De culinaire diversiteit van Curaçao

65 culturen op één bord - de culinaire diversiteit van Curaçao

Het eiland Curaçao, gelegen in het zuidelijke Caribisch gebied, strekt zich uit over 444 vierkante kilometer. Hoewel er niet veel mensen wonen, is het eiland een van de cultureel meest kleurrijke bestemmingen in het Caribisch gebied, aangezien mensen uit meer dan 65 culturen zich hier door de eeuwen heen hebben gevestigd. Dit zie je ook terug in de culinaire hoogtepunten die op Curaçao te ontdekken zijn.

Fans van verschillende, authentieke keukens kunnen uitkijken naar een veelvoud aan weelderige lekkernijen op Curaçao. Hier is een kleine selectie, waarvan de oorsprong over de hele wereld is verspreid:

Lees ook: Barbados – De culinaire hoofdstad van het Caribisch gebied

Afrika: Jambo

Het traditionele gerecht Jambo, dat is opgericht door de Afrikaanse slaven en hun nakomelingen op Curaçao, is een stoofpot. Het hoofdingrediënt is de okra, die wordt beschouwd als een van de oudste groenten ter wereld. De peulen worden in kleine ringen gesneden en langzaam ingekookt met gedroogde vis, garnalen, vlees en veel bouillon onder voortdurend roeren. Vooral de slijmerige consistentie kan even wennen zijn voor het Europese gehemelte, maar moedige foodies moeten Jambo minstens één keer proberen.

Portugal: Bakkeljauw

Een gerecht dat oorspronkelijk uit de Portugese keuken komt en verschillende schrijfwijzen heeft: Bakkeljauw en Bakijou zijn slechts twee varianten. Beide staan ​​echter voor gedroogde en gezouten kabeljauw die langzaam wordt gekookt in een pittige saus op basis van tomaten. Het bijgerecht is meestal Funchi, wat het beste te vergelijken is met een zeer stevige polenta. Als je Bakkeljauw wilt proberen, kun je dat het beste doen in de oude Marshe Bieu markthal in de Willemstad wijk Punda.

markthal Willemstad
OV

China: Saté ku Batata

Dit gerecht heeft op het eerste gezicht weinig te maken met wat in Nederland onder typisch Chinees eten wordt verstaan: je krijgt meerdere satéspiesjes voorgeschoteld op grote gebakken aardappelpartjes, vergelijkbaar met zogenaamde wedges. Denk hierbij aan een speciale saus die alleen in deze vorm op Curaçao verkrijgbaar is en waarin aardappels en vleesspiezen worden geweekt. Het gerecht is een immer populaire klassieker onder de lokale bevolking. Als je je als vakantieganger wilt onderdompelen in de culinaire smeltkroes, moet je zeker saté ku batata proberen.

Venezuela: Arepa

Door de geografische nabijheid is het niet verwonderlijk dat een of twee lekkernijen uit Venezuela hun weg naar Curaçao hebben gevonden. Het Zuid-Amerikaanse land ligt op slechts 70 kilometer afstand van het grootste van de drie ABC-eilanden. Arepa’s zijn niet alleen populair bij de lokale bevolking met roots in Venezuela. De ronde maïskoekjes, meestal gebakken in de oven, zijn eigenlijk een bijgerecht, maar er zijn ook meer bijzondere varianten die gevuld zijn met vlees, groenten en kaas.

Colombia: Pastechi

Pastechi vind je op bijna elke hoek van Curaçao. Je kunt ze krijgen in kleine winkeltjes die je het best kunt omschrijven als kiosken. De dumplings zijn vooral populair als ontbijtsnack die je snel “mee kunt nemen”. De snacks zijn te zien als een licht gewijzigde versie van de Colombiaanse empanadas en als je door de Caraïben reist, ontdek je op elk eiland een zeer unieke interpretatie van de empanadas. Er zijn vullingen voor elke smaak: kaas, tonijn, ham of groenten zijn slechts enkele voorbeelden. Je kunt het beste ter plaatse achterhalen welke soorten momenteel worden aangeboden. Een geheime tip voor Pastechis is de Panaderia Libanesa in Willemstad. En laat je niet verwarren door de naam van de bakkerij: uiteindelijk is dit gewoon weer een indicatie van de soepele overgangen van de Curaçaose cultuur.

pastechi curacao

Lees ook: Prikkel je zintuigen met de keuken van Jamaica

Nederland: kroketten en bitterballen

In Nederland zijn kroketten een regelmatige snack. Maar ook onder de Caribische zon kun je genieten van het Hollandse gerecht. Curaçao wordt niet voor niets vaak Little Holland genoemd vanwege het Nederlandse koloniale verleden. Dus waarom trakteer je jezelf dan niet op een kleine portie bitterballen tussen alle exotische culinaire ervaringen door tijdens een wandeling langs de kleurrijke Handelskade?