Hoe kom je als kampeerder in Ierland?

Hoe kom je als kampeerder in Ierland?

Vele wegen leiden naar Rome en zelfs naar Ierland. Sommige zijn niet zo bekend bij kampeervrienden en daarom des te spannender. De vliegroutes zijn niet verrassend als je naar Ierland reist. Ze leiden rechtstreeks naar de verhuurstations voor huurauto’s en stacaravans in Dublin en Belfast. Pas dan begint het avontuur. De waterwegen zijn spannender en daar hebben we het hier over: zeilen en veerponten.

Lees ook: Jersey trekt aan met meer dan 30 droomstranden

Veerboten

Het meest universele vervoermiddel naar het Smaragdgroene Eiland zijn de veerboten. Ze richten zich tot bus- en treinreizigers, fietsers en motorrijders, natuurlijk automobilisten, vooral caravan- en camperbezitters – en tegenwoordig meestal vergeten: voetgangers natuurlijk. De veerhaven bereik je immers ook per bus en trein – en te voet aan boord. Maar zelfs met je eigen voertuig openen de continentale veerverbindingen naar Ierland zeer interessante ‘aankomstreizen’, die elk deel kunnen uitmaken van een eerste gevarieerde vakantie-ervaring: mogelijk door Nederland, misschien door België en hoogstwaarschijnlijk door Frankrijk.

Twee routes

Grofweg hebben kampeerders die naar Ierland reizen twee routes om rekening mee te houden: aankomst met een rechtstreekse veerboot of via de Engelse landbrug, d.w.z. ten zuiden of ten noorden van het Engelse Kanaal naar het westen. Er moeten echter altijd twee veerboten worden geboekt en betaald via de “niet-Europese” landbrug in Groot-Brittannië:
een van de vele kanaalveerboten vanuit Frankrijk of een Noordzeeveerboot van Rotterdam (zuid NL) naar Harwich (GB) met Stena Line, van IJmuiden bij Amsterdam naar Newcastle (GB) met DFDS of van Rotterdam naar Hull (GB ) met P&O plus één extra oversteek: het is nodig vanuit het VK via de Ierse Zee vanaf Fishguard of Pembroke in Cornwall, vanuit Holyhead in Wales met Irish Ferries, vanuit Liverpool in het noorden van Engeland met P&O of met Stena Line en P&O vanuit Cairnryan in Schotland. Aankomsten voor de meer zuidelijke route zijn ofwel Rosslare of Dublin in Ierland of voor de noordelijke verbindingen in Noord-Ierland in Belfast of Larne.

Lees ook: 5x de leukste activiteiten voor outdoorfanaten in Wales

De rechtstreekse veerboten vanaf het Europese vasteland – met uitzondering van Bilbao in Spanje met Britanny Ferries – starten allemaal in Frankrijk, zij het met aanzienlijke verschillen in de afstanden in de reis. Je hebt echter maar één veerboot nodig: Vanuit Duinkerken (F bij België) met DFDS of vanuit Cherbourg (F) in Normandië met Irish Ferries, Stena Line of Brittany Ferries of vanuit Roscoff (F) in Bretagne. De aankomsthavens in Zuid-Ierland zijn Rosslare voor DFDS en Stena Line en Cork voor Brittany Ferries. Irish Ferries vaart naar Dublin aan de oostkust van Ierland.