10 tips voor een fijne vakantie op Texel

10 tips voor een fijne vakantie op Texel

Zomer, zon, strand en zee: de belangrijkste ingrediënten voor een heerlijke vakantie staan ​​op het eiland Texel al standaard op het programma. Bovendien is hier echter nog veel te zien en te beleven, wat het materiaal levert voor onvergetelijke herinneringen.

Lees ook: De beste Instagram-spots op fotogeniek Lanzarote

Tip 1: Oneindige uitgestrektheden

Strand op Texel betekent een 30 km lange strook zand die langs de westkust van de zuidpunt naar het noorden loopt. Hier vind je drukte bij de strandpaviljoens of totale rust en ruimte op de kilometers ertussen – ook in het hoogseizoen.

Tip 2: In de voetsporen van de jutters

Strandjutten is een traditie op Texel. Bij “Jutten” hoopte men op hout en andere nuttige voorwerpen, maar deed men ook veel merkwaardige ontdekkingen. Deze zijn te bewonderen in het “Maritiem en Juttersmuseum Flora”, waarschijnlijk het grootste en kleurrijkste strandjuttenmuseum ter wereld.

Tip 3: Paradijs voor watersporters

Texel is een walhalla voor watersporters. Windsurfen, kitesurfen, kajakken en stand up peddelen vind je op veel plaatsen aan de noordkant en aan de Waddenzeekust in het oosten. De golven op het zandstrand in het westen zijn perfect om te surfen.

Tip 4: Bewandel de zeebodem

Wanneer de zee zich bij eb terugtrekt, is dit het perfecte moment voor een wadexcursie. Onder deskundige begeleiding heb je de unieke kans om met droge schoenen over de zeebodem te lopen en alles te weten te komen over het werelderfgoed van de Waddeneilanden.

Tip 5: Hardlopen met een eilandpanorama

Tot eind augustus kunnen lopers twee keer per week sporten op de mooiste routes van het eiland. Op zondagochtend vindt de Turfveld-zomercross op en neer door het Texelse bos, op woensdagavond voert de AV Texel-zomerloop over de idyllische Hoge Berg.

Tip 6: Zomerconcertavonden

Vind rust na een lange dag in de zon met klassieke muziek: de eilandkerken nodigen je uit om dat te doen als onderdeel van de zomeravond concertreeks. Tot 16 augustus is er wekelijks de mogelijkheid om verschillende kerken op Texel van dichtbij te leren kennen.

Tip 7: Weidevogels, vlinders, orchideeën

De natuur van Texel is werkelijk adembenemend. Vooral de centraal gelegen wijk Waalenburg is nu een bezoek waard. Een begeleide zomerwandeling neemt je tot september elke donderdag twee uur mee op ontdekkingsreis in de wereld van unieke planten en dieren.

Tip 8: Wandel en shop

De place to be voor typisch Texelse producten ligt in het hart van het eilanddorp Den Burg. Hier vindt elke woensdag tot en met 31 augustus de zomermarkt plaats van 11.00 tot 17.00 uur. Op talloze stands vindt je indrukwekkend handwerk en regionale specialiteiten.

Tip 9: Kunst om mee te nemen

Onder de noemer “Kunst Zomer Texel” kunnen cultuurliefhebbers de hele zomer kennismaken met galeries, tentoonstellingen, musea, ateliers en een grote diversiteit aan kunstenaars op vier verschillende kunstroutes. Het programma loopt tot 1 oktober.

Lees ook: 5 dingen om te zien en te doen op Gran Canaria

Tip 10: Kamperen & spetteren

Tijdens je vakantie op Texel zijn strand en zee nooit ver weg. Toch is het, zeker met kinderen, fijn om ook een zwembad in de buurt te hebben. Op Texel zijn onder andere een groot aantal campings met zwembaden. 

Ken je deze weetjes over Texel al?

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie