5 dingen om te doen in Derry in Noord-Ierland

5 dingen om te doen in Derry in Noord-Ierland

Als enige overgebleven volledig ommuurde stad op de Britse eilanden is Derry, ook bekend als Londonderry, beroemd om de beste stadsmuurwandeling in heel Groot-Brittannië en Europa. Deze 17e-eeuwse muren omsluiten zo´n 1500 jaar geschiedenis. Tegenwoordig draait het in Derry echter niet meer om het veelbewogen verleden; de stad wordt alom gezien als een opkomende, kosmopolitische stad met een onmiskenbaar levendige tegenwoordigheid. Wat Derry zo aanlokkelijk maakt, is de tegenstelling tussen de eeuwenoude vestingmuren en de nieuwe, moderne energie. Hier 5 dingen om te doen als je naar Derry gaat.

Lees ook: De must sees in Corfu stad

1. De muren

Derry's Walls

De muren rond de oude stad Derry werden gebouwd tussen 1614 en 1619. Het is opmerkelijk dat ze praktisch volledig bewaard zijn gebleven. Ze werden gebouwd door de in Londen gevestigde zakenlieden die verantwoordelijk waren voor de Plantation of Derry om de stad te verdedigen tegen de lokale Ierse rebellen. Een aantal belegeringen tegen Derry vond plaats, waarvan de grootste in 1689 was. Desalniettemin hielden de muren stand en zijn ze nooit geschonden, een eer die ongelooflijk weinig steden in Europa kunnen claimen. Het kan deze realiteit zijn die Derry de bijnaam The Maiden City heeft opgeleverd.

Derry’s Walls is een circuit van bijna anderhalve kilometer en is op sommige plaatsen meer dan 5 meter breed. Je vindt er rondleidingen of het is mogelijk om zelf te wandelen. Derry is duidelijk opmerkelijk veranderd omdat de muren aanvankelijk zo waren gebouwd dat de moderne componenten met de stad – koopcentra, theaters, kantoren, winkels en restaurants – met elkaar verweven zijn met de intacte historische structuur van de muren. De muren zelf, samen met het uitzicht dat ze bieden over Derry City, zijn spectaculair.

Een bezoek aan de Apprentice Boy’s Memorial Hall wordt buitengewoon aangemoedigd als onderdeel van een reis naar de muren, om een ​​beter begrip te krijgen van de geschiedenis en de samenstelling van de stad. Kijk ook uit naar de prachtige St Columb’s Cathedral, de meest historische ontwikkeling van Derry.

2. Tower Museum

Het Tower Museum bevindt zich binnen de historische muren van Derry en is een van de ideale plekken om meer te leren over het rijke erfgoed van de stad. Er zijn het hele jaar door veel tentoonstellingen, maar de twee belangrijkste vertellen het verhaal van Derry en het verhaal van La Trinidad Valencera.

Het verhaal van Derry heeft alles te maken met de stad, in de tijd voordat het werd beslecht, naar de constructie met de prachtige muren, naar het conflict in Noord-Ierland.

De La Trinidad Valencera is iets heel anders. Het was een van de hoogste schepen van de Spaanse Armada. Het zonk in 1588 dicht bij Derry en werd in 1971 door duikers in de stad gevonden. Het Tower Museum toont artefacten van dit grote schip en vertelt zijn verhaal.

Breng ook een bezoekje naar het uitkijkplatform op de eerste verdieping. Daar ontdek je een aantal van de meest spectaculaire uitzichten van Derry.

3. Muurschilderingen samen met de Bogside

De Bogside of Derry is een behoorlijk bebouwde en bevolkte wijk net buiten de ommuurde locatie met de stad. Het was een locatie die gastheer was voor enkele van de meest vreselijke – en substantiële – gebeurtenissen van de Troubles in Noord-Ierland. Die gebeurtenissen, hun achtergrond en betekenis kunnen verder worden onderzocht in het Museum of Free Derry. De interactieve multimediadisplays zijn belangrijk voor iedereen die deze complexe stad volledig wil begrijpen.

De Bogside is een locatie die zeker ook populair is vanwege de muurschilderingen. De waarheid is dat de muurschilderingen net zo goed een deel van het erfgoed en recente geschiedenis van Derry zijn als al het andere.

4. Guildhall

Guildhall

De Guildhall vormt het middelpunt van het burgerleven in Derry. Het bevindt zich net buiten de muren en werd voor het eerst geopend in 1890. Het is waar de gemeenteraad zit en het is eigenlijk een prachtig en opvallend bouwwerk. Kijk uit naar de vele prachtige glas-in-loodramen.

Buiten is een regio die algemeen bekend staat als Guildhall Square. Er worden tal van evenementen georganiseerd, zoals openbare gelegenheden, festivals en concerten. Dat gezegd hebbende, is het een ideale locatie om gewoon de sfeer van de stad op te snuiven met zijn drukte en straatartiesten en personages, allemaal in de schaduw van de prachtige Guildhall en historische muren.

Lees ook: Capri: de belangrijkste natuurlijke en culturele attracties

5. Het Playhouse

De moderne stad Derry wint snel aan bekendheid als een Europees centrum van kunst en cultuur. Het Playhouse theater speelt daarin een belangrijke rol. Het is een gemeenschapsgericht kunstcentrum, dus als je op zoek bent naar iets van eigen bodem, kan dit een leuke locatie zijn om te kijken. Het programma loopt het hele jaar door en biedt plaats aan theater, komedie, dans en muziek.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie