Insidertips: de best bewaarde geheimen van Cuba

Insidertips: de best bewaarde geheimen van Cuba

Cuba is meer dan alleen rum, tabak en witte droomstranden. Vooral de lokale bevolking weet dat. Ze kennen de vele verborgen plekjes buiten de gebaande paden en vertellen over kleine, historische koloniale steden en slaperige vissersdorpjes, verlaten stranden en onderwaterparadijzen en ongerepte natuurgebieden. We presenteren hier zeven van deze insidertips.

Lees ook: De mooiste stranden op de Colombiaanse eilanden

Remedios: De onontdekte koloniale stad

Remedios

De historische stad Remedios ligt op slechts een paar kilometer van de noordkust. De op twee na oudste stad van Cuba vertoont nog steeds sporen van koloniale overheersing. De 400 jaar oude architectuur en de twee kerken op het centrale plein Nuestra Señora del Buen Viaje en la Parroquial Mayor San Juan Bautista met hun prachtige altaar zijn de moeite waard. Het hoogtepunt van het jaar is de Parrandas de Remedios in december. Met kleurrijke parades en vuurwerk viert de bevolking het oudste traditionele festival van het land, dat is opgenomen in de lijst van immaterieel wereldcultuurerfgoed.

Eilanden en baaien in de Cubaanse Caraïben: paradijzen voor duikers en natuurliefhebbers

Cayería Sur de Cuba

De meer dan vierduizend kleine eilanden en baaien van Cuba herbergen onvergelijkbare natuurlijke schatten. De Cayería Sur de Cuba is een eldorado voor duikers met witte stranden, talloze mangroven, koraalriffen en kleurrijke zeedieren. Ongerepte natuurlijke landschappen kunnen ook worden ontdekt in de buurt van Isla de la Juventud, en op de eilanden Cayo Cantiles, El Rosario, Ávalos, Ron, Ciriales en Ciprey en Campos Rosario. Als je schildpadden in het wild wilt zien, moet je het eiland Iguana bezoeken, op wiens stranden de gepantserde zeedieren baden. De archipel Jardines de la Reina strekt zich verder naar het oosten uit. Onderwaterduikers ervaren een magische wereld van zwarte koraalkolonies en grote gorgonen.

Gibara: een vissersdorpje met slapende schoonheid

Gibara

Pas in juli, wanneer het International Film Festival plaatsvindt, ontwaakt Gibara uit zijn slaap. Verder is de kustplaats in het oosten van Cuba rustig. Gibara hoeft zich niet te verstoppen als het gaat om natuur, cultuur en de keuken. Het koloniale erfgoed onderscheidt zich door de prachtige voorbeelden van traditionele Cubaanse architectuur uit de 19e en vroege 20e eeuw. Foodies kunnen genieten van verse zeevruchten in de visrestaurants aan de havenpromenade. Niet ver van Gibara is er ook een ondergronds grottenstelsel, waarvan de exotische wereld aan duikers wordt onthuld.

Batalla Naval de Santiago de Cuba 1898: Onderwater Archeologisch Park

Batalla Naval de Santiago de Cuba

De zeeslag die het einde betekende van de Spaans-Amerikaanse Oorlog vond plaats in de baai van Santiago de Cuba op 3 juli 1898. De ongelijke strijd eindigde met het zinken van de hele Spaanse vloot en leidde tot de opkomst van de Verenigde Staten als wereldmacht. Meer dan een eeuw later kunnen duikliefhebbers de overblijfselen van de strijd verkennen op zeven historische locaties. Een uniek landschap, want in de diepten van de zee bieden wrakken leefgebied voor vele dier- en plantensoorten.

Baracoa: De groene stad aan Honey Bay

Baracoa

Volgens de verhalen was de stad op het meest oostelijke puntje van Cuba de plaats waar Christoffel Columbus voor het eerst voet op Cubaanse bodem zette. “Het mooiste land dat mensenogen ooit hebben gezien”, zo beschrijft de Spaanse veroveraar de natuurlijke rijkdom die Baracoa tot op de dag van vandaag heeft bewaard. De rivieren Miel, Toa en Yumurí in Baracoa hebben de beste waterkwaliteit. De bossen herbergen meer dan zestig soorten vogels, honderd soorten varens en zeldzame diersoorten. Het culinaire hoogtepunt is de zelfgemaakte kokosnougat, die de inwoners van de stad maken van lokale cacao en vers geoogste kokosnoten.

Lago del Hanabanilla: het enige bergmeer op het Caribische eiland

Lago del Hanabanilla

Lake Hanabanilla, meer dan 190 vierkante kilometer groot en tot veertig meter diep, strekt zich uit als een blauwe spiegel door het groene Guamuhaya-gebergte. Het enige bergmeer van Cuba nodigt uit tot duiken, wandelen, vissen en zwemmen bij ruisende watervallen. Op verschillende routes zijn tal van typische vogels te zien, zoals de groenbandspecht en de kubatrogon. Het westelijke deel van het meer behoort tot het gelijknamige natuurgebied. Er wordt gezegd dat hier het “koudste” microklimaat op het eiland heerst – dat wil zeggen aangename temperaturen tussen 21 en 25 graden Celsius.

Lees ook: De leukste muzikale tips op Jamaica

Nationaal park Desembarco del Granma: waar gigantische rotstrappen uit de zee steken

Desembarco del Granma National Park

Het Desembarco del Granma National Park aan de zuidoostkust van Cuba wordt beschouwd als een van de meest soortenrijke en ongerepte natuurreservaten in Cuba. Hier zie je het grootste en best bewaarde mariene terrassengebied ter wereld. Op sommige plaatsen steken de gigantische rotstrappen tot 360 meter boven het water uit. De natuurlijke trappen lopen onder water door met een hoogteverschil van wel dertig meter. Ze zijn begroeid met matten van zeegras en mangroven en bevolkt door schildpadden en mosselen. Het park met de op een na grootste diversiteit aan planten in Cuba werd in 1999 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.