Wintertijd is sterrentijd: de helderste glans boven Tenerife

Wintertijd is sterrentijd: de helderste glans boven Tenerife

Teide National Park is de thuisbasis van de op twee na hoogste eilandvulkaan ter wereld en de grootste berg van Spanje. Toegekend als een Starlight Tourist Destination door de Starlight Foundation, heeft Tenerife vanwege de geografische ligging en de lage lichtvervuiling perfecte omstandigheden om heel dicht bij de sterren te zijn. Degenen die de wereld van sterren in natura ervaren, moeten naar het Canarische eiland Tenerife vliegen. De gecertificeerde sterrenwachtbestemming is een van ’s werelds beste regio’s voor sterrenkijken.

Lees ook: 8 highlights van Gozo die je niet mag missen!

Met Gregor heel dicht bij de sterren

“Het Teide National Park, gedomineerd door de 3.781 m hoge Teide-Pico Viejo stratovulkaan, vertegenwoordigt een rijke en diverse verzameling vulkanische elementen en landschappen die zijn geconcentreerd in een spectaculaire omgeving.” Zo omschrijft UNESCO het nationale park rond de hoogste berg van Spanje . Hier is ook het Teide Observatorium, waar niet alleen wetenschappers, maar ook bezoekers ’s nachts een fantastisch uitzicht hebben op de hemeltent boven Tenerife, inclusief met “Gregor”, de grootste zonnetelescoop in Europa met een diameter van 1,5 meter. Maar ook rond het observatorium kun je de hele hemel verkennen met een kleine telescoop en een goede verrekijker op statieven. Op bepaalde dagen komen veel bezoekers met eigen ogen kijken naar vallende sterren zoals de jaarlijkse “Perseídas” of “Leónidas”. Bijna om de andere nacht wordt boven het vakantie-eiland een glinsterende, eindeloze sterrenhemel onthuld.

De sterrenkijkbestemming Tenerife

Tenerife is een van de beste plekken ter wereld om naar de lucht te kijken, omdat de nachtelijke hemel boven het grootste Canarische eiland ver weg is van de steden van Europa en bijzonder helder is. Optimale omstandigheden voor het bekijken van de lichtgevende hemellichamen zijn vooral duidelijk in het gebied rond het Teide National Park, waar astronomische faciliteiten ook in het openbaar kunnen worden gebruikt. Populaire bestemmingen voor sterrenkijkers zijn de top van Montaña Guajara of de omgeving van Hotel Parador de Turismo. Voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in astronomie, zijn er verschillende standpunten om oneindige sterrenstelsels te ontdekken.

Een van deze plaatsen is het gebied rond de Parador de las Cañadas del Teide, een herberg en hotel in het kraterlandschap met een indrukwekkend panorama over de vulkaan.

Het hoogste punt van de Las Cañadas del Teide-krater is ook een ideale plek voor observatie, die bezoekers na een lange wandeling kunnen bereiken. Op de route naar de planeten en sterren en de rondleiding door het nationale park wachten in totaal zeven andere uitkijkpunten op sterrenkijkers. Talrijke borden in het park wijzen de weg en geven gedetailleerde informatie over deze speciale verbinding tussen de hemel en de Teide. Uitzichtpunten zijn onder meer Minas de San José, Tabonal Negro, Roques de Garcia, Los Azulejos, Llano de Ucanda en het Évora Museum.

Lees ook: 3 adrenaline kicks in Istrië

Bezoek aan het observatorium Teide

Het Instituut voor Astrofysica van de Canarische Eilanden kun je bezoeken om astronomische kennis op te doen. Het Teide Observatorium heeft nu ook een bezoekerscentrum, dat is gehuisvest in een lege koepel en is uitgerust met een overvloed aan exposities die dienen om wetenschappelijke kennis te verspreiden. Het biedt plaats aan 40 personen en wordt gebruikt om bezoekers uit te leggen waar een observatorium uit bestaat, hoe telescopen werken en wat astronomie voor mensen betekent.

Als je de sterren boven Tenerife niet alleen wilt verkennen, kun je deelnemen aan een rondleiding. Naast de gehele uitrusting geven de verschillende aanbieders ook informatie en advies voor de unieke beleving. Met een telescoop en een sterrenkaart kunnen sterrenbeelden, planeten en satellieten worden geïdentificeerd. Volcano Life Experience is de naam van de Teide-kabelcatalogus van ervaringen – hier ervaren vakantiegangers onder andere de zonsondergang en de sterrenhemel hoog op de Pico de Teide met uitzicht op het naburige eiland La Gomera.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie