Nieuw-Caledonië: een paradijs voor duikers

Nieuw-Caledonië: een paradijs voor duikers

De Nieuw-Caledonische lagune is sinds 2008 geregistreerd als werelderfgoed door UNESCO en is ’s werelds grootste lagune. Het heeft ook de bijzonderheid dat ze onderhevig is aan een reeks zeestromingen – zowel warm als koud – die een veelzijdige onderwateromgeving creëren. Dit gebied, onvergelijkbaar voor het observeren van het zeeleven in het hart van de Stille Oceaan, biedt onderdak aan duizenden vissen, inheemse soorten en een diverse verscheidenheid aan riffen. Om dit unieke mariene milieu te beschermen en bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de activiteiten daarbinnen, heeft Nieuw-Caledonië in 2014 het natuurreservaat Coral Sea (Parc Naturel de la Mer de Corail) gecreëerd. Met meer dan 1,3 miljoen km² is het het grootste beschermde zeegebied van Frankrijk.

Lees ook: 5 Tasmaanse hoogtepunten tegen reislust

Ontdek spectaculaire onderwaterdieptes

Of het nu gaat om een ​​inleidende duik of excursies voor ervaren duikers, elke duikplek in Nieuw-Caledonië is nog magischer dan de vorige. Net onder het oppervlak, beschutten de “patates de corail” (platte koraalbedden) veelkleurige fauna die gemakkelijk toegankelijk zijn met een eenvoudige snorkel en masker. Voor de meer ervaren duiker wordt een grotere wereld onthuld in de onderwaterdieptes: het barrièrerif, de passen, de dalingen … duiken stelt de duikliefhebber in staat om oog in oog te komen te staan ​​met de bewoners van deze onderwaterwereld. Op een diepte van gemiddeld 20 meter herbergt de Nieuw-Caledonische lagune zo’n 2000 verschillende vissoorten, 350 koralen en 20.000 ongewervelde dieren, waardoor het een van de meest gewaardeerde zeegebieden is om de fauna te observeren. Er zijn ook meer dan 450 soorten mariene planten. Onder streng toezicht is dit zeeparadijs niet alleen een plaats waar zeeschildpadden hun eieren leggen, een broedplaats voor zeevogels en een stop voor bultruggen om te kalven, maar ook een gebied met een uitzonderlijke dichtheid van, met name, humphead wrasse, humphead parrotfish en manta’s. De lagune is ook de thuisbasis van prehistorische endemische weekdieren zoals de Nieuw-Caledonische nautilus.

5 goede redenen om in Nieuw-Caledonië te duiken

  • Professionele organisatie en infrastructuur, met uitstekend toezichthoudend personeel en duikcentra over het hele grondgebied.
  • Een activiteit die het milieu respecteert, uitgevoerd in een fantastische natuurlijke omgeving ver verwijderd van het massatoerisme.
  • Duiken beschikbaar voor alle niveaus.
  • Een beschermde lagune met een uitzonderlijke diversiteit aan soorten.
  • Magische en vrijwel ongerepte duikplekken.

Lees ook: De 10 beste duikplekken op het Great Barrier Reef

De 12 must-do duikplekken … Salon de la Plongee

Snorkelen

Ile aux Canards (Duck Island) marine reserve, Nouméa
Amédée Lighthouse island, Nouméa
Tibarama islet, Poindimié
Mouli Channel, Ouvéa
Tenia islet, Boulouparis
Oro natural swimming pool, Isle of Pines

Duiken

The Cathedral, Hienghène
The wreck of the Dieppoise, Nouméa
The Prony Needle, Mont-Dore
Ile Verte reef break, Bourail
Gorgone Reef, Lifou
The Deverd faults, Koumac