De Britse Maagdeneilanden ontdekken: Virgin Gorda

De Britse Maagdeneilanden ontdekken: Virgin Gorda

Tientallen eilanden, oneindige “Little Secrets of Nature”: dit zijn de Britse Maagdeneilanden, een archipel in de Caribische Zee die buitengewone natuurlijke en culturele schatten herbergt. Van de meer dan 60 eilandjes en eilanden van de Britse Maagdeneilanden, werd Virgin Gorda, de derde in grootte, genoemd naar zijn overvloedige en zachte vorm door een beroemde ontdekkingsreiziger: Christopher Columbus, de eerste Europeaan (van een lange reeks) die voet zette in de Britse Maagdeneilanden. Het eiland van het “gevormde meisje” is een echte naturalistische parel, met zijn ongerepte baaien, weelderige natuurparken en buitengewone panoramische uitzichten op de archipel; maar om het op zijn best te ontdekken, mag je ook enkele excursies met een meer historisch en artistiek tintje niet missen.

Lees ook: De mooiste stranden op de Colombiaanse eilanden

The Baths

Virgin Gorda is bereikbaar met de veerboot vanaf Tortola (het hoofdeiland van de Britse Maagdeneilanden) en is vooral bekend vanwege een beroemd natuurwonder: The Baths. In het Devil’s Bay National Park, wordt dit prachtige strand op de uiterste zuidpunt van het eiland gekenmerkt door een unieke geologische conformatie, onderbroken door enorme ronde granieten rotsblokken. Tussen de ene granieten reus en de andere ontstaan ​​natuurlijke poelen (in feite de baden) die je kunt oversteken door jezelf onder te dompelen in kristalhelder water: plotseling een paradijs. Je kunt dit beschermde gebied ook verkennen door een wandelroute te nemen midden in de natuur, langs Devil’s Bay en de grotten van The Baths, om uiteindelijk Spring Bay te bereiken, een uitstekende plek om te snorkelen.

De mooiste stranden

Savannah Bay
Savannah Bay

Maar The Baths is niet het enige strand dat een bezoek waard is in Virgin Gorda. Net ten noorden van het beschermde Devil’s Bay-park ligt Little Trunk Bay, intiemer en rustiger, perfect voor een paar uur ontspannen in de zon. Verder naar het noorden, halverwege tussen de stad Spanish Town en het noorden van het eiland, ligt Savannah Bay, een lang, halvemaanvormig wit zandstrand. Hier veroveren de schoonheid van de tinten van de Caribische Zee en de absolute rust het hart van elke reiziger. Vanuit Savannah Bay is het gemakkelijk om Gorda Peak te bereiken: bereikbaar na een korte wandeling, het hoogste punt van het gelijknamige natuurpark is een uitstekend uitkijkpunt over het hele eiland en op de archipel. Het adembenemende uitzicht op Dog Bay laat je echt sprakeloos achter: tussen zachtgroene hellingen explodeert Dog Bay in al zijn chromatische schoonheid in het veranderende water, met een hart van duizend tinten blauw en groen ondergedompeld in het intense oceaanblauw. Ten slotte is het noordelijke uiteinde, bekend als North Sound, perfect voor zeilliefhebbers en voor het verkennen van de kleinere eilandjes bij Virgin Gorda.

Copper Mine

Maar ook liefhebbers van historische excursies kunnen plezier beleven aan het ontdekken van de wortels van het gebied. Niet ver van The Baths, in een van de verschillende natuurparken op het eiland, ligt Copper Mine, de stenen overblijfselen van een 19e-eeuwse kopermijn. Gebouwd in 1837 onder Britse heerschappij, werd de mijn in 1862 verlaten en nooit heropend. Hoewel er niet veel overblijft van de originele structuren, is Copper Mine zeker een bezoek waard om een ​​duik in het verleden te nemen; en moet het nog gezegd worden dat zelfs vanaf dit punt van het eiland het uitzicht prachtig is?

Lees ook: Tips voor zeilen in de Bahama’s

BVI Art Reef

BVI Art Reef

Voor liefhebbers van kunst- en/of milieuprojecten verdient het BVI Art Reef-initiatief een speciale vermelding, waarbij het wrak van de Kodiak Queen, een van de vijf oorlogsschepen die de aanval op Pearl Harbor overleefden, omgevormd werd tot een installatie van verzonken kunst en op tegelijkertijd in kunstmatige riffen waar bedreigde mariene flora en fauna zich kunnen verspreiden. Een uniek project in zijn soort dat in één duiklocatie de bescherming van het mariene ecosysteem van de Britse Maagdeneilanden, ongelooflijke wrakduikervaringen en nieuwe vormen van artistieke expressie samenbrengt, dankzij de gigantische kunstinstallatie van een imposante Kraken in metalen pantser dat strakker wordt het schip in de dodelijke greep van zijn tentakels. Het Beyond The Reef-project is onlangs toegevoegd aan het BVI Art Reef, dat enkele wrakken van orkaan Irma heeft omgevormd tot een kunstmatig koraalrif. Door drie in onbruik geraakte vliegtuigen te laten zinken die zijn omgebouwd tot metalen haaien en het Willy-T-schip, de iconische drijvende bar die werd vernietigd, is de bedoeling van Beyond The Reef tweeledig: deze door een natuurramp verwoeste structuren nieuw leven inblazen en een kunstmatig koraalrif creëren ten voordele van het mariene ecosysteem. Het wrak van de Willy-T werd tot zinken gebracht voor Peter Island, zijn historische thuisbasis, terwijl de drie vliegtuigen die in metaalhaaien zijn veranderd, hetzelfde lot zullen volgen op de Dog Islands, kleinere eilanden voor de westkust van Virgin Gorda.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie