5 Tasmaanse hoogtepunten tegen reislust

5 Tasmaanse hoogtepunten tegen reislust

Van Tasmaanse peper tot Leatherwood-honing tot bekroonde whisky: Tasmanië, de meest zuidelijke staat van Australië, is een waar genot. En dit kan nu gemakkelijk naar huis worden gebracht. Hier zijn vijf culinaire hoogtepunten van het eiland “under down under” voor mensen met reislust.

Lees ook: De prachtige stranden van Tahiti

1. Tasmaanse peper: de vurige noot bij elke maaltijd

Is peper niet gewoon peper? ‘Nee’, zeggen Andrew en Sharon Rath van Bronzewing Farm in het noordoosten van Tasmanië. “Tasmaanse peper kenmerkt zich door een bijzondere kruidigheid, die eerst zoet is en daarna vrij intens en warm.” Dit effect wordt vooral gewaardeerd door de luxe gastronomie. De exclusieve Australische pepersoort vereist een zekere hand bij het gebruik, want pas op: Tasmaanse peper is een stuk heter dan de gebruikelijke zwarte peper. Experts gebruiken het bijvoorbeeld als grillkruid, voor marinades, om currygerechten te verfijnen, maar ook voor zoete gerechten zoals gegrilde meloen of exotisch fruit.

2. Tasmaanse honing: het zoete goud van het einde van de wereld

Tasmanië is een paradijs voor bijen vanwege de ongerepte, wilde natuur. Dit zie je ook terug in de honing van het eiland. De bekendste is Leatherwood-honing met zijn zijdezachte textuur en een smaak die zich ontwikkelt van sterk tot exotisch bloemig. Het komt van de bloemen van de leerhoutboom, een Tasmaanse soort van de valse iep die inheems is in de Tasmaanse regenwouden. Manuka-honing, ook populair op het eiland, zou talrijke antibacteriële en antivirale eigenschappen hebben, en daarom wordt het vaak gebruikt om verschillende lichamelijke aandoeningen te behandelen.

3. Tasmaanse Gin: drink met een kick

Het Australische eiland “under down under” is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de ginhoofdstad en biedt meer dan 130 verschillende soorten gin aan. Niet alleen de zogenaamde botanicals, die bijna allemaal op het eiland zelf groeien, maar ook het bijzonder zuivere Tasmaanse water zorgen voor de unieke smaak van de spirit. Bovendien is er een uitzonderlijk lang maceratieproces van maximaal acht uur, d.w.z. de extractie van de aromatische stoffen en oliën uit de plantaardige producten door ze te laten weken in neutrale alcohol. De procedure zorgt ervoor dat de gebruikte kruiden zo zacht mogelijk complexe aroma’s ontwikkelen. Maar niet alle gin is hetzelfde. Elke distilleerderij op het eiland heeft zijn eigen geheim voor het perfecte recept. 

4. Tasmaanse wijn: voor smaakvolle avonden bij de open haard

Zeven grote wijnbouwgebieden in Tasmanië bieden een grote verscheidenheid aan wijnen voor elke smaak: of het nu Pinot Noir, Chardonnay of Riesling is. Dankzij extreem schoon water en de bewezen zuiverste lucht ter wereld en het gematigde klimaat is Tasmanië bijna voorbestemd voor de productie van mousserende wijnen en druivensoorten die het graag zonnig maar niet warm hebben. Het bijzondere: dankzij een relatief lange groeiperiode hebben de druiven alle tijd om hun aroma’s en een onmiskenbare smaak te ontwikkelen. De internationale wijnwereld is dit gaan waarderen. 

Lees ook: Gerechten die je niet mag missen in Nieuw-Caledonië

5. Tasmaanse whisky: bekroonde smaak van het eiland

“Made with passion and love” – ​​de slogan van de Tasmaanse whiskydistilleerders vat het speciale ambacht van het Australische eiland samen. Het Tasmaanse klimaat, met zijn temperatuurschommelingen tussen de 15 en 20 graden, is gunstig voor de productie van whisky. Sterke uitzetting en samentrekking van de vaten versnelt het rijpingsproces van de drank. Daarnaast kan gerst optimaal worden geteeld in de buurt van de distilleerderijen, daarom wordt de whisky gemaakt met lokaal ingekochte of zelfs zelf gekweekte gerst. Dankzij het extreem schone water van het eiland en niet in de laatste plaats vanwege de mensen erachter, is de Tasmaanse whisky een exclusief distillaat die je moet proberen.