5 ecotoeristische paradijzen in Midden-Amerika

5 ecotoeristische paradijzen in Midden-Amerika

Ondanks de kleine omvang van de Midden-Amerikaanse eilanden herbergt elk van hen verrassende natuurschatten en ideale bestemmingen voor natuurliefhebbers, die zich hier in al haar pracht manifesteren. De biodiversiteit van de regio heeft van ecotoerisme het sterke punt van Midden-Amerika gemaakt. Groen toerisme biedt een unieke reiservaring: het gaat om het tot stand brengen van een verbinding met de natuur, het bewust worden van het milieu en het ondersteunen van het behoud van plaatsen. Er zijn veel bestemmingen die zich bezig houden met ecotoerisme in de Midden-Amerikaanse regio. Hier zijn er 5 ecotoeristische paradijzen in Midden-Amerika, elk uniek op zijn eigen manier.

Lees ook: 10 redenen om een Caribische cruise te maken

1. Útila – Honduras

Het eiland Útila is het kleinste eiland van de Bahía; het heeft prachtige zandstranden en ligt langs het op één na langste barrièrerif ter wereld, na het Australische. Útila werd in 2017 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de beste plek ter wereld om te duiken. In feite kunnen duikers, naast het observeren van de koralen en de grote verscheidenheid aan vissen die langs het koraalrif leven, de grotten en schepen verkennen die in deze wateren zijn vergaan, waarvan sommige dateren uit het tijdperk van zeerovers.

Meer dan 500 vissoorten bevolken deze wateren, maar onder deze is er een heel bijzondere gast die gemakkelijk te zien is in de Útila Zee. Het is de walvishaai, een van de grootste ter wereld, maar ook een van de meest vreedzame. Duikinstructeurs laten de haai meestal op een veilige afstand van ongeveer 3 of 4 meter komen, voor een hartverscheurende ontmoeting van dichtbij.

2. Cayo Miskitos – Nicaragua

Ongeveer 50 kilometer uit de Caribische kust van Nicaragua ligt een groep van ongeveer 70 rotsachtige eilanden van verschillende grootte, bekend als Cayo Miskitos, omgeven door houten hutten gebouwd op palen boven het water (sommige zelfs op het rif) bewoond door Miskito-vissers. Wat deze eilanden bijzonder maakt, naast hun schoonheid, is dat bezoekers in de vissershuizen kunnen verblijven – hier worden vooral kreeften gevangen – hun visvaardigheden kunnen observeren, voedsel kunnen delen en iets over hun gebruiken en tradities kunnen leren.

De mogelijkheden en activiteiten zijn eindeloos, van de meest ontspannende, zoals boottochten op het meer, tot de meer avontuurlijke, het doorkruisen van de bossen met de zipline of langs de routes die de vulkanen beklimmen.

3. Bocas del Toro – Panama

Bocas del Toro biedt alles wat je van een Caribische bestemming verwacht. De zon, de betoverende stranden omringd door een zee met kristalhelder water en de feestelijke sfeer maken Bocas del Toro tot een plek waar geen ruimte is voor verveling.

Onder de plaatsen die bezocht kunnen worden is Cayos Zapatilla absoluut niet te missen: het zijn twee onbewoonde eilanden omringd door een koraalrif, die spectaculaire plekken bieden om te snorkelen of duiken. En er is geen tekort aan klassieke ansichtkaartafbeeldingen: wit strand omgeven door hoge palmbomen en turquoise zee.

Playa Estrella is een andere topbestemming in Bocas del Toro. De charme ligt in het feit dat hier tientallen gigantische zeesterren geconcentreerd zijn. En je kunt Bocas del Toro niet verlaten zonder de beroemde, kleine rode kikker te zien die op het strand leeft waaraan het zijn naam dankt: Playa Rana Roja.

4. Great Blue Hole – Belize

Iconisch is het beeld van bovenaf gezien van de Great Blue Hole, de perfecte kobaltblauwe cirkel in het midden van de Caribische Zee, precies in het midden van het Lighthouse Reef-atol, in de wateren van Belize. Vanuit geologisch oogpunt is het een zinkgat in de zee, waarschijnlijk oorspronkelijk gevormd als een kalkstenen grot in de ijstijd, toen de zeespiegel erg laag was. Door het stijgende water van de oceaan en de daaruit voortvloeiende overstroming van de grot stortte het dak in, waardoor dit ondergedompelde gat ontstond, ongeveer 300 meter breed en meer dan 120 meter diep. De beste plek om het te bewonderen is zeker van bovenaf, aan boord van een helikopter. Maar de grootste emotie wordt ervaren door duikers die zich in deze wateren onderdompelen en de muren observeren die, vanaf 30 meter naar beneden, nog steeds de stalactieten behouden.

Lees ook: 5 prachtige, minder bekende Caribische eilanden

5. Corn Islands – Nicaragua

Met hun prachtige turquoise water, palmbomen en fijn zand zijn de Islas de Maíz (de Maïseilanden) in Nicaragua een waar paradijs voor wie op zoek is naar een plek om rust te vinden en te ontspannen tijdens hun vakantie. Ongeveer 80 kilometer uit de oostkust van Nicaragua liggen twee Corn Islands, Big Corn en Little Corn, beide perfect voor een uitje midden in de natuur. De meeste bezoekers van de eilanden verblijven meestal op Little Corn Island, waar geen verharde wegen of gemotoriseerde voertuigen zijn en waar natuur en rust heersen.