Ontdek kerstmis in Kroatië!

Ontdek het echte kerstgevoel in Kroatië!

Ontsnap aan de kerststress die het echte doel van Kerstmis bederft – magie, feest en gemeenschap, en ontdek kerstmis in Kroatië! De vele kerstmarkten in Kroatië zijn als de cadeautjes in de adventskalender. Elke decemberdag is gevuld met verrassingen en echt kerstgevoel. Gedurende het adventseizoen, van eind november tot de Driekoningen, wordt Kerstmis verwelkomd in Kroatië met grote festiviteiten die ook wel adventsmarkten worden genoemd. Dit is een tijd waarin Kroaten hun huizen uit gaan om naar de fantastische slingers van licht en kerstversiering te kijken, maar ook om naar artiesten en kerstmuziek te luisteren, maar vooral om te genieten van kersteten, warme dranken en om kleine cadeautjes te kopen.

Lees ook: 10 dingen om te doen in Santorini

Zagreb kerstmarkt

De grootste kerstmarkt van het land vindt plaats in de hoofdstad Zagreb, Advent Zagreb op 26/11 – 7/1.

Elk jaar komt de Kroatische hoofdstad Zagreb tot leven tijdens de eindejaarsvieringen. Tussen 2 december en 7 januari 2024 worden magie, creativiteit en delen benadrukt in het hart van de kerstmarkt, die drie jaar op rij is uitgeroepen tot de mooiste van Europa. Een miljoen harten verwelkomen bezoekers in de kersttijd en nodigen uit voor geweldige kerstervaringen op de vele pleinen en straten, pirouettes op de gigantische ijsbaan op het Koning Tomislav-plein, muziek zowel in kerken als op podia, enz.

Maar de meeste verrassingen wachten in de stad veel kerstkraampjes. Daar vindt je echte cadeaus, zoals lokale handgemaakte ambachten. De kraampjes bieden ook voorbeelden van de fantastische Kroatische keuken. Houd de kou op afstand met verwarmende kuhano vino, Kroatische gekruide glühwein, of probeer iets sterkers zoals rakija, die volgens geheime recepten op smaak is gebracht met alles van pruimen tot kruiden. Natuurlijk serveren de kraampjes ook goede Kroatische wijnen en ambachtelijk bier. Dit is het moment waarop je geniet van goulash, charcuterie, Sarma-Kroatische kooldolmas en natuurlijk lekkere kobasice, worstjes, op de grill! Eindig met iets zoets zoals fritule, met chocolade bedekte gefrituurde donuts, kiflice, halvemaanvormige zandkoekjes met vanillesmaak of de Kroatische paprenjaci-peperkoek? Waarom neem je ze niet mee naar huis als een geschenk!

’s Avonds en in het weekend is de sfeer extra hoog en klinkt in elke hoek muziek. De Strossmayer-straat in Gamla Stan is een perfecte plek om de avond af te sluiten. Hier is de sfeer te proeven wanneer kerstdrankjes worden geroosterd. De bezoeker wordt welkom geheten in de gemeenschap en ontvangen als bewoner! Er gaat niets boven het echte ouderwetse kerstgevoel, en dat is te merken tijdens kerstmis in Kroatië!

Hier is meer Kerstmis in Kroatië

Dubrovnik Winterfestival en thematische rondleidingen

Gedurende de winter, van 4 november tot 30 maart, organiseert het toeristenbureau van Dubrovnik gratis thematische rondleidingen. Elke tour begint om 09.30 uur voor het toeristeninformatiecentrum Pile en eindigt met een optreden van het folkensemble “Linđo”, een lokale populaire dans, voor de St. Blaisekerk in het hart van de oude binnenstad van Dubrovnik.

Van 2 december tot 6 januari 2024 viert het Dubrovnik Winterfestival zijn 10e editie. Tijdens een bezoeken heb je de mogelijkheid om de stad te ontdekken die is versierd in een unieke en feestelijke sfeer en om meer te leren over de kerstliederen en gebruiken van de regio, waarvan de traditie al meer dan 800 jaar bestaat.

Lees ook: 7 x de mooiste stranden op Europese eilanden

Beleef het einde van het jaar aan zee in Opatija

Opatija, de bakermat van het Kroatische toerisme en al bijna twee eeuwen de favoriete badplaats van Europeanen, verandert tussen 1 december en 7 januari in een niet te missen bestemming als de winter aanbreekt. In het hart van de straten en parken van de stad worden klank- en lichtshows georganiseerd

Reuzennotenkrakers houden de wacht bij de ingang van de stad, een ijsbaan op een steenworp afstand van de zee, talrijke tentoonstellingen in het kunstpaviljoen Juraj Šporer, muziekprogramma’s en toneelproducties die bezoekers begeleiden tijdens wandelingen op de Lungomare-promenade en het verkennen van de pittoreske vissershavens dorp Volosko: dit alles maakt deel uit van de unieke sfeer die Advent in Opatija tot een van de winterbestemmingen maakt die je niet mag missen.