Ontdek het echte kerstgevoel in Kroatië!

Ontdek het echte kerstgevoel in Kroatië!

Ontsnap aan de kerststress die het echte doel van Kerstmis bederft – magie, feest en gemeenschap! De vele kerstmarkten in Kroatië zijn als de cadeautjes in de adventskalender. Elke decemberdag is gevuld met verrassingen en echt kerstgevoel.

Gedurende het adventseizoen, van eind november tot de Driekoningen, wordt Kerstmis verwelkomd in Kroatië met grote festiviteiten die ook wel adventsmarkten worden genoemd. Dit is een tijd waarin Kroaten hun huizen uit gaan om naar de fantastische slingers van licht en kerstversiering te kijken, maar ook om naar artiesten en kerstmuziek te luisteren, maar vooral om te genieten van kersteten, warme dranken en om kleine cadeautjes te kopen.

Lees ook: 10 dingen om te doen in Santorini

Zagreb kerstmarkt

De grootste kerstmarkt van het land vindt plaats in de hoofdstad Zagreb, Advent Zagreb op 26/11 – 7/1.

De grootste kerstmarkt van het land vindt plaats in de hoofdstad Zagreb, Advent Zagreb op 26/11 – 7/1. Het is zo’n succes geworden dat het drie jaar op rij (2016, 2017 en 2018) is uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Europa. Een miljoen harten verwelkomen bezoekers in de kersttijd en nodigen uit voor geweldige kerstervaringen op de vele pleinen en straten, pirouettes op de gigantische ijsbaan op het Koning Tomislav-plein, muziek zowel in kerken als op podia, enz. Maar de meeste verrassingen wachten in de stad veel kerstkraampjes. Daar vindt je echte cadeaus, zoals lokale handgemaakte ambachten. De kraampjes bieden ook voorbeelden van de fantastische Kroatische keuken. Houd de kou op afstand met verwarmende kuhano vino, Kroatische gekruide glühwein, of probeer iets sterkers zoals rakija, die volgens geheime recepten op smaak is gebracht met alles van pruimen tot kruiden. Natuurlijk serveren de kraampjes ook goede Kroatische wijnen en ambachtelijk bier. Dit is het moment waarop je geniet van goulash, charcuterie, Sarma-Kroatische kooldolmas en natuurlijk lekkere kobasice, worstjes, op de grill! Eindig met iets zoets zoals fritule, met chocolade bedekte gefrituurde donuts, kiflice, halvemaanvormige zandkoekjes met vanillesmaak of de Kroatische paprenjaci-peperkoek? Waarom neem je ze niet mee naar huis als een geschenk!

’s Avonds en in het weekend is de sfeer extra hoog en klinkt in elke hoek muziek. De Strossmayer-straat in Gamla Stan is een perfecte plek om de avond af te sluiten. Hier is de sfeer te proeven wanneer kerstdrankjes worden geroosterd. De bezoeker wordt welkom geheten in de gemeenschap en ontvangen als bewoner! Er gaat niets boven het echte ouderwetse kerstgevoel!

Hier is meer Kerstmis in Kroatië

Hier is meer Kerstmis in Kroatië

• In Salajland in Cazma buiten Zagreb, opent de familie Salaj op 27-11-11 de deuren naar hun glinsterende sprookjeslandschap vol met duizenden lichtjes.

• In Marija Bistrica buiten Zagreb staat het religieuze katholieke kerstfeest centraal met onder meer kermissen, muziek en concerten in de weekenden tot en met oudejaarsavond.

• Tijdens de advent in Split is het plein rond het Romeinse paleis gevuld met kerstmarkten en ook langs de Riva-promenade en het fort Cornaro. Concerten worden onder meer beloofd met de popster Jelena Rozga op 27/11-2/1.

Lees ook: 7 x de mooiste stranden op Europese eilanden

• Rijeka Advent vindt plaats langs de Korzo en bij kasteel Trsat op 27/11-8/1.

• De viering van Zadar vindt plaats op 26/11-1/1.

• Het winterfestival in Dubrovnik met traditionele ambachten, lokale specialiteiten, concerten langs de Stradun, theater enz. vindt plaats op 26/11 – 6/1. Het hoogtepunt is op oudejaarsavond.