7 tips voor een actieve vakantie op Cuba

7 tips voor een actieve vakantie op Cuba

Dicht tropisch bos, pittoreske bergketens, heldere watervallen en dromerige stranden: Cuba’s natuur maakt indruk met ongerepte landschappen, weg van de klassieke toeristische routes. Voor actieve reizigers die op zoek zijn naar alternatieven voor een strandvakantie en Cuba op een duurzame manier willen leren kennen, is een eilandtour te voet, met de fiets of te paard een aanrader. We zetten hier de mooiste wandelpaden, fietstochten en paardrijtochten op het eiland op een rij, voor een duurzame vakantie.

Lees ook: 12 x doen op St. Lucia

Cuba te voet – geheime tip aan de kust

Als je het Caribische eiland te voet wilt ontdekken, kun je afhankelijk van je conditie kiezen uit talloze wandelroutes. Het twee kilometer lange wandelpad bij Guajimico tussen Cienfuegos en Trinidad is bijvoorbeeld kort en minder veeleisend. Het pad met een spectaculair uitzicht over de Caribische Zee leidt naar een rustig strand dat alleen te voet bereikbaar is en daarom vaak verlaten is.

Voor de minder ervaren – korte route naar de waterval

Niet minder indrukwekkend is de korte wandeltocht bij Cienfuegos die naar de El Nicho-waterval leidt. Naast de waterval zijn er verschillende natuurlijke poelen waar wandelaars kunnen afkoelen. Het nabijgelegen restaurant biedt verfrissing.

Wandelen in het Alexander von Humboldt National Park

Bezoekers kunnen meer dan 1.000 verschillende dier- en plantensoorten vinden in het Alexander von Humboldt National Park in het oosten van Cuba. Cuba-reizigers kunnen het park verkennen via tal van wandelpaden. Bijzonder aanbevolen is de ongeveer zeven kilometer lange route “Balcon de Iberia”, die naar de bron van de Rio Santa Maria leidt. Onderweg passeer je weelderige mango- en sinaasappelboomgaarden, evenals verschillende watervallen met prachtige natuurlijke poelen.

Spectaculair uitzicht op de Tabaktal

Tabaktal

In de Tabaktal Vinales loopt het acht kilometer lange wandelpad “Los Acuáticos”, dat langs prehistorische muurschilderingen naar het gelijknamige uitkijkpunt leidt. Vanaf hier hebben actieve mensen een spectaculair uitzicht op de Viñales-vallei en karakteristieke kegelvormige kliffen.

Een route doordrenkt van geschiedenis door de Sierra Maestra

Alleen voor de ervaren is echter een beklimming van Pico Turquino, de hoogste berg van Cuba. De veeleisende tocht duurt twee dagen en voert door dicht tropisch woud. Een bijzonder hoogtepunt op de route is het voormalige hoofdkwartier van het rebellenleger rond Fidel Castro en Che Guevara.

Duurzaam over het hele eiland – Cuba op de fiets

Een fietstocht is een bijzondere manier om het Caribische eiland te verkennen. Actieve reizigers maken op de fiets kennis met het authentieke Cuba en komen langs onbekende plekken. De afwisselende regio Pinar del Rio in het westen van Cuba is bijzonder geschikt voor een fietstocht. Er zijn niet alleen talloze nationale parken te ontdekken, maar ook traditionele dorpjes, tabaksplantages en fijne zandstranden die gemakkelijk met de fiets te bereiken zijn. Degenen die zonder problemen meerdere dagen op de fiets kunnen, kiezen voor een langere route zoals een tour van een week vanuit het binnenland van Havana met interessante stops zoals de orchideeëntuin van Soroa of de Cueva de los Portales, een grot die Che Guevara gebruikte als hoofdkwartier tijdens de Cubaanse rakettencrisis.

Lees ook: Ontdek de afgelegen stranden van Bermuda

Beleef de natuur te paard – dagtochten met ervaren gidsen

Voor veel Cubanen zijn paarden nog steeds een veelgebruikt vervoermiddel. Maar ook steeds meer toeristen gebruiken de viervoeters voor dagtochten naar het Cubaanse achterland. Ervaren gidsen begeleiden de excursies vanuit Viñales of Trinidad. Populaire routes zijn onder meer paardrijden in het Topes de Collantes National Park met een omweg naar de gelijknamige waterval of een bezoek aan een voormalige suikerrietplantage. De dieren beheersen ook probleemloos veeleisende paden, omdat ze de routes goed kennen en veilig hun bestemming bereiken. Dus zelfs onervaren ruiters kunnen genieten van de rit en het landschap bewonderen.