5 tips voor onvergetelijke ervaringen in het waddengebied

5 tips voor onvergetelijke ervaringen in het waddengebied

De vijf eilanden van het waddengebied –Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog –  zijn een must visit voor een vakantie dichtbij. De wadplaten zijn een erkend biologisch ecosysteem dat alleen aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust te vinden is. Eb en vloed wisselen elkaar elke zes uur af en daarom verandert het landschap continu. De Waddenzee staat sinds juni 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Auto’s zijn daarom niet op alle Waddeneilanden toegestaan. Hier 5 tips voor onvergetelijke ervaringen in het waddengebied. 

Lees ook: Eilandhoppen in Italië: de pareltjes

1. De Posthuyswad op Vlieland 

Vanuit de vogelkijkhut op Dodemansbol heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee. Vooral als het vloed wordt, kun je talloze bergeenden, eidereenden en rode grutto zien. In mei en augustus ravotten hier veel groenpootruiters en andere steltlopers, een onvergetelijk zicht. Ook op de grond zijn er interessante dingen te ontdekken: in de lente en zomer zijn er vaak hagedissen te zien. Iets verderop, aan de rand van de Kroonpolder, kun je nauwelijks genoeg krijgen van de uitgestrektheid van het gebied

2. Noordsvaarder op Terschelling

In het zuidwesten van het dorp West-Terschelling ligt het dynamische natuurgebied “De Noordsvaarder”. Vanaf de veerboot kom je vrijwel direct in dit gebied met prachtige duinen, waarvan de twee Poortwachters bijzonder indrukwekkend zijn. Dit zijn duinen die bij vloed deels onder water staan. Als je vanaf het strand naar het westen kijkt over de Noordzee, kun je op een zandbank (Engelse Hoek) een aantal zeehonden spotten. Als je geen zin hebt in een lange wandeling, kun je halverwege al genieten van een overweldigend uitzicht over de Waddenzee en de Noordzee. Deze magische aanblik mag niet worden gemist, vooral bij zonsondergang.

3. Het Oerd op Ameland

Op het Oerd op Ameland is een van de mooiste zonsopkomsten van het hele Waddengebied te beleven. Als je de trap achter het grote toevluchtsoord oploopt, word je beloond met een fenomenaal uitzicht over de Noordzee en de Waddenzee! Bij vloed kunnen vanaf hier grote zwermen waadvogels worden waargenomen, zoals roodachtige grutto, eidereenden en strandstrandlopers. Bij eb is er een fantastisch uitzicht over droge zandbanken en kreken.

4. De Balg op Schiermonnikoog 

De Balg is het breedste strand van Europa en kan alleen betreden worden bij eb, als het meest oostelijke puntje van het eiland helemaal droog is. Aan de Noordzeekant zie je vaak een aantal zeehonden rusten op de zandbanken. Hier vind je ook de oudste soort schelp in het wad, de Noordkromp. Deze schelp kan bijna 8 cm breed worden en tot 500 jaar oud worden. In de omgeving van De Balg vliegen verschillende soorten zwaluwen door de lucht, sommige zijn te zien bij vissen in de branding. Dan duiken ze recht naar beneden achter een golf, en springen dan weer omhoog met een Tobias-vis in zijn bek.

Lees ook: De mooiste wandelroutes op de Canarische Eilanden

5. Horsduinen op Texel

Aan de zuidkant van Texel liggen de Horsduinen, of kortweg Hors, een bijzonder ruig en dynamisch natuurgebied. In deze zone, die zich uitstrekt van noordoost naar zuidwest, bevinden zich duinen in verschillende vormen en maten op het strand. Je kunt dus tussen zowel hoge, oudere duinen als jongere, kleine duinen wandelen. Vooral bij stormachtig weer is dit gebied indrukwekkend, want dan ontvouwt zich de natuurlijke kracht van de wind en de fascinerende kracht van het waddengebied. Het bestuur van dit woestijnachtige landschap is in handen van het Ministerie van Defensie, maar je kunt je hier vrij bewegen. Soms vinden er oefeningen plaats in de richting van de kazerne.