Gran Canaria – Het onbekende duikparadijs

Gran Canaria - Het onbekende duikparadijs

Als je voor de kust van Gran Canaria het kristalheldere water induikt, ontdek je een onderwaterwereld vol onverwachte diversiteit: rotswanden die in onpeilbare diepten vallen, onderwatersloten en grotten van vulkanische oorsprong waarin octopussen zich verstoppen, en talloze scheepswrakken die worden meegesleurd door enorme scholen vissen en schildpadden. Dankzij het milde onderwaterklimaat vinden duikers perfecte omstandigheden voor een veelbewogen duik in de wateren rond Gran Canaria. In het oosten van het eiland kun je zwemmen met roggen en engelhaaien in het duikgebied El Cabrón, terwijl je in het zuiden bij Arguineguín een gezonken draagvleugelboot tegenkomt op een diepte van 17 meter. Beginnerscursussen en duiken voor gevorderde duikers zijn op Gran Canaria te boeken.

Lees ook: De 10 mooiste stranden van de Canarische eilanden

Hoewel Gran Canaria bij velen bekend staat als een strand- en gezinsvakantiebestemming, weten maar weinigen dat zich een echte voorbeeldcollectie van onderwaterlandschappen opent onder het glinsterende oppervlak van het water. De Golfstroom zorgt hier voor milde watertemperaturen, die op deze breedtegraden volkomen ongebruikelijk zijn in de Atlantische Oceaan. De beste voorwaarden voor ontspannen duiken, waarbij, zelfs na lange tijd onder water in lichte wetsuits, er geen gevoel van onderkoeling is. Maar niet alleen duikers genieten van het aangename onderwaterklimaat voor de Canarische Eilanden, het zorgt ook voor een onvergelijkbare biodiversiteit, vooral in de flora en fauna van de zee.

Talloze duikgebieden strekken zich uit langs de hele kust van Gran Canaria 

Vanwege het vulkanische verleden van het eiland vinden duikers grotten, schoorstenen en bogen gemaakt van vulkanisch gesteente in El Cabrón, waarschijnlijk het mooiste duikgebied in het oosten van het eiland. Tandbaarzen, roggen, kogelvissen en engelhaaien scharrelen hier rond, terwijl octopussen en murenen zich verstoppen in de rifranden en grotten. In het noordwesten zijn de regio’s Las Merinas, Sardina en Caleta Baja ideaal voor een duik en in het noordoosten rond het schiereiland La Isleta ga je onder water voor de Baja Fernando en La Catedral. Met een beetje geluk kun je zelfs een glimp opvangen van een onechte karetschildpad op de zeebodem of kijken naar de jacht op makreel en tonijn.

Gezonken scheepswrakken en kunstmatige riffen

De onderwaterwereld van Gran Canaria is ook uniek vanwege de vele gezonken scheepswrakken en kunstmatige riffen, op gunstige locaties in de zee geïnstalleerd door instellingen zoals de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria. Bij Arguineguín in het zuiden van Gran Canaria, waar duikers fluitvissen, rode Canarische papegaaivissen en soms zelfs barracuda’s tegenkomen, ligt het wrak van een gezonken draagvleugelboot voor de kust op een diepte van 17 meter. De meeste duikplekken zijn te vinden in het zuidwesten van het eiland voor Puerto de Mogán. Op een paar honderd meter van het strand ligt bijvoorbeeld het wrak van de “Cermonia II” op de zanderige zeebodem – hier hebben zowel geelvingrunts als trompetvissen en boga’s hun thuis gevonden.

Lees ook: IJsland: 5 tips van insiders

Duiken voor zowel beginners als gevorderden

Zowel duikprofessionals als beginners komen aan hun trekken op Gran Canaria. Talloze clubs en duikscholen bieden het hele jaar door cursussen en georganiseerde duiken aan. Er kunnen ook sportuitrustingen met de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen worden gehuurd en in het noorden en zuiden van het eiland is een hyperbare kamer beschikbaar.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie