtige kapel gewijd aan de plaatselijke heilige Ivan, terwijl de romaanse sculpturen van Adam en Eva ook om aandacht strijden. Als je klaar bent met je dagtochten, kun je ontspannen op de nabijgelegen stranden Pantan of Okrug.